Pierwszy samochód 7-10 tys

02 Lis 2016, 19:20

Witam

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem pierwszego samochodu, może nie koniecznie już teraz ale w najbliższym czasie mam zamiar kupić.
Szczerze mówiąc sam nie wiem jaką marke i model wybrać mam mentlik w głowie. Prosiłbym was o propozycje konkretnych marek/modeli
Na samochód będe mógł wydać mniej więcej 7-10 tys.
Myślałem już o kilku modelach ale niestety nie znam się na zaletach jak i wadach konkretnych modeli, a mianowicie Vectra C, Astra H, Mazda 3 oraz 6, Stillo, Corolla E12, Ibiza III.
Wchodziłby jescze w gre Golf 5 lecz to chyba troszkę już ponad mój budżet, w sumie większość tych modeli graniczą z moim budżetem ;/

Ogólnie samochód będzie mi służł głównie do jazdy po mieście oraz okolicach, ewentualnie czasami jakaś dalsza trasa ale to raczej nie często.
Więc myślę ze bardziej będzie odpowiadać mi benzynka lecz co do pojemności nie jestem pewny, lecz mysle minimum 1.6 maksymalnie 2.0. Wiadomo chciałbym aby taki samochód nie palił kosmicznych ilości paliwa, lecz by było też czym przycisnąć (wiem, troche mało realne).
Jeśli chodzi o rocznik, najlepiej powyżej 2003, 2004 roku.
Przebieg raczej trudno określić teraz wszystko i tak jest kręcone.

Nie będzie to samochód, którym będe stawiać pierwsze metry na drogach - dla jakiegoś odniesienia od 2 lat jeżdzę samochodem ojca VW Touran 1.9 TDI Tak że nie boje się większych gabarytów samochodu. Lecz jeśli chodzi o typ nadwozia to raczej będe szukać Hatchback'a lub Sedan'a. Prawde mówiąc kombi nie jest mi potrzebne.

Suma sumarum prosiłbym o propozycje modeli z informacją na co uważać w danym modelu jeśli byłaby możliwość :)
Oraz może drobny komentarz modeli na które ja patrzyłem.
Ostatnio edytowany przez Marciol96, 02 Lis 2016, 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Marciol96
Początkujący

Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T AVJ 245KKM
Paliwo: Benzyna + LPG

02 Lis 2016, 19:30

W tym budżecie i tym roczniku to tylko jakaś skoda , jakiś fiacior np Stilo (ale to model podwyższonego ryzyka) i jakiś fhancuz. - modele które brałeś pod uwagę są po za budżetem w szczególności Corolla E12 czy gofr V
Zjedź z rocznika / podwyższ budżet lub kupisz "szrota" i wpakujesz w niego następne 5-10k.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

02 Lis 2016, 19:37

Do 10k to kupisz zadbanego Golfa, ale IV.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lis 2016, 19:51

W tym budżecie i tym roczniku to tylko jakaś skoda , jakiś fiacior np Stilo (ale to model podwyższonego ryzyka) i jakiś fhancuz. - modele które brałeś pod uwagę są po za budżetem w szczególności Corolla E12 czy gofr V Zjedź z rocznika / podwyższ budżet lub kupisz "szrota" i wpakujesz w niego następne 5-10k.

Hmm co masz na myśli mówiąc model podwyższonego ryzyka?
Skoda/Francuz powiadasz hmm, 207 i Fabia mi nie podchodzą ;/
Jakieś propozycje? 407 raczej odpada przy moich możliwościach?

Do 10k to kupisz zadbanego Golfa, ale IV.

