Temat został wydzielony z innego który dotyczył spalania hybrydy na krótkich dystansach jak-sprawdza-sie-hybryda-na-bardzo-krotkich-dystansach-3-5km-vt126733.htm
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
I tu kolego jesteś w błędzie widać że nie jeździłeś hybryda jeszcze. Moge zapewnić Cię, że biorąc pod uwagę ten całkowity dystans hybryda będzie oszczędniejsza.peterka1000 napisał(a):Znowu jak ktoś robi rocznie 60000 km , czyli w trasie ( no bo po mieście trudno o taki przebieg ) , tam dopiero jest porażka hybrydy bo znowu spali więcej od tego samego Yarisa w benzynie
Ale to nie wyje skrzynia tylko silnik który pracuje przy wyższych obrotach wykorzystując maksymalnie moc i moment obrotowy żeby jak najszybciej przyspieszyć do zadanej prędkości. Jeżdżąc na zielonym polu nie ma takiego efektu wycia.peterka1000 napisał(a):Przyśpieszenie ma lepsze od hybrydy i do tego na skrzyni manualnej cisza , a nie jak na eCVT jednak wyje
Spali podobnie do benzyny albo trochę mniej.peterka1000 napisał(a):u mnie na podkarpaciu w zimie przez kilka dni jest nawet minus 36 C to wtedy zobaczymy ile spali i czy w ogóle pojedzie
To nie są dane z jazdy na dystansach do 5 kmpeterka1000 napisał(a):Nowy Yaris spala średnio 4,5 l na 100 km i ma 116 koni , natomiast Yaris nowy benzyniak spala tylko 1 litr do max 1,5 więcej i ma 125 koni
Widać że nie wiesz nawet jak działa hybryda i nie potrafisz odróżnić zwykłej hybrydy od takiej plug-in więc nie wprowadzaj zamieszania w temacie i trzymaj się spalania bo tego temat dotyczypeterka1000 napisał(a):Taki akumulator wywalony do lasu to bomba ekologiczna . Pomijając że prąd w Polsce do czystego elektryka pochodzi z kopalni czyli węgla
Po twoich opisach widać że podpierasz się wiedzą katalogową a w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej tym bardziej jak miałbyś takim autem jeździć na takich krótkich odcinkach. Akurat tak się składa że zanam nowe oba napędy Yarisa.peterka1000 napisał(a):Wiec porównujac te dwie jednostki jest dokładnie jak napisałem . Czyli różnica na korzyść hybrydy 1,5 litra max .
To kupuj benzynę z pancernym brakiem i wstaw klatkę bezpieczeństwa do środka bo może się przydać.peterka1000 napisał(a):Miałem kilka kraks to wiem co dzieje się z akumulatorem
Przecież to Ty zapytałeś o porównanie tych dwóch napędów.peterka1000 napisał(a):dzielę się z dobrej woli z innymi to tylko moja chęć , bo chcę komuś pomóc
peterka1000 napisał(a):Więc się pytam : jaki sens ma kupowanie hybrydy ?