Pierwszy samochód do +/- 10 tys. PLN

15 Lis 2021, 19:51

Witam, planuje zakup swojego pierwszego samochodu, na oku mam trzy konkretne egzemplarze, a są to:
Hyundai Coupe
Toyota Celica
Mitsubishi Eclipse
Zależy mi na tym aby auto było w gazie, mój budżet to około 12 tys. łącznie z naprawami przy zakupie oraz ewentualnym założeniem gazu, czy lepszym pomysłem będzie kupienie samochodu z gazem, czy może zamontowanie go na własną rękę w dwudziestoletnim samochodzie
? Na co zwrócić uwagę przy tych modelach? Zamieszczam przykładowe oferty, które mnie zainteresowały:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Z góry dziękuje za pomoc
Ksawiero
Obserwowany

15 Lis 2021, 20:45

1. Mając tak, bądź co bądź niski budżet na zakup, skupiłbym się raczej na szukaniu auta w najlepszym stanie technicznym, bez skupiania się nad danym modelem/marką. Szukając auta po całej Polsce i jeżdżąc na oględziny, szybko stracisz kasę na zakup, bo nie każde auto jest tak ładne, jak to jest napisane w ogłoszeniu;
2. Zakładam, że masz 18 lat, więc raczej szukaj pojemności niższej niż 2.0, bo za większe dostaniesz składkę wysokości połowy samochodu (koloryzowane, ale tanio nie będzie);
3. Lepiej szukać już z instalacją (niezbyt starą);
4. Jeśli koniecznie Cellica i Eclipse, to skupiłbym się na starszych generacjach.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2021, 20:49

Wybrałeś takie modele, gdzie 99% z nich było upalanych przez młodych (a Ty będziesz kolejnym), bez serwisu, łatane byle jak byle zrobić "wow" na dziewczynach. Odpaliłem kilka z brzegu i każdy od razu wygląda jak gruz. Czasy NFS Underground minęły...

Pomyśl czy warto wydawać 10k na auto z 1999 roku, gdzie zaraz włożysz połowę wartości auta w serwis :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Lis 2021, 20:59

galakty napisał(a):zaraz włożysz połowę wartości auta w serwis

aż tak bym się nie rozpędzał :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Lis 2021, 21:02

mike napisał(a):1. Mając tak, bądź co bądź niski budżet na zakup,

No ja bym dyskutował czy 10k na warunki polskie to aż tak niski budżet że trzeba brać to co się pojawi pod ręką bez jakichkolwiek wymagań.
Przecież wiele osób szuka i za połowę tej kasy.

Przy tych japońcach to chyba podstawa to blacha jak wygląda.
A z tym serwisem to racja, coś co ma 140-150 koni i jest po niejednym gniewnym i pewnie sprzedawane bo coraz bardziej się sypie nie będzie ideałem.
Jeremias
Początkujący

15 Lis 2021, 22:22

ty będziesz kolejnym'' - strasznie boomer myślenie, jakoż iż nie znam się na samochodach pytam o poradę, nie zależy mi na tym, jak to mówicie ,,latanie przy dziewczynach'', gdyż na takie aspekty jak konie mechaniczne, czy też słynny ,,wieś tunning'', który sam w sobie mnie odstrasza (czytaj naklejki trzeba zapie*dalać lub coś w tym stylu) nie są dla mnie ważne, te samochody mi się po prostu podobają, więc chciałbym poznać opinię osób bardziej obeznanych, następnym razem polecam napisać opinię, która cokolwiek wniesie zamiast narzekania, na te ,,dzisiejsze pokolenie"

PS auto z 2007 roku nie jest młodzieniaszkiem stojąc obok auta z 2004 :wink:
Ksawiero
Obserwowany

15 Lis 2021, 22:40

Ksawiero napisał(a):PS auto z 2007 roku nie jest młodzieniaszkiem stojąc obok auta z 2004

Dla mnie to jest kolosalna różnica, 3 lata eksploatacji.

Same zmęczone auta podałeś, mając już taki cel patrz głównie na blachę i silnik, bo sporo egzemplarzy będzie do remontu, emeryci tym nie jeździli.
Gość114260

15 Lis 2021, 23:54

Jeremias napisał(a):No ja bym dyskutował czy 10k na warunki polskie to aż tak niski budżet że trzeba brać to co się pojawi pod ręką bez jakichkolwiek wymagań.
biorąc pod uwagę podlinkowane auta, ich grupę docelową oraz liczbę w budżecie nawet nie do 10, a do 8k (bo pakiet startowy i LPG), to jednak należałoby odpuścić. No i jak napisałem - jeździć po całym kraju i oglądać to kiepski pomysł. Gdyby to jeszcze były jakieś klasyki czy youngtimery to ok, ale tutaj mamy do czynienia ze zmęczonymi pseudo sportowymi autami albo "perełką" od niemca, pewnie o imieniu Hassan.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lis 2021, 00:06

Powiem Ci tak, jedz gdzieś blisko i oglądaj, jak motor chodzi ok i jest blacha żeby zawias mógł się sztywno trzymać to brać, pierdoly zawsze można wymienić/naprawić niewielkimi kosztami a czy kupisz to czy co innego to zawsze będzie coś do włożenia a tu przynajmniej będziesz jeździł z przyjemnością ze masz coś nietypowego na ulicy i jazda nim sprawa Ci przyjemność a nie jedziesz bo jedziesz jak za karę. Jedyny aspekt do przedyskutowania to OC, masz kogoś ze zniżkami? Bo jak nie to Cię zjedzą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lis 2021, 00:26

quel napisał(a):Dla mnie to jest kolosalna różnica, 3 lata eksploatacji

Dla mnie żadna.

Co do typów to grubasy :D . Celiny szukaj 7ki fl ale to bliżej 15k czhyba że 7ka pierwszy wypust ale zakładasz 5k na silnik. Najlepiej wypada celina 6ka gt czyli 3sge.
Mitsu tylko wersje eu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Lis 2021, 01:30

szybki napisał(a):Dla mnie żadna.

Masz dziwne podejście, ja tam wole nówkę niż 3 letnie auto. :wink:
Gość114260

16 Lis 2021, 08:08

quel napisał(a):ja tam wole nówkę niż 3 letnie auto.
jak odwraca kota ogonem :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lis 2021, 08:39

quel napisał(a):Masz dziwne podejście, ja tam wole nówkę niż 3 letnie auto.

Nie wpadłem na ten pomysł przy tym temacie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe