Pierwszy samochód dla żony

12 Lis 2021, 20:52

witam szukam samochodu dla żony do kwoty ok 6500 tys .Samochodzik miejski lub kompakt . w grę wchodzi tylko benzyna lub benzyna gaz ze względu na małe odcinki. Jestem z miejscowosci Tychy . po samochodzik mogę podjechać do ok 80 km. z góry dziękuję.
karolthc
Początkujący

Prawo jazdy: 06 04 1991
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: opel astra g
Silnik: 2.0 136 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Lis 2021, 21:17

Nie ma lepszego autka od Fiata Pandy II,na OTOMOTO widziałem z przebiegiem 480 tyś km z lpg,kolega miał,wymienił na nówkę III ,żałuje,sprzedał tamtą 5 lat temu za 7500 z przebiegiem 100 tyś km w lpg,nigdy żadnej awarii,jedynie przy tym przebiegu wymienił uszczelkę pod głowicą,nowy wł.niedaleko mieszka jezdzi nią bezawaryjnie do dzisiaj,komplet rozrządu z pompą płynu chł.dobrej firmy koszt.ok 180 zł.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Lis 2021, 22:01

a coś pokroju ibiza1.4 , polo 1.2 , stilo 1.4 ?
karolthc
Początkujący

13 Lis 2021, 10:02

W Stilo silnk 1.4 znajduje się na liście polecanych przez mechaników,którzy sądzą ,iż ten model należy do jednego z bardziej udanych i przemyślanych modeli Fiata,dlaczego poległ? Dlatego,że brakowało mu na masce jakiegoś niemieckiego znaczka oraz,że był drogi,ale patrząc na wyposażenie nie ma sobie równych wśród aut z tamtych lat,bardzo korzystna relacja ceny do jakości,jedynie mogą się zdarzać drobne awarie elektryki oraz nieuzasadnione czyli nie podparte uszkodzeniami zapalające się kontroli (pomimo tego,że wszystko sprawne),ogólnie to auto dobre.Mam znajomych,którym poleciłem ten model,śpią spokojnie,nie mają pretensji,są zaskoczeni,są też tacy,którzy pukali się po głowie patrząc porządliwie na niemieckie auta,praktycznie każdy się sparzył,gdyż kupowali ładnie wyglądające wyeksploatowane szrociwa z gigantycznymi przebiegami.IBIZY II oraz III to jedne z najlepiej wypadających modeli w swojej klasie wśród aut z tamtych lat.Wszystkie silniki 1.4 polecane,z tym,że o ile pamiętam w trójce ten słabszy był tylko z automatem.Jeden warunek tylko,tyczy się to też Fiata,nie żałować kasy na zadbane egzemplarze,zwróci się to z czasem z nawiązką.VW Polo?Podobnie i z III i IV,niestety ale nie z silnikami 1.2,ani jeden nie jest polecany,tylko 1.4,poza tym dużo łatwiej jest trafić na szrociwo wyeksploatowane,no i trzeba dołożyć,są droższe od Seatów,idą z nimi łeb w łeb w rankingu pod względem jakości,awaryjności,czyli wypadają bardzo dobrze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Lis 2021, 12:39

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
karolthc
Początkujący

13 Lis 2021, 16:37

Nie ma za co,zwłaszcza za odpowiedż z bykiem,pożądliwie:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP