Pierwszy samochód, co wybrać?

23 Sty 2011, 14:11

Witam wszystkich,

Nadszedł czas, abym zaczął powoli szukać dla siebie autka. Będzie to mój pierwszy samochód więc chciałbym nim pojeździć bez większych problemów kilka lat. Kwota jaką będę miał na zakup to 5000-6000 zł. Dobrze gdyby było mało awaryjne i ekonomiczne. Nie będę jeździł jakoś specjalnie dużo - do szkoły, na zakupy, do znajomych i kilka razy w miesiącu jakiś wyjazd za miasto.

Jestem zielony w tych sprawach więc liczę na Waszą pomoc, poniżej kilka opcji nad jakimi myślałem. Jak wspomniałem jestem zielony więc mogłem wybrać coś co nie spełnia wymagań jakie wymieniłem (mało awaryjne, ekonomiczne, cena).

Opel Vectra
Opel Omega
Seat Cordoba
Seat Ibiza
Seata Toledo
Skoda Felicja

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Cannobol7
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

23 Sty 2011, 14:18

Na Twoim miejscu poszukałbym Vectry B w silniku benzynowym 1.6

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2011, 14:25

Ja polecił bym golfika 3 bardzo ekonomiczny i bezawaryjny samochód może jego kompozycja nie jest idealna ale tez prezentuję się nieźle np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Mareve
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: gw

23 Sty 2011, 14:33

Ode mnie Vectra, ale z 1.8 lub 2.0, bo 1.6 to jakaś porażka. Ewentualnie Lanos, ewentualnie Almera 1.6 ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

23 Sty 2011, 14:42

Ja sie moge wypowiedziec jedynie na temat Felici jakos bardziej osobiscie nie uwazam zeby bylo to super auto bo wyposazenie ma marne wyciszenie itd ale przynajmniej jest tanie w eksploatacji mało pali a części są tanie jak barszcz ;) wiadomo ze w dzisiejszych czasach bez wspomagania mało ktory nowy kierowca umie jezdzic ale Felicia byla moim pierwszym autem i z ręką na sercu moge powiedziec ze jak nauczysz sie tym autem dobrze jezdzic to jazda innym autem nie bedzie dla Ciebie problemem ;) dodatkowo napisze ze to auto jest swietną zabawką w zime bardzo dobrze sie nim jezdzi po sliskiej nawierzchni dobrze sie trzyma a wystarczy troche potrenowac i wprowadzenie go w poslizg z ktorego rowno latwo bedzie go wyprowadzic nie sprawi Ci zadnego kłopotu ;P
Freeman
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

23 Sty 2011, 14:47

Freeman napisał(a):Ja sie moge wypowiedziec jedynie na temat Felici jakos bardziej osobiscie nie uwazam zeby bylo to super auto bo wyposazenie ma marne wyciszenie itd ale przynajmniej jest tanie w eksploatacji mało pali a części są tanie jak barszcz ;) wiadomo ze w dzisiejszych czasach bez wspomagania mało ktory nowy kierowca umie jezdzic ale Felicia byla moim pierwszym autem i z ręką na sercu moge powiedziec ze jak nauczysz sie tym autem dobrze jezdzic to jazda innym autem nie bedzie dla Ciebie problemem ;) dodatkowo napisze ze to auto jest swietną zabawką w zime bardzo dobrze sie nim jezdzi po sliskiej nawierzchni dobrze sie trzyma a wystarczy troche potrenowac i wprowadzenie go w poslizg z ktorego rowno latwo bedzie go wyprowadzic nie sprawi Ci zadnego kłopotu ;P

Podbijam ! Felcia to również moje pierwsze auto, w kwietniu będzie rok. Praktycznie bezawaryjne, jedynym mankamentem jest układ chłodzenia, gdzie "pocą" się węże. Reszta bez zarzutów jeżeli oczywiście pilnujesz podstawowych napraw. -
MateoLBK
Nowicjusz

Miejscowość: Lębork
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

23 Sty 2011, 16:43

Pomyśl jeszcze nad peugeotem 306. Moi rodzice mają taki samochód od 10 lat i jest bezawaryjny, np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
beybe
Początkujący

Miejscowość: Limanowa