Pierwszy samochód +/- 3 tyś.

29 Maj 2016, 22:26

Witam wszystkich i liczę na pomoc odnośnie wyboru pierwszego samochodu, gdyż w temacie jestem zupełnie zielony.
Przechodząc do meritum, szukam pierwszego auta:
- Poznań i okolice,
- które całkowicie nie zgniło, abym był w stanie nim jeździć 1,5-2 lata, nim przerzucę się na coś innego,
- ekonomiczny jeśli chodzi o części (ich dostępność, cenę) jak i spalanie(preferuję benzynę/benzynę + lpg).

Znalazłem kilka interesujących (chyba) ofert:

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3 [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. [link do oferty na Olx wygasł]

co sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc i opinie :) Pozdrawiam.
Kemot92
Nowicjusz

Auto: Nie mam

30 Maj 2016, 00:46

1. Złom na 99%
2. j.w
3. ujdzie ale raczej też złom
4. obejrzyj bo przyzwoity
5. złom
6. fajny
7. w miarę okey
[link do oferty na Olx wygasł] czarne blachy to plus i bardzo ekonomiczne autko. Kupiłem ostatnio takiego za 1200 zł z LPG i jestem jak na razie zadowolony, części dostępne od ręki i to za grosze :wink: Zobacz sobie mój egzemplarz tutaj: fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
[link do oferty na Olx wygasł] kolejny
[link do oferty na Olx wygasł] tu mocniejsza wersja
Za tą kasę ogólnie na jakiś czas nie widzę lepszych opcji choć jest ich wiele. Możesz też obejrzeć:
[link do oferty na Olx wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Maj 2016, 07:20

Witaj ja podobnie jak kolega zrecenzuje po krótce te auta z twoich linków.
1.CLIO-Nie jest to zły wybór. Na plus ogólny stan techniczny ,a na minus silnik o mizernych osiągach oraz niestety odchodzący bezbarwny lakier na masce co rokuje... Albo maska była kiedyś malowana albo maska to początek... :)

2.CORSA-Odpada ze względu na silnik ,który stwarza problemy.

3.PUNTO- tutaj koleś liczy na magię silnika w wersji 16V ale tylko osioł kupi samochód w takim kiepskim stanie, który pewnie bardzo młody kierowca "dojeżdżał".

4.LANOS- bardzo dobry silnik do gazu !!! Auto jak najbardziej warte zainteresowania. kryterium to 2 rzeczy. Mianowicie czy faktycznie nie ma nigdzie rdzy (bo ta jak się w tym aucie pojawi ,to zje go w rok) oraz czy akceptujesz spalanie po "naszym rozkopanym Poznaniu" , czyli 10l benzyny na 100 km..?

5.CORSA- biały Opel...= rdza. Już ją widać na progu. Odpuść. poza tym prawie 1000 odsłon ogłoszenia ,a auto nie sprzedane. To o czymś świadczy. :)

6.ALMERA- pojeździ ale początek korozji w Nissanie ,to pewna rzecz że już go nie sprzedasz z tego powodu za 2 lata. Naprawiać go lakierniczo ,nie będzie się opłacało. no chyba zrobisz "prezent" nowemu nabywcy ale ja tego nie pochwalam.

7.IBIZA- tej akurat nie warto oglądać nawet. Chyba ,że chcesz zacząć od 1000 zł w naprawę blacharską ,a później w lakiernika.

