Pierwszy samochód długie lata za okolo 3,5 tys zł

20 Kwi 2012, 21:41

Wiem ze może kwota jest śmiesznie niska, ale planuje też rozpocząć studia i mój budżet jest bardo mały. Chce kupić jakiś samochód za około 3,5 tys zł , żeby razem z opłatami, ewentualnymi naprawami wyszło mi tak nie więcej niż 5 tys zł. Chciałbym żeby auto mi wysłużyło z 5 do 7 lat, bo nie liczę na nagły przypływ gotówki... Jest możliwe coś kupić za tą sumę co mi tyle wysłuży. Jeśli to nie możłiwe to zbudźcie mie z tego snu i dalej bede tłuc się autobusami lub rowerem...

Myślę nad oplem corsą a , fordem fiestą, fiatem uno, lub skoda felicia... są to samochody już po 15 - 17 lat... nie wiem czy prędzej mi sie taki nie rozleci lub zgnije, no ale na nic mie chyba lepszego nie stać :/...
lewozmywak
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 08 2011

21 Kwi 2012, 05:36

jezeli szukasz taniego samochodu na dlugie lata i niechcesz aby gnił mam dla Ciebie jedna propozycje... Citroen Xantia, auto jest bardzo komfortowe, ma ocynkowane blachy(nie zgnije) a co najwazniejsze jest malo awaryjne. Moja matka posiada te autko 5 lat i nie sprawia zadnych klopotow
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Napisz jeszcze jaki rodzaj paliwa preferujesz
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Kwi 2012, 07:59

Wiem że to co napisze teraz będzie śmieszne ale trudno,ja zaproponuje malucha,sam mam i jakoś jeżdze,pali mało (po mieście 7-7.5l),części tanie i sam naprawisz,zaparkujesz wszędzie,ogólnie mimo że troche małe to jestem zadowolony.
[link do oferty na Allegro wygasł] - taki jak mój :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2012, 08:07

Przede wszystkim szukamy samochodu ze zdrowym nadwoziem.
Jedyne elementy które mogą być "do naprawy" to elementy odkręcane jak np. błotniki, które można w sposób prosty samemu wymienić.
Pamiętaj, że naprawy blacharskie sa albo bardzo drogie, albo już bezsensowne, mechanikę szybciej i taniej się naprawi.
Moim faworytem przy podanych kryteriach jest zdecydowanie Suzuki Swift. Spokojnie w tych pieniądzach można kupić rozsądny egzemplarz, do wyboru dwa doskonałe silniki i 3 wersje nadwozia:
Poza tyym auta słabo wyposażone (żeby nie miało się co psuć), w kolejności mojego zdania :
Clio, Polo, Twingo, Micra, Colt. Renault, jeżeli nei miało w życiu specjalnych przygód potrafi (choć to nie reguła) mieć nadwozie w doskonałym stanie. To samo dotyczy VW - w tych latach robił naprawdę doskonałe auta. Micra i Colt to niezawodna mechanika, jednak trzeba być czujnym - liczą się tylko niezardzewiałe egzemplarze.
Wymienione przez Ciebie auta, raczej nie gwarantują w tej cenie tak długiego okresu eksploatacji.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

21 Kwi 2012, 09:30

Barol napisał(a):Wiem że to co napisze teraz będzie śmieszne ale trudno,ja zaproponuje malucha,sam mam i jakoś jeżdze,pali mało (po mieście 7-7.5l),części tanie i sam naprawisz,zaparkujesz wszędzie,ogólnie mimo że troche małe to jestem zadowolony.

