Pierwszy samochód, czy to dobry wybór??

21 Sty 2009, 21:00

witam.nie dawno zdałem prawko i chciałbym kupic jakis niedrogi samochód, któy nie bedzie duzo palil ale jednoczesnie bedzie dosyc dynamiczny. najbardziej jestem zainteresowany honda civic z 95r, z silnikiem 1.5, ok 90 km.co o tym myślicie??na co mam ewentualnie zwrócic uwage??z góry dzieki za rady
gamer66
Nowicjusz

21 Sty 2009, 21:40

Civic to świetny wybór, ale z tym silnikiem będzie trudno znaleźć naprawdę zadbany egzemplarz. Mimo wszystko jednak lepszy jest od 1.3.
Jak będziesz kupował to przede wszystkim zwróć uwagę czy nie jest zbytnio zjedzony przez rdzę, która lubi dotykać te civici, i generalnie w jakiej kondycji jest autko
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

22 Sty 2009, 01:25

ok a lepiej kupić sprowadzony i zarejestrowany już w kraju, czy może nie zarejestrowany albo jechac samemu z jakims zaufanym człowieikiem który się na tym zna?? i ile mniej wiecej trzeba przeznaczyć na ten samochód w dobrym stanie??i jeszcze pytanie dotyczące silnika; czy mam szukać jakiegos konkretnego modelu bo chyba jest kilka?? a jak się sprawuje 1.4??
gamer66
Nowicjusz

22 Sty 2009, 11:12

Zawsze warto oglądać samochód z osobą, która się na tym zna. A nawet jak się nie zna, to też warto oglądać z kimś, bo może akurat zauważy coś na co my nie zwróciliśmy uwagi.

Myślę, że samochód już zarejestrowany będzie niewiele pewniejszy, bo po sprowadzeniu już trochę po naszych polskich drogach przejechał.

Słyszałem, że najlepiej radzi sobie silnik 1.5 16V o oznaczeniu d15b2, czyli z dwupunktowym wtryskiem paliwa. 1.4 też jest dobrą i sprawdzoną jednostką, bo takich jest najwięcej w Polsce
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 14:07

Jasne, że jak masz kogoś kto trochę się zna na autach to go bierz. Na pewno nie kupuj w pojedynkę, bo wiem po sobie, że chwilowo jakieś auto bardzo się podoba i potrzebny jest ktoś kto wyleje kubeł zimnej wody na głowę i wskaże mankamenty auta.

Kupuj w Polsce, taki wyjazd kosztuje, a niemiecki rynek już jest przetrzebiony przez Polaków. Nie licz na auto którym jeździł dziadek, bo akurat Civic nie jest autem którym jeździ dziadek.
No i Polacy już Niemców nauczyli cwaniactwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2009, 19:38

Martoro- czyli sugerujesz zeby napewno nie kupowac samochodu uzywanego w Polsce??a orientujesz sie czy w takim razie kupic sprowadzony niezarejestrowany czy jechac samemu np do Niemiec czy innego kraju??boje sie poprostu ze w polsce kupie niby ładny samochód ktory został odrestaurowany a w niemczech był totlana padaczką.i ile mniej wiecej trzeba wydac za taki model z 95r z tym silnikiem 1.5 o którym wspomniales??
gamer66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
    Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...

22 Sty 2009, 21:05

Źle mnie zrozumiałeś, miałeś na myśli to, że lepiej kupić samochód, który jest już w Polsce zarejestrowany, bo jest większa pewność, że będzie w lepszej kondycji, a nie w takiej jak piszesz, czyli złom. Jak ktoś go już kupił i jeździł, to zapewne wymienił w nim to co było do wymiany.
Ale w zasadzie niczego nie można być pewnym...

Za model z 95 roku trzeba dać co najmniej 7 tysięcy z tym silnikiem. Jak chcesz mieć dobre wyposażenie (typu elektryczne szyby, lusterka, szyberdach, centralny itd.) to nawet i więcej. Drugi problem to taki, że tych samochodów na rynku wtórnym jest mało, bo mało kto chce się ich pozbywać.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika