Pierwsze auto do 8000zł.

30 Maj 2021, 08:27

Witam.
Jako nowy użytkownik tego forum, to witam wszystkich. :)

Aktualnie przymierzam się do zakupu mojego pierwszego auta do kwoty 8000zł, i w oko wpadły mi:
- Audi A3 8l, silnik 1.9 tdi (90km lub 110km)
- Audi A3 8p diesel
- Mazda 3 silnik 1.6 diesel
i pytanie jakie inne polecacie do tej kwoty, lub które z tych dwóch wymienionych powinno się nadać, jako pierwsze auto?
Może jeździliście tymi modelami wyżej wymienionymi, lub posiadacie?
Interesują mnie tylko diesle.
Hard4
Nowicjusz

30 Maj 2021, 11:05

Hard4 napisał(a):Audi A3 8p diesel

Nie w tych pieniądzach.

Hard4 napisał(a):Mazda 3 silnik 1.6 diesel

Może coś znajdziesz ale ruda ją bardzo lubi.

Hard4 napisał(a):Interesują mnie tylko diesle.

Dlaczego?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2021, 11:41

Barol napisał(a):Dlaczego?

Zawsze wolałem jeździć dieslem. Co do mazdy to tak wiem, że ruda ją lubi, ale znam dosyć dobrze gościa od konserwacji, także temat bym ogarnol.
A jak z silnikami w mazdzie ponoć dosyć trwałe, i oszczędne ?
I jak by co to szukać w sedanie czy hatchback, czy są jakieś znaczące roznice tych bud, bo bardziej podoba mi sie hatchback.

[link do oferty na Olx wygasł]

Lub

[link do oferty na Olx wygasł]
co myślicie?
Hard4
Nowicjusz

30 Maj 2021, 12:22

Z vagów warto też Octavię I, nie lubi jej tak bardzo ruda a jednostki te same co golfy, a3 itd..
jeszcze Peugot 307 2,0 hdi też spoko.

Pamiętaj tylko że taki diesel w wieku +/- 20 lat ma już sporo na szafie nawalone km więc stan może być różny.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2021, 12:50

Szczerze to skody mi sie strasznie nie podobają, peugot... też nad nim myślałem, ale 2 mechaników mi odrazdzalo.

demirbiras napisał(a):Pamiętaj tylko że taki diesel w wieku +/- 20 lat ma już sporo na szafie nawalone km więc stan może być różny.

Tak wiem, ale wolę, zeby miał pokazane prawdziwą wartość ile ma przejechane, a nie żeby jakiś pan Henio kręcił wiertara licznik.

Obecnie mam faze na tą mazde, wiem że rudą ją lubi, ale temat bym ogarnął. A jak z zawieszniem osprzetem silnika itp ktoś coś? Cena części itp?
Hard4
Nowicjusz

30 Maj 2021, 12:52

Hard4 napisał(a):Co do mazdy to tak wiem, że ruda ją lubi, ale znam dosyć dobrze gościa od konserwacji, także temat bym ogarnol.

Konserwację to tam trzeba było robić kiedy auto miało rok czy dwa a nie po 15 latach na drodze. Teraz to potrzebujesz migomatu i reperaturek o ile jest do czego spawać
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Maj 2021, 13:10

Aż tak może byc źle? :(

Pamientam gość w pracy miał mazda 6 , też ludzie mówili, że gnije itp, gość miał totalne wyrabane na auto, i jeździ do dziś ruda tylko na progu od strony pasażera i na nadkolach była, ale bez tragedii.
Hard4
Nowicjusz

30 Maj 2021, 19:22

Dobry wybór, 1.9 90 albo 110km, buda jaka chcesz od vaga, bo pakowali te silniki wszędzie. Szukasz jak najlepszy stan.

A diesel do 8k na pierwsze auto to pchanie się w koszta, ale jak chcesz.
Gość114260

30 Maj 2021, 21:24

quel napisał(a):A diesel do 8k na pierwsze auto to pchanie się w koszta, ale jak chcesz.

Tzn, co masz na myśli?
Hard4
Nowicjusz

30 Maj 2021, 22:36

To, że diesel za 8k w ogromnej wiekszości przypadków to stary, wyeksploatowany trup z kosmicznym przebiegiem a posiada kilka drogich w naprawie elementów, których w prostym benzyniaku nie znajdziesz.
Invi
Forumowicz VIP

31 Maj 2021, 09:44

Rozumiem, no cóż ja liczę się z tym, że auto używane nigdy nie będzie idealne, i od czasu do czasu coś trzeba będzie wymienić, lub naprawić, tylko aby koszt napraw nie przekraczał jakiś kosmicznych pieniędzy, i ewentualne części były łatwo dostępne, oraz mechanicy nie narzekali,ze to jakaś "egzotyka" . Nie wiem dlaczego, ale jakoś do benzyniaka, nie mogę się przekonać, zawsze wolałem jeździć jakimś dieselkiem.
Hard4
Nowicjusz

31 Maj 2021, 10:08

Tu nawet nie chodzi o idealny/nieidealny stan, te kwestie wynikają z normalnego zużycia. Jeśli robisz dużo kilometrów to można ryzykować bo ewentualne naprawy się trochę zamortyzują na kosztach paliwa. W przypadku kiedy twój roczny przebieg to 5kkm a przyjdzie zrobić chociażby turbo za 2k to delikatnie mówiąc średni interes. Diesel na rynku wtornym nie bez powodu jest tańszy niż benzyniak. Nie twierdzę, że diesel jest "be", sam jako gruza mam diesla na cr, z dwumasą i zmienną geometrią. Po prostu trzeba mieć świadomość, że nie mówimy o naprawach za 300 złotych a takich, których robienie zgodnie ze sztuką często jest ekonomicznie nieuzasadnione
Invi
Forumowicz VIP

31 Maj 2021, 12:01

To rozumiem, że autko może być swoista skarbonka, ale jeździć też czymś trzeba, i że koszty naprawy czasami dodają nam więcej siwych włosów na głowie.
A więc z tych dwóch marek która lepsza Mazda, czy Audi?
Myślałem też nas Seatem, ale dziś akurat jeden na parkingu pod sklepem widziałem, i jakoś mi nie przypadł do gustu, jeżeli chodzi o wygląd,ze stajni francuskiej nic specjalnie mi się nie podoba, tak samo golfy.
Hard4
Nowicjusz

31 Maj 2021, 12:22

Hard4 napisał(a):A więc z tych dwóch marek która lepsza Mazda, czy Audi?

Raczej Audi, nie będzie tak gnić, dlatego pisałem o Octavii bo mniej pochłania ją ruda i ma te same jednostki.
Z resztą nie chcesz Lenów Golfów itd a co Cię tak kręci w A3? bo to raczej ta sama płyta, troszkę inne wykończenie.
Z tego co kojarze to w wersjach do 99 roku to nawet zegarek jest analogowy zamiast elektronicznego i kwadratowe kontrolki , do tego Leon ma zawsze 5 drzwi tak samo Octavia
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2021, 12:33

W audi/mazdzie podoba mu sie buda auta, leon taki napompowany mi sie wydaję, golfy nigdy mi sie nie podobały.
Wiem o tym,że płyta podłogowa, wnętrze audi, golf, i seat to jeden pieron.

A oprócz rdzy w mazdzie, to sypie sie jeszcze coś?
W połowie miesiąca będę chciał juz coś zakupić. Bo z tego coś sie rozglądam, to w promieniu 100km odemnie ciężko o audi, ale nadal szukam.
Hard4
Nowicjusz