Pierwszy samochód, automat za ~15 000zł

26 Gru 2015, 14:41

Cześć wszystkim,
Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Codziennie do pracy 40km, w jedną stronę z 20km jakieś 10km na autostradzie i trasie, 10km miasto.
Nie mam konkretnego modelu, ale jest kilka wymagań ograniczających wybór:
- skrzynia automatyczna,
- 4 drzwi,
- za ok. 15 000zł
- ewentualna możliwość zamontowania gazu.

Wstępnie myślałem żeby coś jak najmłodszego znaleźć, 2005-7, jednak w tej cenie nic konkretnego mi nie przypadło do gustu - w automacie jest Ford Fiesta, Renault Clio, Honda Jazz czy Fiat Grande Punto. Wszystkie jednak o małej mocy rzędu 80KM, co w automacie będzie samobójstwem.

I natknąłem się na Audi A3. Zakładając budżet można dostać 2002 rok, jeszcze wersja 8L to będzie, np. 1.8 125KM w benzynie.
Jest to dobry wybór? Czy coś innego polecilibyście? Jak sytuacja z automatami wygląda? Ze względu na brak zniżek nie chciałbym na pewno nic powyżej 2.0 brać, a jeśli jakiś silnik do 1.5 byłby rozsądny pod automat (na co się nie zanosi) to taka opcja byłaby też bardzo dobra.

Z góry dzięki za pomoc.
Frumbar
Nowicjusz

Auto: Nie mam

26 Gru 2015, 15:51

Ogólnie 1.8 dobry silnik jak i wollnossący (125km) jak i turbo (150km 180km 220km) Ogólnie taka mała buda z tym silniczkiem w automacie to będzie poprostu zwykłe autko.

A czemu akurat automat ? :)
A4 B5 Sedan Quattro 2.7 BiT 460km
Sleaze
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: A4 B5 Quattro 2.7 BiT
Silnik: 2.7 BiT
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Gru 2015, 16:11

Automat po prostu wygodniejszy do jazdy po mieście, na trasie w sumie bez większej różnicy. W sporej mierze narzeczona będzie jeździć tym samochodem i dla niej także jest to lepsza opcja, mniej do ogarnięcia podczas jazdy :)
Audi A3 póki co najrozsądniej wygląda. I taki automat można by jeszcze zgazować, czy już byłaby to przesada? Jeśli nie to nie lepiej w dieslu czegoś szukać? Bo spalanie słyszałem że większe spalanie w tych silnikach jest w automacie.
Frumbar
Nowicjusz

26 Gru 2015, 16:17

Tak spalanie większe w automacie gdzieś na oko litr 1.8 dobrze znoszą gaz z tego co kojarze także można jeszcze to zagazować najlepiej sekwencja :) Przy kupnie 1.8 zwróć uwage czy nie słychać łańcuszka z tyłu :) A3 też wydaje mi sie rozsądne kupić ładne zadbane wrzucić gaz i latać za pół darmo :)
Sleaze
Nowicjusz

26 Gru 2015, 17:04

A jeszcze o jedną rzecz spytam w takim razie. W Polsce takich automatów jest kika do wyboru jedynie. Warto skorzystać z usług firm wprowadzających samochody z Niemiec? Są oni w stanie sprowadzić samochód w pewnym stanie, bez żadnych przekrętów?
Frumbar
Nowicjusz

26 Gru 2015, 17:19

Nikt Ci nie poręczy za wszystkie firmy sprowadzające auta, że wszystkie są uczciwe i w ogóle miód-malina. Tak jak ze wszystkimi usługami na tej ziemi, są solidne, średnio solidne i niesolidne po całości. 100% pewność to masz jak za sprowadzenie samochodu bierzesz się sam.
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...

26 Gru 2015, 17:31

Automatu jest mało bo mało ludzi kupuje takie autko z automatem tak jak kolega pisze wyżej nikt ci nie poręczy najlepiej samemu sobie sprowadzić auto :)
Sleaze
Nowicjusz

26 Gru 2015, 18:02

Zakładaj LPG to nie odczujesz zbytnio różnicy w spalaniu. Najtańsza opcja to te auta z grupy VAG z automatem (Audi A3, VW Golf IV, Seat Toledo/Leon, Skoda Octavia). Silniki 1.8 20V, 1.8T lub 2.0 8V. Inne auta z automatem (Mercedes W203, BMW E46) będą droższe w utrzymaniu.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Gru 2015, 18:08

automat z tych starszych roczników ( bo w nowszych to i manuala się programuje żeby się zepsuł p określonym przebiegu lub czasie) niezłe rozwiązanie i wygoda, jednak gdy dojdzie do naprawy koszt najczęściej jest większy od manuala. Warto o tym pamiętać przy zakupie ...
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014