Moja propozycja..?
Kup sobie najlepiej taką Astrę z gazem na 2 lata.
Rdzy na razie nie ma , silnik prosty ,części tanie, naprawy tanie, gaz tani...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Maj 2016, 12:00

Dziękuje wam za szybką odpowiedź :)
Jeśli chodzi o spalanie 10l/100km to zdecydowanie mnie to nie urządza. Wolałbym coś w granicach 6-7l/100km lub coś w gazie. Te Seicento wyglądają OK, a jeśli chodzi o tą Astrę co wstawił Artur to coś mało informacji o niej. Napisałem więc do właściciela i oto co mi odpisał:

"Witam,
-butla jest ważna jeszcze 7,8 lat/ przegląd do sierpnia
- progi są w dobrym stanie, jedynie śladowe ilości rdzy zaczynają pojawiać się na nadkolach
- ostatnio było wymienione całe sprzęgło, akumulator, klocki i tarcze na przodzie, a jeszcze wcześniej uszczelka pod głowicą
- nie ma problemów z odpalaniem dojeżdżam nim do pracy o 3 rano zimą i potrzebuje w pełni sprawne auto"

Co sądzicie? W przyszłym tygodniu zamierzam pojeździć po sprzedających i zakupić autko :)

Jeszcze takie coś znalazłem [link do oferty na Olx wygasł]
Kemot92
Nowicjusz

30 Maj 2016, 12:24

To Punto ma progi do wymiany. Jak ruszysz je ,to na progach się nie skończy. Znajdź taki sam ale bez rdzy. Silnik jest bardzo dobry i naprawde ekonomiczny. na trasie można zejść przy płynnej jeździe 80-90 km/h do spalania 5l/100. Sprawdziłem !! Sam mam Stilo z 1,6 z lpg i spala podczas takiej jazdy 7-7,5l/100km gazu.
Co do tamtej Astry ,to warto ją po prostu obejrzeć i rozeznać skalę rdzy na tylnych nadkolach. Jeśli to jej zalążki ,to warto ją wziąć i tanio wstawić reperaturki. Koszt tej operacji będzie zrekompensowany przez znikome koszty paliwa lpg i zwróci się w 2/3 miesiące.
Sam miałem taką Astrę przez 6 lat na lpg. Mechanicznie jest to raczej pewny wybór. Poza tym wygoda podróżowania jest na znacznie wyższym poziomie niż w trasie jadąc Seicento ,które jest dobrym autem ale do miasta.

A może miałbyś ochotę pośmigać takim czymś? Zawsze to sprzedasz po 2 latach .

Można też rzucić okiem na to poniżej ,bo silnik fajny ,szybki i ekonomiczny a samo auto wydaje się dosyć ładne na fotkach.
artur73
Awatar użytkownika

30 Maj 2016, 12:28

Ale ten samochód też ma progi ruszone korozją. Nie wiadomo co się dzieje od środka - trzeba by wejść pod auto popukać i zastanowić się, czy można je ratować.
Silnik też najmocniejszy nie jest, ale w tamtych rocznikach chyba tak już było (60-80 km). Do normalnego poruszania się chyba wystarczy
marta2214
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2005
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Land Rover
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...

30 Maj 2016, 13:13

marta2214 napisał(a):Ale ten samochód też ma progi ruszone korozją. Nie wiadomo co się dzieje od środka - trzeba by wejść pod auto popukać i zastanowić się, czy można je ratować.
Silnik też najmocniejszy nie jest, ale w tamtych rocznikach chyba tak już było (60-80 km). Do normalnego poruszania się chyba wystarczy

Masz na mysli tamtą Astrę??
Nawet jak ma 60KM ,to poruszać się normalnie da radę. Nie jest demonem prędkości na trasie i do wyprzedzania ,nadaje się średnio. Za to w mieście mimo małej ilości koni ,to ma fajnie zestopniowaną skrzynię i przyspiesza zadowalająco. Te mankamenty "osiągowe' są niczym biorąc pod uwagę długowieczność mechaniczną tego auta. już kiedyś napisałem o tym modelu ,że zadbana Astra I prędzej się znudzi niż narazi właściciela na wnerwiające koszty naprawy...
artur73
Awatar użytkownika

