Pierwszy samochód - czym się kierować

30 Gru 2018, 20:08

Witam, dopiero mam zamiar zakupić swój pierwszy samochód, mniej-więcej na wiosnę 2019. Mój budżet na ten cel, w tym momencie to ok. 5500zł, który może się oczywiście zwiększyć.
W tym budżecie należy zmieścić: Pojazd, ubezpieczenie (Od jego wysokości będzie zależeć to, czy wybiorę ubezpieczenie sam, czy jako "drugi kierowca", jakąś rezerwę na ewentualne usterki, które przy samochodzie za taką kasę będą chyba czymś oczywistym. O samochód zamierzam dbać, chociaż takie wady jak rdza mogą przyjść same z racji braku garażu lub innego "schronu". Paliwo to już oddzielny temat, więc tego oczywiście nie wliczam.
Rozmyślałem nad szalonym pomysłem - zakupem 18-20 letniego Audi A6 z 1.8 pod maską, gdyż jest to wydatek nawet 3-4 tyś, ale czy taki pojazd nie będzie studnią wydatków bez dna, czy nie jest to zbyt ryzykowne? Może powinienem zainteresować się całkowicie innym pojazdem? Taki wiek, że człowiek chciałby poszaleć, ale rozsądek też powinien być brany pod uwagę. Jestem całkowicie zielony w tym temacie.

Czekam na Wasze opinie na ten temat oraz ewentualne rady :D
respekt
Obserwowany

30 Gru 2018, 20:30

5 tys hmm, jakies Polo, Ibiza, Clio 2, szukaj auta krajowego z opłatami
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2018, 22:06

respekt napisał(a):Rozmyślałem nad szalonym pomysłem - zakupem 18-20 letniego Audi A6 z 1.8 pod maską, gdyż jest to wydatek nawet 3-4 tyś

Wg mnie bezsensu bo wkład w auto będzie na dzień dobry, drugie tyle więc czy ma to jakiekolwiek ręce i nogi? Chyba że audi 80 lub a6 c4 to może jakieś uda się dorwać, ale to będą 25-letnie auta.

Poza tym potrzebujesz takiej krowy? ile osób masz zamiar wozić codziennie po ileś km? 4-5?

Chyba lepiej na tym wyjdziesz jak kupisz właśnie jakieś Polo, Punto, Ibizę, Opla Corsę itp
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2018, 23:54

1. Najpierw prawo jazdy, później samochód (wiele razy Ci się jeszcze zmieni światopogląd na temat motoryzacji).
2. Niski budżet = szukanie aut na bieżąco. W tej kasie szukamy konkretnego egzemplarza z ogłoszenia (przykładowo zadbane Daewoo będzie lepsze od sztrucla Toyoty czy VW)
3. 20 letnie a6 za 4k będzie gruzem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...
    Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...