Pierwszy samochód 10-13tyś. E46?

05 Wrz 2019, 23:23

Dobry,

zdecydowałem się na zakup pierwszego samochodu.
Na całość mam 13tyś, więc pewnie rozsądnie byłoby się zamknąć w 10 żeby mieć coś na naprawy na początek.

Jeździłem przed długi czas pożyczonym gratkiem peugeot coś w granicach 97', nawet nie pamiętam jaki to był model.

Zastanawiam się poważnie nad e46. Myślę, że w takich pieniądzach można dorwać fajną sztukę z 98-99r. Interesują mnie jakieś małe pojemności np benzyna 2.0, a najlepiej +lpg.

Kusi mnie wygląd tego samochodu i ilość oraz dostępność części zamiennych.

Samochodem jeżdżę bardzo mało. Na bank nie więcej niż 5tyś km rocznie.

jeżdżę sam albo z dziewczyną, nie planuje nikogo wozić więc nie potrzebuje dużego samochodu. Nie ukrywam, że chciałbym żeby mi się po prostu podobał.

Myślałem też o mini, ale szybko wybiłem sobie to z głowy czytając opinie.

Co mogli byście polecić?
Czy takie e46 byłoby dobrym wyjściem?
hhh666
Nowicjusz

05 Wrz 2019, 23:26

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

myślałem o czymś takim. Jak myślicie? warto jechać i zabrać to na warsztat żeby ktoś to obejrzał ?
hhh666
Nowicjusz

06 Wrz 2019, 08:43

hhh666 napisał(a):Kusi mnie wygląd tego samochodu i ilość oraz dostępność części zamiennych.

Stała przypowiastka :D poszukaj dobrze bo jest kilka tematów właścicieli bmw e46 pt.miało być tanio i gajnie.
hhh666 napisał(a):warto jechać i zabrać to na warsztat żeby ktoś to obejrzał ?

Dobry pomysł...zaczęcie przygody od warsztatu. Dobrze jak byłby w pobliżu.

Ogólnie...

Jak nie masz kady zejdź na ziemie i kup coś na co Cię stać.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2019, 10:11

Auto powypadkowe i chcesz wydać 11 tyś.?

Jak chcesz tanie części to kupujesz Astrę.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

06 Wrz 2019, 11:12

Marcel2727 napisał(a):Auto powypadkowe i chcesz wydać 11 tyś.?

Skąd wiesz że powypadkowe?

Ogólnie bardzo ładnie się prezentuje ale przy tym silniku będzie brakować Ci mocy do tego robisz około 5tysięcy rocznie i chcesz gaz? Ja bym się skupił na czystej benzynie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Wrz 2019, 12:03

Barol napisał(a):Ogólnie bardzo ładnie się prezentuje ale przy tym silniku będzie brakować Ci mocy do tego robisz około 5tysięcy rocznie i chcesz gaz? Ja bym się skupił na czystej benzynie..

Jakchcesz komuś coś doradzać i widzisz że jest laikiem to zaczynaj od podstaw czyli sporządzasz taki marketing mix. Na tą chwilę cały czas tylko dostosowujesz auta do kwoty na zakup co jest najmniejszym problemem.
Diagnozuj czy ktoś jest laikiem, czy sam będzie dłubał, ile będzie jeździł i jak jego budżet będzie wyglądał po zakupie.

Tu masz prosty temat ta opcja e46 zwana potocznie kiblem sugeruje że ktoś się nie zna, do tego każda złotówka wydana w to coś to tak jak byś ją psu w dypę włożył. Budżet sugeruje że raczej ktoś jest na dorobku a nie zarobku więc po co komuś polecać coś co i lubi się popsuć i nie ma żadnej wartości a do tego jedzie jak jedzie czyli badziewnie. I żeby tu jeszczebył jakiś super zawias z prowadzenie ale jest zwykłotaaż boli.

Tak więc jak chcemy komuś coś doradzić to nie tylko szukamy auta pod budżet zakupu.
szybki
Moderator - Tuning

06 Wrz 2019, 12:32

wygląda ładnie, tania jest bo silnik mało poszukiwany, pojemność prawie 2 litry a osiągi z 1.6 do tego spalanie jak w r6.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Wrz 2019, 12:57

Kao napisał(a):wygląda ładnie, tania jest bo silnik mało poszukiwany, pojemność prawie 2 litry a osiągi z 1.6 do tego spalanie jak w r6.

Dlatego kupuje się r6 w najbardziej poszukiwanych opcjach bo jak wydawać kasę to na coś konkretnego.
szybki
Moderator - Tuning

06 Wrz 2019, 13:02

szybki napisał(a):Dlatego kupuje się r6 w najbardziej poszukiwanych opcjach bo jak wydawać kasę to na coś konkretnego.
też fakt ale dobrze wiemy jaki jest w PL rynek e46 a tym bardziej w r6
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4