Pierwszy samochód ~30k

28 Sty 2021, 18:55

Dzień dobry,

poszukuję swojego pierwszego samochodu, jestem studentką, więc autko będzie użytkowane głównie na trasach dom-zakupy-dojazd na uczelnie ok. 15 minut, raz w miesiącu trasa Katowice-Kraków (ok. 80km).
Prawko zdawałam na Toyocie Yaris, bardzo przyjemnie się nim jeździło, aż się zastanawiałam czy nie poszukać właśnie tego modelu.

Kompletnie nie znam się na samochodach, zrobiłam małe zapoznanie z wcześniejszymi wątkami na forum, poszukuję czegoś w typie
- Opel Astra
-Fiat Bravo
- Honda Civic
- Hyundai i30 (póki co, mój faworyt)
Budżet do 35k.

Czy znajdzie się osóbka, która doradzi mi na co zwracać uwagę przy poszukiwaniach? Jaki silnik? Zakup jest planowany na koniec lutego/początek marca jeśli ma to jakieś znaczenie.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :D :D
Elyssa
Nowicjusz

28 Sty 2021, 19:21

A czego oczekujesz od auta ?
Wyposażenie wewnątrz
Czy ma być mocny silnik czy niekoniecznie ?
Czy ma być ekonomiczne czy niekoniecznie ?
Duże? małe ?
Przedstawione przez ciebie auta to segment C, yaris to segment B czyli w zasadzie mniejsze od tych podanych.
Ale rozumiem że poruszać się będziesz wyłącznie po mieście ? I raz na miesiąc trasa ?
Jeśli tak to może lepiej
Opel corsa
Toyota yaris
Honda Jazz
Hyundai i20 ?
Sa mniejsze ale przez to mlodsze kupisz w tej samej cenie.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Sty 2021, 21:04

Jak pisałam wyżej, w kwestii aut jestem zielona, mogę jedynie wspomnieć, że kręcą mnie bajery w stylu komputera pokładowego, nowocześniejszy wygląd, sportowy akcent itp.

Bardzo ciężko wypowiedzieć mi się w kwestii silnika, Yariska na której uczyłam się jezdzić ma 101KM, jeżdżąc autostradą miałam wrażenie, że rozkulanie jej powyżej 105 km/h graniczy z cudem i często dało się odczuć, że samochodowi brakuje ''mocy''. Jako pasażerka Mazdy 3 zawsze bardzo podobał mi sie sposób w jaki przyspieszał, ale to nie ten dział cenowy, by móc się nad tym pogłębiać. Piratem drogowym nigdy nie będę, lubię mocniejszy silnik, ale bez przesady :)
Ekonomiczny silnik będzie na plus.

Autko oczywiście małe, segment C jest idealny, koniecznie 5-cio drzwiowe.
Codzienna jazda będzie ograniczała się do dojazdu na uczelnie i z powrotem, zakupy itp. (~ 45 minut dziennie w trasie)
Na obecną chwilę samochód będzie nocował pod chmurką, bardzo ciężko o garaż w najbliższej okolicy.
Elyssa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...