Pierwszy samochód - Celica V

16 Wrz 2015, 18:11

Cześć, mam ofertę zakupu Toyoty Celica generacji piątej. Jest to 1.6 plus gaz, trochę bierze go korozja, ale postarałbym się o to zadbać. Samochód jest słabo zwinny, posiada mały promień skrętu. Cena 4000, czy opłaca się kupić taki samochód? Chcąc się wyróżniać za niewielką cenę. Czy nadaje się na pierwszy samochód? Proszę o opinie.
Egoizt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Już niedługo: Toyota Celica V
Silnik: 1.6 105km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

16 Wrz 2015, 18:19

Na pierwsze auto spoko, ale ten konkretny musi być jakimś złomem. Twierdzisz, że wgl nie jest zwinny, a egzemplarz mojego kumpla w świetnym stanie i bez gazu jeździ genialnie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Wrz 2015, 18:27

Mam na myśli, że ten model ma problemy np. z zaparkowaniem ze względu na mały promień skrętu. Egzemplarz jest w dobrym stanie. Dzięki za opinię.
Egoizt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Już niedługo: Toyota Celica V
Silnik: 1.6 105km
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1993

16 Wrz 2015, 18:43

Egoizt napisał(a):Mam na myśli, że ten model ma problemy np. z zaparkowaniem ze względu na mały promień skrętu

Kwestia przyzwyczajenia Civic Type-S też ma mały skręt. Jeździłam nim trochę i jakoś nie mogę zaliczyć tego do jego wad.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

16 Wrz 2015, 19:52

Jeżeli twierdzisz, że auto jest w dobrym stanie to możesz kupić, ale z korozją się pogódź, bo to jest walka trudna i nierówna. Ogólnie szykuj się na spore koszty, które będą zmarnowanymi pieniędzmi. Celica V generacji może przyciągać uwagę i wyglądać jak sportowe auto, ale z tym silnikiem demonem prędkości nie jest - mówiąc delikatnie. Sprawdź też dokładnie instalację gazową - ile ma lat oraz jak silnik na niej działa. Osobiście szukałbym auta bez gazu, bo ten samochód i tak nie spali dużo benzyny.

Jeszcze taka uwaga - mały promień skrętu czyni samochód zwrotniejszym przez co właśnie łatwiej się parkuje. :wink:
B29
Nowicjusz

Auto: Mazda MX-3
Silnik: 1.6 107KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1996

16 Wrz 2015, 20:03

B29 napisał(a):mały promień skrętu czyni samochód zwrotniejszym
Słuszna uwaga, ale wydaje mi się że autorowi chodziło raczej o mały skręt, czyli duży promień skrętu ;)
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...
    Silnik 13B-REW - Mazda
    Na liście słynnych silników stosowanych w autach sportowych nie mogło zabraknąć jednostki Wankla. A skoro o silniku z wirującym tłokiem mowa, to na myśl od razu przychodzi Mazda i jej sportowy model RX-7. Prawdopodobnie ...