Pierwszy samochód 25k

21 Mar 2017, 08:07

Niektórzy nie znają zasady milczenie jest złotem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Mar 2017, 09:46

Heh... Bo JTD od Fiata to najgorszy diesel? Chyba najlepszy w swoich czasach, VAGowi zajęło 10 lat więcej opracowanie czegoś takiego, a jak opracowali to silniki i i tak się sypią na potęgę, a JTD puści dymka i pojedzie... ;)

Opel fakt, 2.2 diesel to tragedia, ale też używa fiatowskiego JTD :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

21 Mar 2017, 15:12

No dobrze. Ktoś powie coś o tej Hondzie Civic VIII? Byłem w odpowiednim dziale, ale nic ciekawego nie wyczytałem.
Mihau891
Nowicjusz

Auto: Skoda Fabia

21 Mar 2017, 16:38

Hyundai i30 :)
Kuzma98
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 04 10 1996
Auto: Nie mam

21 Mar 2017, 17:12

Mihau891 napisał(a):No dobrze. Ktoś powie coś o tej Hondzie Civic VIII? Byłem w odpowiednim dziale, ale nic ciekawego nie wyczytałem.

łysy30 dużo Ci o niej napisze, bo ma takową
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Mar 2017, 18:24

Ja nie jestem zbyt dobrą osobą do opowiadania o tym aucie, bo zazwyczaj bardzo zniechęcam potencjalnych nabywców :)
Napiszę krótko - nie warto przepłacać za tą taczkę :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
    Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...
    Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

21 Mar 2017, 22:36

łysy30 napisał(a):Ja nie jestem zbyt dobrą osobą do opowiadania o tym aucie, bo zazwyczaj bardzo zniechęcam potencjalnych nabywców :)
Napiszę krótko - nie warto przepłacać za tą taczkę :ok:

Czyli odradzasz rozumiem. Jakieś powody? Jak do tej pory to eliminuje auta zamiast wykreować sobie jakies którego powinienem szukać. Bo cóż. Tak to jest jak się na autach za bardzo nie znam.
Mihau891
Nowicjusz

22 Mar 2017, 08:56

Mihau891 napisał(a):Jakieś powody?

Większość opisałem w swojej opinii, którą zamieściłem na autocentrum.pl:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Dodam, że wczoraj podczas wymiany oleju mechanik wyłapał, że mam wyciek z prawego amortyzatora - Kayaby wytrzymały zaledwie 40 tys. km :x Mogę zatem zapomnieć o kwocie, za którą pierwotnie chciałem go sprzedać :(
Cóż można dodać - po obejrzeniu wielu nowych aut w salonach nie mam ochoty dłużej tą taczką jeździć. Nie da się ukryć, że dałem się w tym przypadku zwieść stereotypom ("Japoniec się nie psuje"), a przez 3 lata zrobiłem kółko jeśli chodzi o moje poglądy na motoryzację.
Kiedyś było tak, że kupując japońskie auto (wyjąwszy Lexusa, bo to jednak premium) musiałeś pójść na pewne kompromisy za cenę niezawodności. Wybierałeś auto głośniejsze od europejskiej konkurencji, mniej komfortowe, z cienką, podatną na korozję blachą, gorzej wyposażone, z deską rozdzielczą wyjętą żywcem z innej epoki (wystarczy porównać wnętrze Civica VI z regulacją nawiewu jak w Fiacie 125p do wnętrza niemieckich czy włoskich samochodów z tego samego okresu), z taboretami zamiast foteli, ale za to niezawodne, bardzo żywotne. Obecnie - co potwierdzają również mechanicy - japońskie samochody (wyjąwszy Lexusa i Suzuki, które produkuje świetne auta miejskie) są najgorszym możliwym wyborem. Dalej są bardzo głośne, źle spasowane, plastikowe, niekomfortowe i cholernie drogie jako nowe i używane, ale jeśli chodzi o "niezawodność" dogoniły marki europejskie. Nie wiem jak trzeba być szalonym, żeby kupić choćby nowego Aurisa...
W swoim wpisie na autocentrum zasugerowałem co według mnie jest dużo lepszą opcją niż ta taczka Civic - dalej to podtrzymuję :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2017, 09:56

Fajna opinia i dobrze się czyta :ok:
Mnie nie zniechęciłeś jakbym kupował auto do miasta :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Mar 2017, 10:11

W mieście jeszcze ujdzie (najlepiej w takim z w miarę równymi drogami - nie we Wrocku, gdzie dziury są kosmiczne), ale na myśl o tym, że mam nim gdzieś pojechać dalej cały się trzęsę :D
Chciałem być w miarę rzetelny i nie hejtować Civica na polach, na których daje radę (funkcjonalność, ergonomia). Byłem jednak przekonany, że wyszedłem na antyfana marki (na forum Civica kilka osób mi to zarzuciło po zapoznaniu się z tym wpisem :D ).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Kwi 2017, 04:16

Ponownie wracam z tematem. Obecnie jestem zdecydowany na Forda Focusa mk3 w wersji hatchback - benzyna. Autko ładnie się prezentuje, jest w miarę ekonomiczne, a koszty utrzymania nie będą za wysokie. Co powiecie o tej ofercie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest w moim przedziale cenowym, myślę że można by coś też wynegocjować. Sprzedaje osoba prywatna, przebieg wydaje się także ok.
Mihau891
Nowicjusz

05 Kwi 2017, 17:23

Ale bezwypadkowość nie jest już ok
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km