Pierwszy samochód do 10 000 zł, okolice Bielska-Białej.

20 Gru 2016, 15:56

Możesz spokojnie po świętach szukać nowego ubezpieczenia.
Co do pozostałych czynności to teoretycznie masz 30dni na przerejestrowanie samochodu ale nic się nie stanie jeśli tego nie zrobisz w terminie.
Podatek musisz zapłacić tak jak mówisz do 14dni bo skarbówka to skarbówka złodzieje :P
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2016, 19:29

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedną pilną sprawę. Chodzi o to, że będę miał współwłaściciela (wcześniej mialo go nie być, ale jakoś namówiłem znajomego ze zniżkami) i nie ma go na umowie. Poprzedni właściciel może go dopisać na umowie i podpisac się za niego? Wiem jak to brzmi, ale chodzi o odległość jaka nas dzieli i nie ma jak sporządzić nowej umowy. Będzie ktoś porównywał podpisy pod umową czy wystarczy, że dane na obu formularzach będą sie zgadzaly?
MW9
Początkujący

Auto: brak

20 Gru 2016, 20:36

Pocztą sobie to załatw

W praktyce mógłbyś napisać umowę darowizny na 50% auta, ale skoro ta osoba to "znajomy" to będzie musiał zapłacić podatek od tego - czyli się nie opłaca (w przypadku członków najbliższej rodziny podatku brak)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2016, 19:43

A jak to wygląda z opłaceniem podatku?
Potrzebuję jakieś upoważnienie od współwłaściciela? Wiem, że trzeba wypełnić PCC-3 i PCC-3/A dla współwłaściciela, ale nie wiem czy muszę mieć ze sobą jakieś upoważnienie?
Aha, i jak to wygląda z ubezpieczeniem? Muszę najpierw zapłacić podatek, potem zarejestrować i wtedy będę mógł ubezpieczyć, czy mogę OC opłacić już przed US i rejestracją?
MW9
Początkujący

Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
    Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...