Pierwszy samochód dla 18latka.

25 Gru 2012, 10:16

Witam wszystkich, niedługo rozpoczynam okres kursu prawa jazdy, a potem przyjdzie moment jeden z przyjemniejszych dla młodego mężczyzny - zasiądę za kierownicą. Mam do dyspozycji 10tyś złotych na pierwszy samochód. Generalnie wiadomo, chciałbym, żeby to było auto ekonomiczne, w miarę tanie w utrzymaniu, ale także chociaż troszeczkę z tym czymś. Nie chcę wydawać pieniędzy mówiac króko na g...o, nie lubie toku myślenia, że pierwsze auto to rozbijesz kup sobie malucha, nie. Chcę auto, którym pojeżdżę przez kilka lat, po czym wymienię na coś lepszego. Na razie moje propozycje to
Golf IV - generalnie chyba najbardziej ekonomiczne z tych co wypiszę tutaj, jednak nie podoba mi się trochę wizualnie. Po prostu do golfów trzeba mieć ten jakiś sentyment. Mi ten samochód nie pasuje.

BMW e36/e46 COMPACT - tutaj najbardziej myślę nad autem z tej kategorii, chciałbym 318, jednak generalnie uważam to za przyjemne autko. Rocznik +98. Zdaję sobie sprawę, że najmniej ekonomiczny, ale chyba najzwrotniejszy.

Renault Megane II - francuz i podobno się sypie łatwo, prawda?

Peugeot 206 - nie znam praktycznie tego samochodu, nie wiem jak z jego ekonomicznym punktem, jednak trochę mnie zraża, ze francuz, wolałbym niemieckie auto.

Opel Vectra II - kolega ma i chwali, generalnie podoba mi się to auto, jednak jakoś do końca nie jestem przekonany :P

Audi A4 - jednak tutaj zbytnio nie orientuje się w cenach i nie wiem, czy budżet wystarczy :)

Generalnie nie mam wymagań dodatkowych, wolałbym 5 drzwiowy, jednak dla bmki zrobiłbym wyjątek, kolor, ale to sprawa kompletnie innego priorytetu, no i nie chcę gazować auta.
PavvelRM
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

25 Gru 2012, 14:34

Pierwszy samochód powinien być przede wszystkim bezpieczny, a bezpieczny samochód, to duży samochód.
Z tych co wybrałeś, jedynie Audi A4 i Vectra spełni jako tako ten warunek. Budżetu Ci starczy, rok temu sprzedałem Audi A4 b5 2.6 +LPG za 8tys zł, więc spokojnie coś kupisz, jednak często można nadziać się na powypadkowy bubel, który przy wypadku złoży się jak samochodzik z burago...

Ja bym Ci polecił:

1. Volvo S40 1.9 Diesel - bezpieczne, przyjemne, do tej ceny, to w full opcji kupisz, a uwierz mi, jak kupisz auto w full opcji, to nigdy nie będziesz chciał spojrzeć na jakieś w szmacie w środku.

2. Renault Laguna II, silnik weź większy, bo pali tyle co mniejszy - mówię o dieslu. To podobno najbezpieczniejszy hatchback na świecie. Ma niezłą strefę zgniotu, bardzo przyjemny w środku.
Szpiller
Nowicjusz

Prawo jazdy: 4- 0- 0
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.1 TDI 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
1

25 Gru 2012, 14:56

A ja sie nie zgodze,Laguna II lubi mieć problemy z elektryką a Volvo S40 jest odradzane (nie pamiętam już dlaczego).
Wogóle za 10tys.zł o E46 możesz pomarzyć więc zostaje szukanie zadbanej E36.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
2

25 Gru 2012, 15:14

Barol, z całym szacunkiem, ale takie coś mógł napisać tylko malkontent... "a Volvo S40 jest odradzane (nie pamiętam już dlaczego)."
No po prostu ręce opadają... Może jakieś uzasadnienie? Mój kolega jeździ tym autem od kilku lat i oprócz części, które się zużywają - nie wymieniał niczego. To o czymś musi świadczyć. Zresztą opinie o tym samochodzie są jak najbardziej w porządku. Stosunek jakości do ceny wypada pozytywnie.

Czy jak wybierasz sobie kobietę, to sugerujesz się pomówieniami?
Gdyby tak było, to nikt nie jeździł by Alfami, bo przecież wszyscy rano spotykają się w serwisie, dlatego po południu nie machają do siebie ręką...
Szpiller
Nowicjusz

Prawo jazdy: 4- 0- 0
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.1 TDI 109KM
Rok produkcji: 1996
2

25 Gru 2012, 15:48

Wystarczy przeszukać forum a napewno znajdziesz odpowiedz,ja tylko wiem to z tego forum więc sobie daruj wysuwanie wniosków na przód.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2012, 15:55

TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Rok produkcji: 2003
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto rozszerzyć ubezpieczenie samochodu OC o AC?
    Czy warto rozszerzyć ubezpieczenie samochodu OC o AC, skoro autocasco wiąże się z dodatkowym kosztem? To pytanie zadaje sobie wielu kierowców, przeglądając oferty. Tym bardziej że podczas gdy ubezpieczenie OC (odpowiedzialności ...