Barlol, maluch to bardziej legenda niż już samochód :D 2000 utopi w błoto, bo tego już mu nikt nie kupi, a dodatkowo zero komfortu jazdy.
Do 3.5k kupisz audi 80, golfa II lub III, polo i jak kolega wyżej napisał suzuki swift też będzie dobrym wyborem - oczywiście jak trafią się nie najgorsze egzemplarze (wiem, to będzie trudne ale wykonalne) modeli które wymieniłem, bo np. zajeżdżony golf 3 to porażka. Jeśli chcesz aby samochód był tani w utrzymaniu kup diesla - silniki vw z tamtego okresu są bardzo dobre.
Rodney
Początkujący

21 Kwi 2012, 15:00

To widze że nie jesteś w temacie skoro uważasz że nikt tego nie kupi,u nas na forum 126p co chwile ktoś chce jakiegoś kupić.
Zero komfortu może i tak ale jest ten klimat :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny wyścigowy samochód elektryczny
    Marka Volkswagen zaprezentowała supersportowy model I.D. R Pikes Peak zasilany wyłącznie energią elektryczną. Łączna moc jego dwóch silników elektrycznych wynosi 500 kW (680 KM), moment obrotowy 650 Nm, auto ...
    Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
    Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...

21 Kwi 2012, 16:19

Kup sobie Fiata CC 900 (900 ponieważ 700 to jest masakra a 1100 w większości zmęczona przez młodych gniewnych).
Blacha ocynkowana więc nie gnije (wiem że zaraz ktoś napisze że gniją ale to są rzadkie przypadki),części śmiesznie tanie i łatwo dostępne,taka 900 po mieście weżmie z 7l pb no a jeśli trafisz na zadbanego to nawet 5lat pojeżdzisz spokojnie.

[link do oferty na Allegro wygasł]

a jak rozbijesz to Ci nawet szkoda nie będzie :mrgreen:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

21 Kwi 2012, 16:35

Ja Ci proponuję coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Sam mam taki tyle, że z 99r w sedanie po liftingu, dojeżdżam nim na studia - 200km w tygodniu i nie rujnuje on mojego budżetu (nie mam LPG spalanie, 5l na trasie, 7-8 w mieście). W dodatku obszerne wnętrze jak na tą klasę i miękkie zawieszenie więc wygoda jakaśtam jest :)
Tylne nadkola lubią rdze ale tylko powierzchownie - dasz sobie z nią radę.
Silniki nie do zajechania jak to mówią :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

21 Kwi 2012, 17:02

Dziwnie doradzacie, jakoś skrajnie wielka "krowa" albo "bolec" :lol: który pali kosmiczne jak na tą pojemność 7l/100km.

Z małą gotówką i prawdopodobnie małym miesięcznym portfelem zaproponować można tylko:

1, Peugeot 106 1,0 pali w mieście 6,2l/100km genialny "cudak" za super cene!!!
2, Citroen SAXO 1,1 pali trochę więcej od poprzednika.
3, Seicento 900cm3, jest na ostatniej pozycji z powodu awaryjnosci i jakości wykończenia wnętrza.

I tego bym się trzymał, zwłaszcza pozycji nr 1! Każdy większy autokar będzie realnie droższy w utrzymaniu pomimo przykładowej instalacji LPG.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

21 Kwi 2012, 21:07

Ewentualnie Citroen AX w dieselku,mistrz oszczędności ale pozostaje kwestia wyglądu.
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2012, 10:25

Barol napisał(a):Ewentualnie Citroen AX w dieselku,mistrz oszczędności ale pozostaje kwestia wyglądu.

I wieku :?
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Kwi 2012, 10:32

Nie do końca bo był produkowany aż do 98roku.
Barol
Awatar użytkownika

22 Kwi 2012, 15:00

Do kiedy był produkowany to wiadomo, a ile diesli jest z ostatniej serii? Dodać też warto, że 1,4d był lepszy od 1,5d i tu własnie pojawia się problem z wiekiem.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Kwi 2012, 17:19

A no chyba że o tym mówimy to tak owszem.
Barol
Awatar użytkownika

23 Kwi 2012, 23:10

Mondeo mk I 1.8 lpg. Jak znajdziesz już z gazem to się zmieścisz w cenie i będzie git.
farmer93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001