Pierwszy samochód do 10k

04 Kwi 2009, 13:45

Witam wszystkich użytkowników forum!
Niedługo, za parę miesięcy planuję kupić samochód. Będzie to mój pierwszy samochód. Nie chciałbym żeby za dużo palił i żeby były wysokie opłaty. Oczywiście żeby eksploatacja nie była droga. Co do silnika to myślę że 1.5 to maksimum. Oczywiście z gazem. Cena maksymalna to 10k. Liczba drzwi? Hmmm 5 by się przydało ale 3 też nie pogardzę jeśli będzie dużo miejsca. Mam 198 centymetrów wzrostu więc nie chciał bym się męczyć. Ewentualnie poświęcił bym drzwi na audio, wyposażenie, silnik, ogólny stan, rocznik czy przebieg. Nie znam się na samochodach więc proszę was o pomoc drodzy forumowicze. Wdzięczny bym był za wszelkie rady. Na co zwracać uwagę przy kupnie? jaki silnik wybrać ? Jak z opłatami u mnie? Czy lepiej zarejestrować samochód na Ojca? Co do upodobań to Golf III odpada. Jakoś mam wstręt do tego auta. Podoba mi się Honda Civic V, VI (w szóstce jestem zakochany ; ) ) i Mazda 323F II.
Pozdrawiam!
Ananas
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 14:02

Pamiętaj, że nie zawsze bardzo mała pojemność świadczy o niskim spalaniu. Skoro jednak chcesz mały silnik to może: [link do oferty na Allegro wygasł]
Wsiadałeś już do Civica? Nie będzie dla Ciebie za niski? Możesz odchylić co prawda oparcie fotela ale wtedy nie będzie Ci zbyt wygodnie.
Jeśli chcesz tak małą pojemność to instalacja gazowa musi być nie byle jaka.
Weź auto z ojcem ;)
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

04 Kwi 2009, 14:27

Miałem przyjemność jechać civiciem V. Trochę krótko jechałem za kierownicą żeby stwierdzić czy było wygodnie, ale pamiętam że nie odczuwałem większego dyskomfortu.
Polecacie civica VI za te pieniążki? Trafi się fajny model? I czy VI jest większa niż V? :D
W przyszłym tygodniu pojadę do kolegi który ma honde civic V i stwierdzę ostatecznie czy będzie wygodnie. W sumie nie ma co pakować kasy w samochód w którym będę się męczył.

To Mitsubishi powiem że w miarę fajne. I w dodatku sekwencja. ;) A jak z częściami?

To jaki silnik według was najoszczędniejszy pod względem opłat i paliwa?
Ile by wyniósł roczny koszt przykładowo proponowanego silnika 1.6 przy maksymalnej zniżce?
Chyba że nie kupować z gazem i ewentualnie w przyszłości pomyśleć o tym?

do astry II (3d) to chyba nie ma się co szykować?

Dziękuje za pomoc. :)
Ananas
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 14:40

bierz auto na ojca,a co do Astry II ciezko bedziesz mial znalesc do 10000zl.Od siebie dorzuce [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -auto malo awaryjne,przebiegi ponad 300tys nie robia na nim zadnego wrazenia,dalej idzie smialo,no i moji rodzice takowym jezdza od ponad 6lat i autko naprawde musze przyznac jest super a i ja mam 185cm wzrostu i mieszcze sie bez niczego ale dorzuce tez inne Daewoo a mianowicie Matiza,autko jest wysokie i ekonomiczne wsam raz po miescie itp.i matiza ma moj wujek od dobrych 9lat (kupiony w salonie w 2000r i od tego czasu tylko w jego rekach) a i wyposazenie u niego to calkowity golas,ma tylko radio z glosnikami [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Kwi 2009, 15:25

matiz to odpada...

nad lanosem też się zastanawiałem ;)
chyba jednak ten civic odpada ze względu właśnie na mój wzrost

a jak z mazdą 323f, oplem tigrą i fordem pumą?

a np [link do oferty na Allegro wygasł]
jest już wyższa i wygodniejsza ale czy będzie fajny model za tą kase
Ananas
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 16:32

Popatrz na Forda Mondeo Mk II 1.8 16V lub 1.8 TDi którego bym bardziej polecał tylko zobacz czy ci się nada :D
Ja mam 183 cm wzrostu i bez problemu, wygodnie się jeździło dłuższe trasy (200km).
stasiowski121

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

04 Kwi 2009, 17:03

Jak by ta Hania 6 była by dobra na wysokość, to jaki silnik wybrać ?
Ananas
Nowicjusz

04 Kwi 2009, 18:41

Małe mam pojęcie o Hondzie ale szukałbym jakiegoś V-Teca. Troszkę się obawiam, że silniki poniżej 1.5 będą słabe na gazie.

A może coś z innej beczki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jeśli silnik jest w stanie takim, na jaki wskazuje przebieg to będzie Ci służył długo, a za resztę kasy założyłbyś sobie dobre LPG. 1.8 spokojnie sobie na gazie poradzi, tu masz wygodę i wyposażenie, choć to nieduży model. To staruszek, także części nie powinny być droższe od np. Hondy czy Mazdy :). I mieści się w przedziale do 1.9, bo taki chyba jest.

Z tego co wiem części Mitsu do najtańszych nie należą, ale nie wiem dokładnie.

PS. Pewnie i tak zostaniesz przy Japończykach :).
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

05 Kwi 2009, 10:07

nie, takie coś odpada...
i jak z tą hanią? ktory silnik?
Ananas
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 10:13

honda civic ale w sedanie to nie głupi wybór...
mserek123
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 10:46

polece rownierz civica ;)
patrykbmw
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 11:18

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Kwi 2009, 12:18

A co powiesz na Vectre B ? 1,8 moze i spory silnik ale ujdzie ;) części tanie jak się orientuje

Tak samo mam problem autko do 10 i jako pierwszy ale decyduje sie na vectre B pojemny z wyglądu nie najgorszy jak trzeba można zrobić wypad :) A civic niezawodne tyle co słyszałem ale wygląd juz nie ten jednak jak dla mnie kwestia gustu
GuciO
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

05 Kwi 2009, 20:07

Co do tego Mistu to zdecydowanie polecam. Brat ma takie od nowości (1997r.), auto ma przejechane 280tys. km i poprsotu nic sie nie dzieje!
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

06 Kwi 2009, 06:46

Chłopaki dajcie sobie spokój z vektrami i civicami...
moim zdaniem najlepszy wybór to audi 100 C4 z motorem 2.3
Wtedy można pośmigać, mało nie pali ale z gazem to nie tragedia..
mserek123
Nowicjusz