Pierwszy samochód +/- 6 Tyś

21 Lip 2016, 22:17

Witam, wszystkich serdecznie! Temat założyłem z powodu poszukiwań samochodu dla siebie, wiecie pierwszy samochód, chęć kupna za własne… Ogólnie poważna decyzja. :)

Jestem młodym kierowcą, dotychczas prowadziłem Zafire, Swifta oraz C4, jednak aktualnie poszukuje samochodu nie drogiego, bo jednak tylko do 6 tysięcy lub jeżeli znajdzie się już coś naprawdę „wyjątkowego” myślę, że jestem w stanie dorzucić ten kilka stówek w granicach rozsądku.

Samochód mimo niskiej ceny musi spełniać pewne kryteria, nikt nie chce jeżdżącej świnki skarbonki :) Jednak przechodząc do sedna.

Jestem młody, mieszkam w małym mieście także długość tras nie będzie jakaś niesamowita. Najdalej najpewniej udam się w najbliższym czasie do Warszawy (Jakieś 150km) czy też gdzieś bliżej do znajomych +/-50km, jednak to raczej sporadycznie. Zależy mi na małym spalaniu, załóżmy maksymalnie 6L/100 chociaż wiadomo wszystko zależy od jazdy, tutaj załóżmy, że jeździć będziemy ekonomicznie. Małe miasto, młody kierowca wydaje mi się, że najodpowiedniejszym typem samochodu będzie hatchback, przynajmniej najbardziej mi się te samochody podobają. Celuje w Diesel, jednak akurat tutaj to nie jest aż takie ważne. Mała awaryjność oraz w miarę rozsądku tanie naprawy, wydaje mi się, że każdy rozumie.

Ogólnie spodobały mi się Megane oraz Clio, jednak jestem tu po to, żeby osoby doświadczone w zakupie samochodów mi coś podpowiedziały :)
Kupując samochód będę miał "eskortę" szwagra oraz osoby która zna się na samochodach, także potem o to się martwić nie muszę. Poszukuje po prostu modelu którym będę mógł się nacieszyć i nabrać wprawy w jeździe. Chciałbym zaznaczyć, że za taką cenę oraz z racji, iż samochód jest używany nie oczekuje nie wiadomo czego, chciałbym po prostu się nie zawieść. :)

Focusy czy golfy odpadają, chyba tłumaczyć nie muszę :)

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc!
tymm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30-12- 0
Auto: Poszukuje.

22 Lip 2016, 10:49

Co do Megane i Clio to musisz uważać na elektronikę. Przykładem Megane jest problem z immobiliserem.
Części tanie i łatwo dostępne
Skąd jesteś to czegoś poszukamy :)
Wydaje mi się że na pierwsze auto to jest idealne (wiem co mówię ;) )
Te 6 tys. to na sam samochód czy z przerejestrowaniem, ubezpieczeniem, pierwszymi naprawami?

Diesel przy jeździe miejskiej będzie porażką, większe koszty eksploatacji. Po mieście na krótkie dystanse nawet się nie rozgrzeje przez co będzie bardziej się zużywał. Celuj w benzyne ew. benzyne+gaz

Pamiętaj że auto za taki budżet prawie niemożliwe jest żeby nie miało nigdy stłuczki albo coś nie było wymieniane, skup się na stanie technicznym i potwierdzonej historii żebyś nie nadział się na skarbonke
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2016, 15:26

Witaj, dzięki za odpowiedź :) Już ruszam z tłumaczeniem. Jestem z lubelskiego, jednak warszawa i okolice też wchodzą w grę, nawet byłoby lepiej. Co do budżetu to 6 tysięcy przeznaczam na sam samochód, reszta to już inna sprawa i też mniej więcej budżet mam wyznaczony. :) Jestem świadomy tego, iż za takie pieniądze Lambo z salonu nie kupie :)
tymm
Nowicjusz

23 Lip 2016, 10:00

Diesel do miasta to duży błąd,lepiej celuj w gaz albo w ekonomiczną benzynę i tutaj skłaniałbym się ku japońcom.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ekonomiczne silniki,ruda to dobry argument do zbicia ceny.
[link do oferty na Olx wygasł] - jeden własciciel od nowości tylko sporo wyświetleń..
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - wizualnie do małych poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lip 2016, 12:42

1. Samochód bardzo ładny wizualnie, hatchback czyli to czego potrzebuje. Ruda to nie problem w tym samochodzie, nie można oczekiwać, że przez 16 lat samochód nie złapie ani grama rdzy. Jednak zastanawia mnie skąd tam moc 125KM skoro Civici 1.5 mają chyba 90 lub 114 KM. Szkoda również, że brak zdjęcia w środku, jednak to jest wydaje mi się najmniejszy problem. Jak wiele można spróbować wynegocjować?