Tak, wiem co do Golfa trochę przesadziłem ale tak tylko daje wam pogląd w czym sie rozglądam :)
Marciol96
Początkujący

02 Lis 2016, 20:13

W tym budżecie to:
Astra G / H po za budżetem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mazda 626 / 3 i 6 po za budżetem
[link do oferty na Allegro wygasł]

Honda Accord VI lub Civic VII 1.6 - fajnie się wkręca w obroty,można go przycisnąć od czasu do czasu ale szkoda go męczyć

Toyota Corolla E11 1.6 podobnie jak z Civicem

A do 10k i 2k3 w górę to jakaś Xsara 2.0 może Focus 2.0 MK I

A Stilo ma problemy z układem elektroniki przez co może być uciążliwe na dłuższa metę,a przytoczyłem skodę czy jakiegoś francuza ponieważ masz mały budżet,wysokie wymagania a zazwyczaj takie auta są kupowane przez osoby starsze mało wymagające przez co idzie znaleźć ładny egzemplarz ale za to "nie przyciśniesz sobie" bo będą to egzemplarze ze słabymi jednostkami. :ok:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

02 Lis 2016, 20:15

Francuzem nie przyciśnie? Błagam :|
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wideorejestratory i agresja na drodze
    Wideorejestratory stały się popularne nie bez przyczyny. Bo chociaż zwykle służą rejestrowaniu zdarzeń drogowych, to mogą okazać się przydatne także w innych, kłopotliwych sytuacjach. Słyszeliście o takim zjawisku jak "road ...

02 Lis 2016, 22:55

Rozumiem rozumiem.

Hmm nad Civic'em VII też myślałem ale troche zdziwiło mnie miejsce drążka skrzyni biegów, troche sceptycznie do tego podchodzę, ale ogólnie samochód z wyglądu mi się podoba, czemu nie.
Ymm a Meganka II ? wchodziłaby w gre jeśli chodzi o przyzwoity egzemplarz przy moich wymaganiach czy raczej nie bardzo ?
Marciol96
Początkujący

03 Lis 2016, 09:35

w Civicu VII możesz (ale nie musisz) spodziewać się problemów ze skrzynią biegów, użytkownicy narzekali że jakieś części tam się dość szybko wyrabiają a koszt naprawy z tego co pamiętam 800 - 1000 zł, po naprawie kilka lat spokoju
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008

03 Lis 2016, 10:07

Megane II to średnio polecany model ze względu na wariujacą elektrykę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lis 2016, 11:18

W Civiku VII konkretnie wycierają się łożyska w skrzyni biegów, koszt może być większy niż 1000 zł i nie gwarantuje dłutrwałej poprawy (można zerknąć na opinie na autocentrum). Sam z tego powodu zrezygnowałem z VII na rzecz VI, choć mieściła mi się w budżecie.
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

03 Lis 2016, 17:31

Hmm co do Meganki szkoda ;/
Może jeszcze jakieś propozycje/rady odnośnie modeli ? :)
Marciol96
Początkujący

03 Lis 2016, 21:23

Chevrolet Lacetti?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Lis 2016, 21:51

Chevrolet Lacetti? [link do oferty na Olx wygasł] ... efdbcdf31b [link do oferty na Olx wygasł] ... efdbcdf31b linki przykładowe.

Całkiem ciekawa propozycja, wygląda troche jak Lanos w ładniejszym opakowaniu hyhy.

Co powiecie o A3 8L przy moich wymaganiach?
Lexus IS raczej nie będzie sie łapał w moim budżecie prawda? :/
Marciol96
Początkujący

03 Lis 2016, 23:07

za taką kwotę kupisz a3 ale to będzie dość wiekowe auto, lacetti będzie młodsze i lepiej wyposażone
osobiście uważam że lepiej kupić zadbanego np francuza niż schetanego vw
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

04 Lis 2016, 00:28

Hmm rozumiem rozumiem.
Pomijając już tą a3, kolega wyżej mówił że w tym przedziale cenowym można kupić zadbanego golfa IV.
Jak by porównać takiego Golfa IV z Accord VI, co by było lepszym wyborem? Biorąc pod uwage benzynki, tak jak podałem 1.6 - 2.0 z roczników minimum 2000 na którym lepiej bym wyszedł?
Marciol96
Początkujący