Pierwszy samochód - 5-6 tysięcy.

25 Sty 2016, 04:27

Witam, na wstępie zaznaczam, że wiem o istnieniu innych podobnych tematów, poczytałem już trochę jednak wolałem założyć własny dostosowany pod siebie. Jakiś czas temu zdałem prawo jazdy no i nadszedł czas kupna pierwszego samochodu. Szukam czegoś, tak jak w temacie, do 5-6 tysięcy złotych. Jednak jako, że jestem kompletnie zielony i dopiero zaczynam nabywać jakąkolwiek wiedzę na temat motoryzacji, nie mam pojęcia w co powinienem celować i co będzie lepsze. Budżet jest niski więc nie napalam się na nie wiadomo co, lecz nie chcę też kupić kompletnego badziewia.

Zależy mi na samochodzie, który będzie:
- w miarę tani w eksploatacji
- choć trochę komfortowy, żebym podczas jazdy nie czuł się jakbym jeździł za karę
- zawierał najważniejsze wyposażenie, nie potrzebuję zbędnych bajerów
- przyzwoicie wyglądał (wiem, że to budżet 6 tysięcy, ale jednak duma to duma)

Do tej pory usłyszałem od rówieśników i wyczytałem z różnych for kilka opinii:
- civic vi
- vectra b
- corsa c
- golf 4
- corolla
- seat ibiza 2

Jako, że za bardzo nie znam się jeszcze na samochodach, patrzę póki co po wyglądzie. Z wymienionych samochodów chyba najbardziej podeszła mi vectra b (jednak kompletnie nie wiem za jaką wersją powinienem patrzeć, jaki silnik no i czy w ogóle jest sens w 2016 to kupować?), civic vi (tu wyczytałem, że bardzo ciężko znaleźć ją w dobrym stanie za taką cenę) i golf 4 (z tym, że tutaj słyszę opinie, że nigdy nie kupię dobrego golfa 4 w tej cenie).

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, gdyż wielkim znawcą to ja nie jestem. :)
airherbo23
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 12 2015
Auto: Nie mam

25 Sty 2016, 06:59

civic VI ciężko znaleźć w miarę w dobrym stanie bo to japoniec który lubił się z rudą zaprzyjaźniać, poza tym wiele egzemplarzy było katowanych przez młodych gniewnych, golfa IV znajdziesz w tej cenie a jak dobrze poszukasz to z silnikiem 1.8/2.0, coby nie mówić te auta pomału stają się pełnoletnie, corsa to takie typowo miejskie autko, ibiza 2 - też do miasta, chociaż muszę powiedzieć że szwagierka ma i non stop się jej psuje, ale to zależy na jaki egzemplarz trafisz, jakbyś znalazł corollę jak w linku poniżej to będziesz zadowolony bo te auta uchodzą za długowieczne
link poglądowy [link do oferty na Allegro wygasł]
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Sty 2016, 01:22

Powiem szczerze, że zacząłem poważnie interesować się Corollą e11, w internecie piszą, że jest prawie bezawaryjna i mało pali, ale ile w tym prawdy? Może ktoś miał/ma i może się na ten temat wypowiedzieć?
airherbo23
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 12 2015
Auto: Nie mam