E36 vs Civic V vs Ibiza II - co wybrac?

05 Sty 2013, 20:32

Witam.

Moja Astra F powoli kończy swój żywot i dlatego postanowiłem kupić nowy samochód. Obecnie zastanawiam się nad trzema modelami z tematu, dokładniej e36 325/328, Civic V VTEC 1.6 125KM, Ibiza II Cupra 2.0 150KM. mój budżet to max 8tyś zł.

Moje przemyślenia: BMW - koniecznie musi być w gazie, żeby nie uruchamiać go tylko na weekendy, oraz ciężko znaleźć w dobrym stanie, nie zajeżdżoną. HONDA: Najlepsza opcja według mnie, OC tanie, nie pali dużo, słyszałem same dobre opinie o silniku, jedynie blacha słaba (podobno). SEAT: z tym modelem nie mialem zbytnio doczynienia, patrze na statystyki jedynie, 150KM w takim niewielkim samochodzie - wygląda sympatycznie.

Rozważę każdą inną opcję, jednak te są priorytetem :) Moje wymogi to cena <8000zł, ma się zbierać w miare konkretnie, bo przy astrze 1.4 + lpg 100km/h osiąga się w 2 tygodnie i to mnie "trochę" irytuje.. Tak więc musi być dynamiczne koniecznie. Trzecim wymogiem jest ekonomia, jezdze samochodem czesto wiec nie moze palic tak strasznie duzo.

Z gory dziekuje za opinie o samochodach wymienionych oraz za wszystkie propozycje i uwagi.

Pozdrawiam!
kapa666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 2011
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

05 Sty 2013, 20:42

przejscie z astry na ibize to prawie zaden postep, civic to dobre auto 1.6 VTEC to udana konstrukcja ale ciezko bedzie o nieskorodowany egzemplarz, jak juz seat to moze vw golf IV ? powinienes znalezc dobry egzemplarz do 8tys
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

05 Sty 2013, 20:45

Za 8000zł znajdziesz ładnego Civica VI 1.5 VTEC,przyzwoita moc i pali mało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Sty 2013, 23:22

przejscie z astry na ibize to prawie zaden postep

Tak w sumie myślałem, bo niby 2.0 150KM, ale jednak r4 i jakos nie widzialem Ibiz z "kopem", w ogóle mało tego jeździ. Golf IV całkiem fajnie chodzi i w środku ładnie, ale jakoś jednak do mnie nie przemawia i nie chciałbym jeździć autem takim samym jak ma kumpel :) A miał ktoś doczynienia z Fordem Couguarem? Silnik 2.5 V6 wygląda sympatycznie, od mazdy, to może nie jest tak źle. Tylko też by z LPG musiał być.. Póki co, najbardziej jestem przekonany do tej Hondy. Korozja to nie taki wielki problem, byle by tylko silniczek był zdrowy.
kapa666
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 02 2011
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Sty 2013, 14:36

Według mnie najlepsza z tych aut była by ibiza to już ma porównywalnego kopa co civic 6g vti bo seryjny civic 5g tylko ładnie hałasuje a dynamika w 1 czy 2 osoby dość fajna ale 4 osoby w środku to już przestaje jechać a kolejne ale to civic 5g w wypadku gnie się jak by był z kartonu i kolejne ale civica 5g to stan aut z vtec jest delikatnie mówiąc słaby .Co do bmw dość fajne ale trzeba się w tych autach się kochać bo według mnie to nic nadzwyczajnego a od siebie bym zaproponował forda pumę 1.7 z tych aut najnowsze będzie rocznikowo i nie zginie w tłumie e36 czy civiców,a osiągi nie najgorsze bo porównywalne z civic 1.6 vtec 125km
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

06 Sty 2013, 15:50

jak cougar to czemu nie :
[link do Otomoto wygasł]
lub
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

06 Sty 2013, 20:50

Ja napewno bym odradzał auta w wieku 20 lat czy więcej za 7/8 tyś lepiej kupić coś nowszego i mniejszego czy nawet coś gorszej marki takie auto w większości przypadków będzie i tak kłopotliwe a sprzedać takie coś później w podobnych pieniądzach to prawie niemożliwe ciężko o takiego jelenia.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2