2. Sedan niestety odpada.

3. Wydaję się być w porządku.

4. Będąc szczerym nie przypadł mi do gustu

5. Masz na myśli środek?

6. Również jak 4 ;)

Co do innych modeli, jakie mam szanse na znalezienie C4 czy Mazdy 3 w hatchback'u? lub tak jak już wspominałem Megane II? Będąc szczerym nie chciałbym samochodów typu Sedan czy Kombi (mimo nawet sporej sympatii do kombiaków). Mieszkam w małym mieście, rodziny w najbliższym czasie zakładać nie planuje, więc najodpowiedniejszym samochodem wydaje mi się, iż będzie hatchback.
tymm
Nowicjusz

23 Lip 2016, 13:16

125km było w wersjach 1.6 VTEC a tutaj mamy 1.5 i sprzedająca twierdzi że 125km jest po zmianie wydechu,kolektora i wsadzeniu stożka co oczywiście jest czystą bzdurą,moc może się podniesie ale o 1-2km nie więcej.
W piątce pisząc o poprawkach mam na myśli ryski i zadrapania bo pare ich widać ale nie oczekujmy że nic nie będzie w tylu letnim aucie.

Co do Twoich propozycji to zapomnij o C4 czy Megane II do 6k,nic dobrego nie kupisz a poza tym Megane do bezawaryjnych nie należy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

01 Sie 2016, 21:14

Witam, ostatnio sporo się zmieniło i zacząłem się zastanawiać czy kupowanie samochodu na rok, może trochę więcej za te 6-7tyś. Czy nie lepiej by było kupno samochodu za te 2-3 może 4 tyś, bo tak na prawdę będę się na nim uczył to i szkoda mi go nie będzie w razie jakby co ;)

Znalazłem coś takiego, co sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tymm
Nowicjusz

01 Sie 2016, 21:21

1. Kiepski silnik
2. Kiepskie auto
3. ok, choć jak taki wspaniały to trochę tani
4. ok
5. Aut za kilka tys nie kupuje się od handlarzy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

01 Sie 2016, 21:40

Hm a co z tymi?

EDIT: DODAJE PARE :)

tymm
Nowicjusz

01 Sie 2016, 22:01

1. Słaby silnik. Liczba wyświetleń mówi za siebie
2. Nie wygląda zbyt przekonująco. Tylne nadkola robione po taniości, progi też
3. Wygląda nieźle, ale 3k wyświetleń?
4. Tani, od handlarza
5. Całkiem niezła
6. Handlarz, wyświetlenia
7. ok

8. w przeszłości bym podmalowany, no ale to auto za 2k. Wygląda nieźle
9. niezła, ale od handlarza. Ciekawe jak z opłatami
10. ładna, dużo wyświetleń
11. Jeśli Twoje życie jest zbyt sielankowe polecam :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Sie 2016, 22:07

Co masz na myśli sielankowe?
tymm
Nowicjusz

02 Sie 2016, 09:39

Laguna II jest awaryjna
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Sie 2016, 09:55

Rozumiem, więc macie może coś co byście polecili? Bezawaryjność, niskie spalanie? Oczywiście wiem, że za tą cenę nawet nie ma co wymagać tylko szukać mechanicznie sprawnego samochodu, jednak są chyba jakieś polecane?

tymm
Nowicjusz

02 Sie 2016, 18:23

Golf 4 za 4k to nie jest dobry pomysł.
Kusza
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gowino
Prawo jazdy: 29 09 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 323i 170KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Sie 2016, 18:29

Dokładnie,Golf za 4k to nic dobrego zwłaszcza z 1.4..
Civic nie najgorszy,wrzucałem wczoraj na forum.
Barol
Awatar użytkownika