Pierwszy samochód 9000tys (z opłatami).

09 Maj 2009, 09:39

Jasna sprawa, że Mazda mniej awaryjna od Fiata. Nie ma się co spierać.
Fiata gnębią bzdury, czasami uciążliwe, czasami irytujące, ale łatwe do wyeliminowania.
Ja w swoim w przeciągu 5 miesięcy wymieniłem 2 amortyzatory (2 kolejne czekają na wymianę), termostat, nagrzewnicę, rozbierałem hamulce z tyłu, bo mi na zimno nie odbijały (w sumie nie wiem w czym był problem, ale rozebrałem, popukałem, założyłem i się zrobiło dobrze). Wymieniałem też wycieraczki, bo jakaś pizdeczka połamała mi je w nocy, zrobiłem samoróbkę w antenie, bo wcześniejsza była podłamana, nie działa mi sterowanie w przełączaniu na obieg powietrza zamknięty i otwarty, dlatego musiałem złapać drutem tą klapkę w pozycji na obieg zewnętrzny, pali mi się kontrolka AirBagu, choć poducha jest.

Także trochę się tego by nazbierało. Gdybym sam nic nie umiał zrobić to bym klął, że mi auto paruje, telepie, radio nie gra. Mazda jest pod tym względem bezpieczniejsza, choć jak się kupuje auto za 9 tys. zł, to trzeba oglądać każdy egzemplarz z osobna, bo jakiś Fiat może być w lepszym stanie niż Mazda o którą nikt nigdy nie dbał.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2009, 11:19

Dishman z tego co kojarzę też masz bravo... Ja zrobiłem swoim 30 tyś km i odpukać wymieniam tylko oleje i filtry... A włożyłem tylko amortyzatory z przodu i prostowanie felgi ponieważ wpadłem w dziurę, a no i oponki wrzuciłem a tak to jeżdżę bezawaryjnie i oby tak dalej a do oszczędzających i wolno jeżdżących kierowców nie należę....
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Maj 2009, 12:32

No to ja też się dołączę do tych pozytywnie mówiących o Fiacie :razz: Ze swojej strony polecam Fiat Brava 1.6 16V. Mam takiego w domu i jak dla mnie to po prostu świetne autko. Swojego czasu jeździłem nim bardzo dużo, przejechałem nim już ponad 30tys. bez niczego. Obecnie mam swoja Fiestę, której jak na razie nie zamienię na nic :razz: A w najblizszej przyszłości będę myślał na pewno nad jakimś Bravo :smile: W Bravie jak na razie to tylko olej, filtry, no i amorki były wymieniane wszystkie cztery, ale to normalna rzecz, kiedyś je trzeba wymienić. No i z poważniejszych awarii to jedyne co mogę powiedzieć to alternator padł i trzeba było wymienić. Ale do teraz śmiga bez problemu.
Ogólnie autko przestronne w środku, kufer wystarczający, cztery osoby bez problemu mogą nim podróżować w dłuższe trasy. No i polecam jak już wcześniej było wspominane motory 1.6 16V i 1.2 16V (także sprawdzony,bo wujaszek ma takiego :razz: ). Ale co wybierzesz to już Twoja sprawa. Życzę udanego zakupu :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Maj 2009, 13:14

Luke16 napisał(a):Dishman z tego co kojarzę też masz bravo... Ja zrobiłem swoim 30 tyś km i odpukać wymieniam tylko oleje i filtry... A włożyłem tylko amortyzatory z przodu i prostowanie felgi ponieważ wpadłem w dziurę, a no i oponki wrzuciłem a tak to jeżdżę bezawaryjnie i oby tak dalej a do oszczędzających i wolno jeżdżących kierowców nie należę....

Z jednej strony nie chciałbym kupować znowu Bravo gdybym miał zmieniać. Z drugiej strony specjalnie nic lepszego nie widzę. Golfy odpadają, bo są zwyczajnie brzydkie, Corsa, stara Ibiza? Też nie bardzo. Może Ibiza II to tak, ale to już trochę więcej kasy trzeba dać.

Bravo jest w sumie fajny, bo ma wygląd, wymiary ma spore, ładny w środku, fajne siedzenia. Ale jakby miał kupić inne Bravo to już tylko 1.9 JTD. Jak kupowałem tego co mam benzyniaka, to był taki diesel, ale strasznie zajechany, to się wolałem nie pchać w niego.

A tak to chyba dalej będę pakował kasę w Bravo (może przyciemniane szyby, zamek na pilota ze scyzorykiem, podłokietnik, jakieś radio i głośniki - chociaż tutaj bez szaleństw).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2009, 16:41

Dishman napisał(a):Może Ibiza II to tak, ale to już trochę więcej kasy trzeba dać.

:shock: za 9000 to masz duży wybór Ibiz 2
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

09 Maj 2009, 17:08

Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie, na pewno będę je brał pod uwagę przy wyborze samochodu. Jeżeli wyboru dokonam napisze o tym na forum.

Szerokości ;)
VOLVO V4O 1.8 16V (115KM)
sprinter89
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Szczytno

09 Maj 2009, 23:30

slawer napisał(a):za 9000 to masz duży wybór Ibiz 2

Ops, sorki, miałem na myśli tą generację:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Dishman
Stały forumowicz