30 Maj 2016, 17:56

"że zadbana Astra I prędzej się znudzi niż narazi właściciela na wnerwiające koszty naprawy..." właśnie taki samochód poszukuje! Z uwagi że w najbliższej przyszłości czekają mnie spore wydatki związane ze ślubem i weselem chciałbym kupić samochód który nie będzie skarbonką :) Jeśli chodzi o tego Opla Tigrę, to trochę daleko od Poznania jak dla mnie (i tak będę musiał szukać kogoś kto pojedzie ze mną oglądać auta), a te Renault Megane ma podejrzanie dużo wyświetleń. Znalazłem jeszcze takie cuś:

Pozdrawiam :)
Kemot92
Nowicjusz

30 Maj 2016, 23:34

Trochę skundlony ten Peugeot..

A może coś takiego?
[link do oferty na Olx wygasł] - był już ostatnio na forum.
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży przegląd więc musi być sprawny.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylne nadkola do zrobienia i kończy się OC więc to dobry argument do zbicia ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

31 Maj 2016, 13:20

Dzięki Barol :) W przyszłym tygodniu będę oglądał. Ale jeśli chodzi o tą lagunę to zbyt duża pojemność silnika jak dla mnie chyba - ubezpieczenie + spalanie pewnie też spore. Jeśli coś jeszcze przykuję moją uwagę to wrzucę tutaj, na razie zainteresuje się ogłoszeniami które mi zaproponowaliście. Dzięki za pomoc :)
Kemot92
Nowicjusz

31 Maj 2016, 17:29

jeszcze takie coś znalazłem, co sądzicie?
Kemot92
Nowicjusz

31 Maj 2016, 23:49

artur73 napisał(a):Mechanicznie jest to raczej pewny wybór. Poza tym wygoda podróżowania jest na znacznie wyższym poziomie niż w trasie jadąc Seicento ,które jest dobrym autem ale do miasta.

To fakt seicento to raczej na miasto niż na długie trasy ale te 50 km spokojnie da się radę przejechać (oczywiście w 1 stronę) tylko trzeba uważać na wichury bo lubi sobie bujnąć tym wozidełkiem :mrgreen: Ale jak się jest dość opanowanym to potrafi się odwdzięczyć niskim spalaniem (mi zeżarł coś koło 9-10 litrów LPG ale 90% w mieście i to nie jeżdżąc delikatnie bo nie wyczuty był dobrze jeszcze), teraz myślę, że w 9 się zamknę albo i ciut niżej ale tak może być bo gaz tani to za ok. 15 zł robisz 100 km w mieście w trasie jeszcze nie testowałem ale pewnie z 7 litrów weźmie LPG. :wink:
Ogólnie fajne, proste w naprawach autko, części za grosze, np. kupowałem przewody zapłonowe za 23 zł, klakson używka za 10 zł i nie trzeba czekać bo tego jest w bród :wink: Jedne z wad to kiepska jakość plastików, problemy z czasami twardym sprzęgłem, nie raz buja w trasie nim, no i ogólnie prowadzenie na zakrętach nie jest powiedzmy delikatnie zbytnio idealne :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

01 Cze 2016, 00:02

Do przyszłego tygodnia większość tych aut już się sprzeda..
Brava ok ale już chyba sprzedana..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2016, 22:25

Witam! Dawno mnie nie bylo, jeszcze nie kupiłem samochodu z uwagi na brak czasu. Budżet mi się trochę zwiększył, po przemyśleniu chciałbym kupić coś z gazem i klimatyzacją (opcjonalnie).
Znalazłem parę ofert, co myślicie?

1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam serdecznie!
Kemot92
Nowicjusz

14 Cze 2016, 23:31

1.Ładna ale kiepski silnik..
2. 206 to ruletka więc tylko i wyłącznie brać z pewnego żródła.
3.Poproś o więcej zdjęć bo tu praktycznie nic nie widać a cena trochę duża..
4.Mułowaty silnik i śmieszna cena..
5.Ładna ale ten silnik pierwszy raz widzę :shock:
Barol
Awatar użytkownika