PIerwszy samochód ~25k

01 Paź 2015, 16:36

Witam,

Planuje zakup pierwszego samochodu. Wiem, że wiele tematów podobnych jest już założonych na forum aczkolwiek chciałbym doradzić się w tej sprawie w osobnym watku - prosze o wyrozumiałość :).
Do wydania mam tak jak napisałem w temacie ~25 tyś. Samochodem nie robię dużo kilometrów. Głównie będe jeździć po mieście kilka kilometrów dojazd do pracy. Na weekendy planuję zdjeżdzać do domu rodzinnego ~50 km.
Dlatego uważam, że najlepszym rozwiazaniem będzie dla mnie benzyna + ewentualnie podtlenek LPG.

Moje opcje:

- Najbardziej jestem za BMW E46 z silnikiem R6 2.5. Z tego co wyczytalem nie ma duzej róznicy w spalaniu pomiedzy najmniejszymi pojemnościami. A w dodatku kultura pracy, wytrzymałość oraz osiagi na korzyść R6. Dodatkowo chciałbym wersje poliftowa najlepiej ze skóra.
- Myslalem, też o audi a3 poliftowej ale chyba za mały budżet a w dodatku jedyny silnik benzynowy warty uwagi to 1.6 co raczej nie daje przyjemności z jazdy i spala ile widzi. W dodatku tutaj tez duzo placi sie za sam znaczek wiec raczej nie mam co liczyc na jakies lepsze wyposażenie
- Astra 3 GTC - tutaj też sa sensowne benzyniaki aczkolwiek boje sie, ze przyjemnosc z jezdzenia będzie gorsza niz w przypadku bmw. Na plus na pewno można zaliczyć rocznik.
- I na koniec samochod od którego zaczałem wogole moje przemyslenia czyli Alfa 159. Ale chyba to odpada ze wzgledu na silnik. Tutaj podobno tylko diesle sa warte uwagi ale wiadomo jak to jest w przypadku uzywanego samochodu. Janusze poprzekrecali co sie da a w dodatku diesel na takich odleglosciach raczej by sie meczyl a w dodatku koszt utrzymania jakby cos sie zepsuło..

Co prawda wymieszałem tu sporo rodzajów (sedan, hatchback) ale dla mnie to nie ma duzej roznicy. Chciałbym mieć samochod który w jakis sposob będzie sie wyrózniać, będzie miał zadawalajace osiagi oraz wytrzymałość.

Z góry dziękuje za pomoc:)
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991
Auto: Nie mam

01 Paź 2015, 17:02

Zobacz Lexa IS 200/300
Honda Civic VII 2.0 // Accord VI Type-R
Toyota Corolla E12 1.8 kompressor
Kieł
Stały forumowicz

01 Paź 2015, 18:09

Bravo ii t-jet 120 lub 150 km :) Autko bardzo zrywne, tanie w utrzymaniu rocznik też na plus. LPG też założysz a z blachą nie ma problemów. Sam aię do niego przymierzam .
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

01 Paź 2015, 20:26

Jak jest z jakością wykonania i z przyjemnoscią jazdy w tym bravo II ? ogólnie samochod bardzo mi się podoba.

Myślałem jeszcze o lexusie is200 aczkolwiek słyszałem, że problem jest z instalacją gazową a z tego co wiem samochod ten chyba lubi sobie łyknąć.
pablo999
Nowicjusz

01 Paź 2015, 20:33

Dlaczego jest problem z LPG w Lexie?
Załóż DOBRĄ instalację u OGARNIĘTEGO instalatora to nie będzie problemów ;))
Kieł
Stały forumowicz

01 Paź 2015, 20:39

Nie znam się na tym za bardzo ale gdzieś wyczytałem, że zawory trzeba dobrze regulować ? czy coś takiego. Ale jeśli faktycznie dobra instalacja powinna się zgrywać to mam kolejne pytania. Jak z utrzymaniem takiego samochodu względem na przykład bmw e46 ?
Nigdy nie jezdziłem e46 i takim lexusem wiec czy ktos jest w stanie powiedzieć mi czym sie lepiej jezdzi jak z wykonaniem, materiałami ?
pablo999
Nowicjusz

01 Paź 2015, 20:56

IS vs. e46
dynamika: IS 200 gorzej jeździ od 325i ale IS 300 to konkurencja dla 330i i na nim bym się skupił
prowadzenie: Lexus lepiej się prowadzi i ma często szperę, o której mogli pomarzyć kupujący nowe e46
wykończenie: e46 fajnie wygląda na fotkach w realu już nie. W Lexusie jest dokładnie odwrotnie.
montaż wnętrza: w moim lexusie z 2000r. ponad 200k przebiegu nic nie skrzypnie. Skóra też nie skrzypi co nie jest takie jasne w e46.
LPG: silniki bardzo lubią LPG, zawory regulowane przez szklanki stąd mity o nie lubieniu (ogarnięta instalka mu nie szkodzi, bo regulacja przez szlifowanie nie jest droższa)
awaryjność: ciężko o mniej awaryjne auto od Lexusa IS szczególnie z automatem - tyle w porównaniu do e46
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Paź 2015, 21:44

pablo999 napisał(a):I na koniec samochod od którego zaczałem wogole moje przemyslenia czyli Alfa 159. Ale chyba to odpada ze wzgledu na silnik. Tutaj podobno tylko diesle sa warte uwagi
W zasadzie nie do końca, możesz poszukać 1.8 140KM koncernu GM, znany m.in z Astry czy Vectry. Wprawdzie królem startów na światłach nie będziesz, ale silnik ogarnia normalną jazdę. Masz minimum na dobre 159 (wiem, na allegro są tańsze, ale to g.no). Niestety, na lpg trzeba się liczyć z regulacją zaworów
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Paź 2015, 21:50

Odnośnie Bravo wykończenie bardzo dobre tylko użyte materiały głównie kierownica lubią się szybko przecierać. Miejsca dla kierowcy i pasażera sporo tylko z tyłu trochę gorzej... Zawieszenie dość sztywne ale wygodne, do tego turbo, które ciągnie już od samego "dołu" daje jak na Fiacika sporo frajdy z jazdy :D Najlepiej szukać wersji SPORT, trochę więcej dodatków jest.
To moje osobiste spostrzeżenia najlepiej jest samemu się przejechać.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM

01 Paź 2015, 23:19

Odnośnie lexusa - podoba mi się ten samochod ma napęd na tył r6 i koszt utrzymania nie jest taki duży a w dodatku przygarnie gaz. Jak narazie jest to mój lider razem z e46. Wiec poki co kwestia przejechania się każdym z nich i wtedy mysle, ze sam sobie odpowiem na to pytanie.

Mam takie jeszcze pytanie taki lexus is200 2.0, Alfa 159 1.8 jak one sie mają w porównaniu z takim samochodem jak mazda 6 2.0 Benzyna? Mój ojciec taką ma i często nią jeżdże i musze przyznać, że przyjemnie mi sie nią jeździ i mocy jest wystarczająco choć po pewnym czasie mam wrażenie, że przydałoby się troche więcej mocy ale to może takie uczucie po zamontowaniu nowej instalacji LPG.

Jestem szczególnie ciekaw jeśli chodzi o Alfe 159 1.8 bo tam też jest 140 koni. Te silniki ogolnie nie nadaja sie pod gaz? jak jest z ich trwałoscia?
pablo999
Nowicjusz