05 Lut 2017, 16:28
Cześć!
Mam na imię Michał, mam 27 lat i planuje zakup swojego pierwszego samochodu. Zanim zdecydowałem się napisać tego posta od kilku miesięcy przeglądałem forum w celu zapoznania się z danym tematem. Dużo się dowiedziałem, ale też dużo mam niewiadomych, dlatego postanowiłem napisać tutaj.
Na wstępie chce powiedzieć, że kompletnie nie znam się na samochodach. Nigdy mnie to nie interesowało, a auto służyło mi jedynie jako środek transportu. Jednak w sytuacji w jakiej się znalazłem zacząłem do tego przykładać większą uwagę. Obecnie jeżdżę Skoda Fabia 1.4 MPi 2000 r. Jest to auto rodziców, które głównie ja użytkuje. Skoda ma już trochę latek i powoli zaczyna z nią być coraz więcej kłopotów więc chciałbym mieć coś nowego i w końcu swojego. Ogólnie z Fabii jestem zadowolony, nigdy nie sprawiała większych problemów i nie było z nią jakichś grubych awarii czy napraw. Naprawdę okej.
Czego wymagam od nowego auta?
Budżet: na auto chcę przeznaczyć 25 tys (ewentualnie dojść do 30 tys, ale wtedy chciałbym już zamknąć się że wszystkimi oplatami).
Rocznik: wiadomo, zależy od modelu, ale celuje w coś między 2007-2010. Mogą być starsze modele o ile są zadbane i godne polecenia.
Paliwo : Skode mam w benzynie i pali mi w trybie mieszanym 7l na 100km i jest to taka granica której nie chciałbym przekraczać, bo powiem szczerze że przy obecnych cenach benzyny trochę drogo mi to wychodzi. Zastanawiałem się nad dieslem, bo jest tańszy, a także na benzyna+LPG, ale wiem że nie każdy silnik da się zagazowac.
Przeznaczenie: ogólnie robię około 50km dziennie. Jeżdżę bowiem 20 km do pracy i z powrotem, a kilka razy w miesiącu wypad ponad 100 km do dziewczyny. Oczywiście także znajdą się wyjazdy okolicznościowe typu wakacje itd. Czy to dużo? Nie wiem. Ogólnie mało jeżdżę po mieście. Mieszkam na wsi, a droga do pracy nie prowadzi przez miasto, które mijam bokiem.
Wymagania: przede wszystkim nie potrzebuje auta mega dynamicznego. Lubię wolną i spokojną jazdę, prędkość mnie nie kręci, dlatego auto nie musi być zrywne, oczywiście nie zaszkodzi jak będzie, ale nie jest to konieczność. Szukam czegoś co nie będzie dużo palić, które nie będzie awaryjne, żebym nie spędzał dużo czasu u mechanika. Którego naprawy i części nie będą zbytnio drogie. Oczywiście auto musi mi się też podobać z wyglądu, a to zawsze nie idzie w parze.
Moi kandydaci:
Jak już mówiłem troszkę zapoznałem się z tematem i kilku kandydatów już mam. Muszę też dodać, że nie wiem czemu, ale podobają mi się kombiaki. Nie jest to wymagana opcja, ale w pewnym sensie bd na to zwracał uwagę.
Skoda Octavia II - wiadomo, miałem Skode więc czemu nie pójść krok dalej. Opinie raczej mieszane, podobno mało awaryjna, ale bez szału jeśli chodzi o osiągi, wygląd i wyposażenie. Tutaj tylko kombi mnie interesuje.
BMW E90 - bardzo ładnie się prezentuje, jednak słyszałem że drogie w utrzymaniu i eksploatacji. Tutaj także tylko kombi by mnie interesowało.
Mazda 6 II - ładnie wygląda, niedroga w eksploatacji, jednak słyszałem o słabych wykończeniach i o tym, że lubi łapać rdzę. Tutaj sedan jak i kombi.
Audi A4 i A3 - tutaj sytuacja jest inna, bo naprawdę fajnie oba wyglądają, jednak nie wiem czy mnie stać. Za te pieniądze dostanę jedynie jakiś starszy egzemplarz. Nie wiem czy jest sens, a opinie też mieszane.
Hyundai i30 - tutaj można za te pieniądze dostać naprawdę świeży model, jednak nie wiem czy mi się to widzi. Trochę taki mały i nie wiem jak z eksploatacja, choć słyszałem opinie niezłe.
Opel Insignia - naprawdę ładne auto, trochę limuzynowate, ale mało opini mogę o nim znaleźć.
Golf VI - tutaj chyba nie trzeba nic dodawać, ale nie jest to mój główny faworyt. Trochę mi się kojarzy z autem dla młodzieży.
Podsumowując głównymi faworytami są pierwsze 3 auta z listy. Chciałbym poznać wasze opinie, co możecie mi doradzić, jak pomóc. Ja uważam, że ze swojej strony rozpisałem temat najlepiej jak mogłem. Czekam na propozycje, może sa jakieś inne auta godne polecenia. Chciałbym najpierw się ukierunkowac względem odpowiedniego modelu, by móc się skupić na poszukiwaniach. Obecnie to moja sytuacja wygląda tak, że co 2 dni podoba mi się inne auto.
Pozdrawiam!