Pierwszy samochód, dla świeżo upieczonego kierowcy od 6-8K

02 Kwi 2011, 19:05

Witam, wszystkich użytkowników forum jako iż jest to mój pierwszy post.
Wkrótce zdaję egzamin na wymarzone prawko i potrzebuję porady jaki samochodzik kupić. Dysponuję kwotą tak jak wyżej czyli jakieś 6-8K, moje kryteria to niski koszt utrzymania(paliwo, ubezpieczenie OC+AC), niezawodność, niskie koszty części i atrakcyjne wyposażenie(fajnie jak by była klimatyzacja, ale nie jest to koniecznością). Jeśli chodzi o wielkość samochodu, może być on mały lub większy. Dobrze by było jak by jakieś 5 lat, bez problemu przejechał. Z góry mówię, że samochody typu Nissan Micra i Ford Ka nie koniecznie mnie interesują. I pozostaje jeszcze pytanie, gdzie kupować samochód; aukcje, komisy czy jeszcze coś innego?

Ps:
Przeglądając sporą ilość aukcji na co zwrócić uwagę przy zakupie samochodu? I czemu rozbieżność cen w pewnych przypadkach jest czasami 50% uwzględniając podobny przebieg, ten sam rocznik, silnik i wyposażenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź na dane pytania, bardzo liczę na porady ludzi którzy się na tym znają.
maccossac
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

02 Kwi 2011, 20:15

Najlepiej jest kupić auto od osoby prywatnej,nie żadne komisy itp.
Odnośnie propozycji to może Fiata Bravo/Brava,Punto II,Daewoo Lanos,Nubira,VW Polo III,Golf III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2011, 21:21

Szczerze, to boję się trochę fiata bo jak wiadomo nie chodzi o nim najlepsza opinia, z resztą było kilka w rodzinie i nikt nie chwalił tych samochodów. Daewoo podobno z tego co na chwilę obecną udało mi się dowiedzieć, mają duże spalanie. Myślałem bardziej, na temat hondy civic V lub opla Corsy powyżej 2000r, jednak ciężko dostać w interesującej mnie cenie. Może Nissan Almera? Ciągle słyszę by brać nissana lub właśnie hondę, bo awaryjność niska, ale czy to przekłada się na spalanie i jak zgaduję części pewnie mają kosmiczne ceny, no i jak z kosztami ubezpieczenia.
maccossac
Nowicjusz

02 Kwi 2011, 21:23

Może jakiś Peugot lub Renault Laguna (można kupić w tej cenie dobry egz.)
Ostatnio edytowany przez atis700, 03 Kwi 2011, 09:16, edytowano w sumie 1 raz
atis700

02 Kwi 2011, 21:55

Ooo fakt,zapomniałem o Civicu ale ja bym sie pokusił na VI gen.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Kwi 2011, 21:56

A jak wygląda awaryjność i spalanie lanosa już powyżej 2004r bo kusi cena, rocznik i w co niektórych egzemplarzach wyposażenie(klima) i duża moc silnika?
maccossac
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...

02 Kwi 2011, 22:07

Spalanie w Lanosie fakt jest duże ale jak założysz gaz to będziesz jeżdził za grosze (koszt przejechania 100km to jakieś 25zł).Awaryjność to zależy na co sie trafi,u mnie Lanos jest od stycznia 2003r i jak narazie odpukać nie miał żadnej poważnej awarii tylko elementy naturalnego zużycia albo elementy ktore samemu można było naprawić (ojciec jest mechanikiem).Z częściami też nie ma problemu bo dużo pasuje od Astry I.A odnośnie mocy silnika to u mnie jest 1.6 106KM (czyli najmocniejsza montowana odmiana) i w 4osoby sprawnie sie przemieszcza w trasie nawet.
Barol
Awatar użytkownika

02 Kwi 2011, 22:34

a może mazda 323? do 8k spokojnie znajdziesz taką z gazem w niezłym stanie:)
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

02 Kwi 2011, 22:55

Mazda 323 również ciekawy kąsek, ale autko z gazem mnie nie interesuje wolę samą benzynę. A co powiecie na Peugeot 206 CC? Wiem że samochód wychodzi trochę poza cenę, ale jak trzeba będzie to ogarnę, bo już za 13K idzie kupić.
maccossac
Nowicjusz