REKLAMA
Witam wszystkich,
Poszukuję pierwszego samochodu do +/- 15-18 tys. Interesuje mnie segemnt C i D. Samochód głównie do jazdy po mieście, powiedziałbym 65% miasto, 35% dłuższe trasy. Pewnie 3-5 razy w roku trasa 800-900km.
Czy benza, czy diesel? Szczerze nie wiem, ale jestem otwarty na obie opcje. Mam nadzieję, że mi doradzicie, ale chyba bardziej bym się nastawiał do benzyny + ewentualnie montaż LPG.
Czy kombi, czy hatchback itd.? To zależy od modelu, nie które mi się nie podobają. Interesuje mnie wersja 5 drzwiowa, choć jakby 3D była w fajnych pieniądzach to też wezmę pod uwagę.
Co do kryteriów:
- niski koszt utrzymania
- niskie spalanie, w stosunku do silnika
- kultura pracy silnika i komfort prowdzenia
- silnik 100KM+, nie musi to być demon szybkości, ale nie chciałbym się zastanawiać przy wyprzedzaniu czy zdąże
- klima i inne bajery myślę, że w tym pieniądzach już będą więc nie będę o tym pisał
To co mi wpadło w oko i co wyczytałem, że warto brać pod uwagę:
- Ford Focus Mk2 - tutaj z benzyn pewnie 1.8 albo 2.0 - tylko hatchback lub sedan
- Ford Mondeo Mk4 - diesel 2.0 140km z benzyn nie wiem - może być hatchback jak i kombi
- Citroen C5 - nie wiem czy warto i pewnie nie do wyrwania w tych pieniądzach, ale dodam może się coś trafi
- Volvo S40 - silnik 2.0 i 2.4 - też pewnie ciężko do znalezienia
Jestem też otwarty na japońską myśl techniczną, ale trochę obawiam się rdzy. Auto raczej główie będzie stało pod chmurką.
Koncern VAG raczej odpada, miałem okazję już jeździć Oplem/Audi/VW, chciałbym spróbować teraz czegoś innego.
Kompletnie się nie znam na samochodach i nie wiem na co warto zwracać uwagę w ogłoszeniach, prosiłbym o jakieś linki do ogłoszeń, które warto sprawdzić, jeśli ktoś ma czas poszukać.
Jestem z okolić Puław, więc poszukiwania w promieniu +/- 100KM od Puław.
Dzięki.
Pozdrawiam.