Pierwszy samochód dla świeżego kierowcy, ok. 20 tys zł

14 Gru 2014, 19:45

Witam na forum!
Ostatnio zdałem egzamin na prawo jazdy, przyszedł więc czas na kupno pierwszego samochodu. Mam odłożone 20 tysięcy zł + mógłbym dostać z jakieś 5 tys od rodziny. Szukam samochodu najlepiej bez dodatkowego wkładu pieniędzy w niego zaraz po zakupie, nie mam w sumie żadnych uprzedzeń do żadnej marki, więc przyjrzę się wszystkiemu. Chciałbym uniknąć małych samochodów, dlatego że 1) jestem bardzo wysoki i 2) chciałbym, aby tych 3 czy 4 znajomych jakoś wygodnie siedziało, jednak jednocześnie chciałbym zeby samochód był w jakiś sposób hmm młodzieżowe? Cieżko mi to opisać :D
Zamierzam jeździć na codzień, w znacznej większości po mieście, mimo wszystko wolałbym uniknąć LPG, nie przepadam po prostu :P
Haquu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2014
Auto: Nie mam

14 Gru 2014, 20:44

Haquu napisał(a):Szukam samochodu najlepiej bez dodatkowego wkładu pieniędzy w niego zaraz po zakupie

Każdy samochód wymaga wkładu finansowego.
Może Ford Focus mk2 2.0 ???
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

14 Gru 2014, 20:56

Wiem, ale chodziło mi o to, żeby pojeździł przez jakiś czas bez potrzeby żadnych wymian czy napraw (oczywiście zdaję sobię sprawę, że różnie z tym może być), więc szukam raczej bezpiecznej opcji, boję się ryzykować, szukać okazji a potem nadziać się na ukryte koszta. W takim sensie chodziło mi o brak wkładu finansowego.

Na jakie roczniki tego Focusa zwracać uwagę przy moim budżecie? Oraz na jaki przebieg mogę liczyć w tej cenie? Ten Focus nie jest zły, z zewnątrz całkiem ładny, wnętrze troche mniej mi się podoba, ale nie wiem czy mam co wybrzydzać przy swoich możliwościach, no i po zdjęciach to też nie bardzo mi oceniać.

Dodam, że jestem z Zachodniopomorskiego, więc pewnie masa aut jest sprowadzana z Niemiec - jest coś na co powinienem uważać, co mógłbym zauważyć oglądając auto? Oczywiście pomijając zabranie samochodu do stacji kontroli bo to zrobie na pewno
Haquu
Nowicjusz

14 Gru 2014, 21:10

Haquu napisał(a):Na jakie roczniki tego Focusa zwracać uwagę przy moim budżecie? Oraz na jaki przebieg mogę liczyć w tej cenie
Za 20k ustrzelisz Focusa przed fl czyli 2006-2007. Za 100zł będziesz miał przebieg jaki Ci się tylko zamarzy :naughty:
Warte uwagi są również Fiat Bravo, Opel Astra H, Saab 9-3
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2014, 21:31

A za 25k dam rade nowszego, czy nie ma sensu? No właśnie z tym przebiegiem, na jaki mam patrzeć, żeby było możliwe, że jest on nie kręcony?
Jak z częściami do tego Saaba? Pewnie drogie :/
Fiat Bravo nie będzie troche za mały? Sam mam prawie 2 metry wzrostu
Haquu
Nowicjusz

14 Gru 2014, 21:33

mike1735 napisał(a):Warte uwagi są również Fiat Bravo, Opel Astra H, Saab 9-3

Ja polecam jeszcze Vectre C 1.8 za 20 000zł będzie ładny i dobrze wyposażony egzemplarz.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 21:37

Haquu napisał(a):A za 25k dam rade nowszego, czy nie ma sensu? No właśnie z tym przebiegiem, na jaki mam patrzeć, żeby było możliwe, że jest on nie kręcony?
Jak z częściami do tego Saaba? Pewnie drogie :/

Za 25k zł masz już mk2 po lifcie ;)
Nie patrz na przebieg najlepiej.
Nie jest zle z Saabem części są przeciętne cenowo ale nie są to awaryjne samochody.
To taka Vectra tylko z lepszymi właściwościami jezdnymi.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Gru 2014, 21:59

Ta Vectra pomimo, że nie wygląda już tak młodzieżowo to bardzo mi sie podoba. No i Focus po lifcie. Saab już troche mniej. Bravo wydaje się być jakiś mały dla mnie :P
Haquu
Nowicjusz

17 Gru 2014, 13:26

Odświeżam panowie,
a gdybym poszedł bardziej w strone starszych, ale bardzo zadbanych samochodów? Ma to sens?
Haquu
Nowicjusz