Pierwszy samochód do 11k

22 Sie 2017, 02:25

Witam, szukam auta którym będę w ciągu tygodnia robił około 100-200 km. Auto ma mi posłużyć jak najdłużej. Myślałem o grande punto.
Okolice Poznania +/- 30km, cena auta do 11k i fajnie by było jakby miało niską pojemność silnika (celuje w 1.3 JTD).

Poważnym problemem jest to, że nie mam z kim pojechać zobaczyć samochodu chociaż w rodzinie mam osoby, które powinny się znać... (m.in. handlarz, mechanik). Każdy doradza, ale przez 2 miesiące nie byłem ani razu zobaczyć samochodu, które mnie zainteresował.
Pomyślałem, że samemu spróbuje i ew pojadę ze sprzedającym do jakiegoś mechanika (oczywiście wszystko sam opłacę) ?
piterssson
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 06 2008
Auto: brak

22 Sie 2017, 02:48

Lepiej będzie skorzystać z firmy która się zajmuje weryfikacją aut przedzakupowych. Np. autotesto dzialają w całej polsce. Co do aut to celuj w benzyne bo za małe przebiegi robisz żeby w diesla się pchać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Sie 2017, 10:05

Jeśli robisz krótkie trasy, to odpuść diesla (który najprawdopodobniej będzie po flocie = zmęczony). Silniki 1.2-1.4 będą o wiele lepszym wyborem, a i spalanie też niskie.

U nas na forum jest użytkownik motozakup, który jest właścicielem firmy sprawdzającej auta. Warto się z nim skontaktować
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...