25 Gru 2012, 22:51

Mimo wszystko, chyba bardziej wolałbym hatchbacka, coupe czy compacta. Mówicie, że na e46 nie ma szans? a jak z e36, coś znajdę? Opłaca się?

No i co z Golfem IV?
PavvelRM
Nowicjusz

0

25 Gru 2012, 23:26

Na E46 musisz wydać minimum 15-16tys.zł.
E36 jak najbardziej,za tą kwote którą masz spokojnie kupisz zadbany egzemplarz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Golf IV również może być.
Barol
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2012, 23:44

Momentami się nawet cieszę, że mam jeszcze kilka miesięcy do zakupu samochodu. Wciąż niezdecydowany, na początku miałem zajawkę na Grande Punto, ale dobrze, że mi przeszło, teraz znów bmw 3 i golfy iv.

btw. a co z audi a3?
PavvelRM
Nowicjusz

0

26 Gru 2012, 10:09

Compact jest fajnym autkiem, E36 było produkowane do 2000 roku w tym nadwoziu. Auto niby tego że jest to Compact do wymiarami od zwykłej E36 w sedanie różni się tylko tyłem. Nawet rozstaw osi w Compact i we Sedanie jest identyczna, przód jest identyczny, wnętrze jest również tak przestronne jak w Sedanie, jednak jak dla mnie ma ładniejszą deskę (w E36 jest na środku kratka wylotu powietrza jest po prostu koszmarna), do tego Compact jest niby na szerokość 2mm szerszy niż Sedan. W Compactach nie występowało tak duże OBC jak w innych wersjach, było tylko o wiele mniejsze, jednak w dobrze wyposażonych wersjach pokazywało czas, spalanie. Ja swojego użytkuję już jakiś czas, spalanie no ekhm około 8-9l/100km przy lekkiej nodze, z usterek to żadnych poważnych nie miałem tylko zawieszenie, tylne gumy przednich wahaczy, końcówki drążków itp. Idzie znaleźć nawet fajnie wyposażone wersje które mają podgrzewanie foteli, dysz spryskiwaczy, OBC, ASC+T itp.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
0

26 Gru 2012, 11:27

A3 kupisz ale tylko w benzynie i z najsłabszym motorem czyli 1.6 100KM.
Barol
Awatar użytkownika

0

26 Gru 2012, 15:13

Na chwilę obecną Golf IV vs. BMW e36, co byście wybrali?

Btw, co z Peugeot 206?
PavvelRM
Nowicjusz

0

26 Gru 2012, 20:38

E36 ze względu na zawieszenie, tylny napęd, silniki na łańcuchu oraz za całokształt no i E36 ciut wiesze jest.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
0

26 Gru 2012, 21:08

Tyle, że e36 to trumna na kołach:
[link wygasł]
64 km/h, poza tym tylny napęd to np. przy tej porze roku utrapienie a nie zaleta.
Vectra B czy A4 to niestety niewiele wyższy poziom bezpieczeństwa niż BMW, co z tego, że duże auta i gruba blacha jak wzmocnień mało?
[link wygasł]
[link wygasł]
Laguna II i Megane II to niestety auta podwyższonego ryzyka choć zdecydowanie najbezpieczniejsze w tej cenie.
Golf IV i 206 wydają się dobrym kompromisem bo nie mają konstrukcji z plasteliny jak te powyższe skamieliny z lat 90tych ale też mają prostszą elektronikę niż Renault w tej cenie.
Z renówek w tej cenie dla początkującego kierowcy dobrym wyborem jest proste i tanie Clio 1.2, na pewno łatwiej będzie znaleźć coś godnego uwagi niż w przypadku Golfa i nie ma problemu z belką jak 206.
Jeszcze Astra II też dobrze rokuje na paroletnią niedrogą eksploatację.
Jak to ma pojeździć kilka lat i przy tym nie zrujnować portfela to nic powyżej kompaktów raczej nie wchodzi w grę, po prostu w lepszych samochodach za te pieniądze które są droższe w eksploatacji prędzej czy później wyjdą oszczędności/zaniedbania poprzednich właścicieli a Clio czy Astrę w dobrym stanie może spokojnie utrzymać praktycznie każdy pracujący człowiek więc masz dużo większe szanse na dobry egzemplarz.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0

27 Gru 2012, 11:30

A mimo wszystko wracajac do e36, jak z miejscem z tyłu? Generalnie przez długi czas nie chciałem myśleć o samochodzie 3-drzwiowym, bo niewygodne, ciagle z tymi siedzeniami, mało miejsca, jednak z drugiej strony doszedłem do wniosku, że to ma być samochód wyłacznie mój, a że mam 18 lat, nie mam żony, dwójki dzieci i psa, ktorych musze wozić nad jezioro, myślę, że mimo wszystko 3 drzwiowy by się sprawdził.
PavvelRM
Nowicjusz

1