Pierwszy samochód 30-35k PLN

22 Kwi 2018, 22:01

Cześć i czołem,
Przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Budżet jaki planuje przeznaczyć to około 30-35k PLN. Samochód głównie do jazdy w mieście z weekendowymi wypadami na trasę.

Wymagania:
Rocznik – 2010+
Silnik – 1600 cm minimum
Moc – 120 HP+
Paliwo - benzyna
Koszty eksploatacji – jak najniższe

Przeczytałem wiele wątków na forum i modelem samochodu który wygrywa jest na chwilę obecną Mondeo MK4 (preferowany silnik 2.0). Osobiście model ten mi odpowiada. Dodatkowo biorę pod uwagę Mazdy 6, jako że jestem fanem marki. Wszelkie francuskie pojazdy odpadają. Zastnawiałem się również nad Volvo ale tutaj nie wychaczyłem żadnego konkretnego modelu. Poniżej zamieszczam zawężoną listę pojazdów z prośbą o opinie.

Mondeo MK4 2.0 benzyna:
https://aukcje.pkoleasing.pl/pl/auction ... o/pe25pv2e
[link do oferty na Allegro wygasł]

Mondeo MK4 1.6 Ecoboost – pytanie jak te silniki się sprawują?
[link do Gumtree wygasł]

Pani rdza, pfu, Mazda 6 II
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do mobile.de wygasł]

Mazda 6 III – przy czym tutaj mało informacji przez co mocno podejrzana aukcja

... oraz na koniec w formie ciekawostki Audi A4 (mocno poza budżetem)
[link do mobile.de wygasł]
arl3nu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 10 2009
Auto: 10000
Silnik: Nie mam
Typ: Inny

23 Kwi 2018, 05:32

Kolego, jeśli Ty wrzucasz takie aukcje:
to bierzesz pod uwagę również samochody powypadkowe? :o
Przecież żadna osoba, która chce pewne auto w ogóle nie zainteresowałaby się takim czymś, bo wiadomo, że oferta jest nierealna.

Poza tym jak wybierasz auta na otomoto to polecam sprawdzać czy ktoś zaznaczył opcję "Bezwypadkowy: Tak", jeśli nie jest zaznaczona to ryzyko danego egzemplarza rośnie drastycznie.
Niestety nikt nie mówi, że jeśli jest zaznaczona, to auto jest pewne, bywają przypadki, że opcja "Bezwypadkowy" jest zaznaczona, a auto jest po wypadku.

Należy życzyć powodzenia w zakupie auta ;)
tomekdk

23 Kwi 2018, 09:31

Dzięki za info! Sam wychodzę z podobnego założenia i dlatego nie zwracałem uwagi na bite/niebitę bo u Nas nigdy nie wiadomo. A co sądzisz o Mondeo?
arl3nu
Nowicjusz

23 Kwi 2018, 17:12

Mondeo jest na licytacji i raczej mało prawdopodobne, że zmieścisz się w budżecie.
Pomyśl w ogóle czy potrzebujesz, szczególnie do jazdy w mieście aut tej wielkości. Druga sprawa, że segment d i szeroko pojęte "niskie koszty" niewiele mają wspólnego.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Kwi 2018, 17:50

Właśnie kwestia jest taka, że dosyć często póki co wracam do domu rodzinnego (300 km) i raczej nie widzę innego wyboru niż samochód w segmencie D.
arl3nu
Nowicjusz

23 Kwi 2018, 17:52

Tak na segmenty nie patrz, bo np. A4 jakiegoś ogromnego komfortu nie daje, a bierzesz go pod uwagę. Rzekłbym że to poziom "lepszych" kompaktów. Ani to duże w środku, ani jakieś komfortowe jeśli chodzi o zawieszenie. Wolałbym np. Focusa, czy Megane. Ale sam zdecydujesz.

Większą uwagę zwróć na silnik, bo Mondeo z mulastą benzyną będzie gorszy niż Focus z czymś mocnym... ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

23 Kwi 2018, 17:55

Oczywiście, zrobie tak. Powiedzcie mi tylko jakie silniki Focusa / modele polecacie?
arl3nu
Nowicjusz

24 Kwi 2018, 14:16

Słuchajcie,

co sądzicie o następujących Mazdach?

arl3nu
Nowicjusz

24 Kwi 2018, 14:27

Auta sprawdzaj na tym forum:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]
Tam użytkownicy mają dostęp do różnych baz danych.

Druga Mazda jest z Danii, miała w Danii status "auto do nauki jazdy", wymeldowana w 2014 roku, spore ryzyko, że coś z nią może być nie tak, opcja "bezwypadkowy" nie jest również zaznaczona.
tomekdk