REKLAMA
Witam,
Planuje zakup pierwszego samochodu. Wiem, że wiele tematów podobnych jest już założonych na forum aczkolwiek chciałbym doradzić się w tej sprawie w osobnym watku - prosze o wyrozumiałość .
Do wydania mam tak jak napisałem w temacie ~25 tyś. Samochodem nie robię dużo kilometrów. Głównie będe jeździć po mieście kilka kilometrów dojazd do pracy. Na weekendy planuję zdjeżdzać do domu rodzinnego ~50 km.
Dlatego uważam, że najlepszym rozwiazaniem będzie dla mnie benzyna + ewentualnie podtlenek LPG.
Moje opcje:
- Najbardziej jestem za BMW E46 z silnikiem R6 2.5. Z tego co wyczytalem nie ma duzej róznicy w spalaniu pomiedzy najmniejszymi pojemnościami. A w dodatku kultura pracy, wytrzymałość oraz osiagi na korzyść R6. Dodatkowo chciałbym wersje poliftowa najlepiej ze skóra.
- Myslalem, też o audi a3 poliftowej ale chyba za mały budżet a w dodatku jedyny silnik benzynowy warty uwagi to 1.6 co raczej nie daje przyjemności z jazdy i spala ile widzi. W dodatku tutaj tez duzo placi sie za sam znaczek wiec raczej nie mam co liczyc na jakies lepsze wyposażenie
- Astra 3 GTC - tutaj też sa sensowne benzyniaki aczkolwiek boje sie, ze przyjemnosc z jezdzenia będzie gorsza niz w przypadku bmw. Na plus na pewno można zaliczyć rocznik.
- I na koniec samochod od którego zaczałem wogole moje przemyslenia czyli Alfa 159. Ale chyba to odpada ze wzgledu na silnik. Tutaj podobno tylko diesle sa warte uwagi ale wiadomo jak to jest w przypadku uzywanego samochodu. Janusze poprzekrecali co sie da a w dodatku diesel na takich odleglosciach raczej by sie meczyl a w dodatku koszt utrzymania jakby cos sie zepsuło..
Co prawda wymieszałem tu sporo rodzajów (sedan, hatchback) ale dla mnie to nie ma duzej roznicy. Chciałbym mieć samochod który w jakis sposob będzie sie wyrózniać, będzie miał zadawalajace osiagi oraz wytrzymałość.
Z góry dziękuje za pomoc:)