Focus MK2 -> Silniki 1.6 benzynowe mulą (miałem nieprzyjemność prowadzić, dodatkowo był to automat)
Bo focus nie jest małym autem i 1.6 jest po prostu do niego za małe. Dodatkowo automat spotęgował wrażenie ospałości.
Fordy ogólnie jeśli chodzi o Diesle -> Przestrzegano mnie przed silnikami TDCI i kosztami wymiany pompowtryskiwaczy - nie wiem jak jest na prawdę
Akurat w silnikach dostępnych w focusie mk2 pompowtryskiwaczy nie znajdziesz. Silniki są oparte o common rail i zbudowane we wspólpracy z psa
Fiat Bravo 1.4TJet - mój faworyt, wersja 150KM ciężka do trafienia, 120KM wygląda przyzwoicie, czytałem o problemach ze skrzynią
I jest to bardzo fajna opcja
Fiat Bravo 1.9 MultiJet - polecano mi go (znajomy mechanik), jako pancerny silnik, niestety martwi mnie jazda po mieście
Silnik bardzo dobry, ale jak każdemu dieslowi jazda w mieście nie będzie mu służyła - i z "pancerności" niewiele zotanie
Fiesta MK7 - słabe silniki, choć buda ładna
Autko małe i to silniki "słabe". Twój wybór, ale odpuściłbym segment B i skupił się jednak na kompaktach
Seat Leon II - podoba mi się buda, nie wiem który silnik brać pod uwagę jeśli chodzi o VAG'a
Zostają "zwykłe" 1.4 i 1.6
Honda Civic VIII 1.8 vtec
Typ jest ok, ale wyrzucisz się z całej kasy
Volvo V50/C40
S40. Auto jest technicznym bliźniakiem focusa, ta sama płyta podłogowa, te same zawieszenia, te same silniki, inna, ładniejsza i lepiej wyposażona buda.
Małe benzyniaki są konstrukcją forda, małe diesle forda/psa a D5, 2.4 i T5 są konstrukcją volvo - pewną, sprawdzoną i nie do zdarcia (oczywiście jeśli dbasz o auto tak jak trzeba).
Podsumowując:
- żadne z wymienionych aut (oprócz fiesty) nie spali w mieście 8/100.
- focus z każdym benzyniakiem będzie ok (jeśli wystarczą Ci osiągi)
- volvo jw.
- pojemność to nie wszystko jeśli chodzi o koszty ubezpieczenia, użyj porównywarki, sprawdź sam (dla przykładu moje OC na volvo s60 2.5T/210KM jest stówkę wyższe - czyli jakieś 7% - niż gdybym jeździł vectrą c 1.8/122km)
- bravo ma dobry stosunek jakość/cena
- chąda świetnie trzyma cenę i kupując ją w ogarniętym stanie przygotuj się na wydatek 25+
Sprawdź:
astrę h
i30/ceed'a
307 z końcówki produkcji (w 308 są słabe benzyniaki)
corolla/auris
Osobiście wybierałbym pomiędzy
15-20k -focus/ceed/i30
20-25k- s40/bravo