Pierwszy samochód do 12tys zł dla studenta.

24 Cze 2021, 14:11

Co do 1.9 TDI 105 KM w Golfie V to dodam, że miały one różne oznaczenia kodowe (BJB, BKC,, BXE, BLS) i z tych czterech najgorzej pod względem trwałości wypada BXE.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Cze 2021, 15:23

Dobrze, że wspominasz to bodajże wersja gdzie przy oszczędności na serwisie obracają się panewki.
Gość114260

26 Cze 2021, 20:48

quel napisał(a):przy oszczędności na serwisie obracają się panewki.

Dzieje się to nawet przy pedantycznym serwisie. Jest to wada konstrukcyjna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Cze 2021, 21:53

Jeżeli mógłbym poprosić o opinię, czy te samochody waszym zdaniem są coś warte? Czy ogólnie warto na nie zwracać uwagę pod względem ceny i utrzymania? Stwierdziłem że jednak na pierwsze auto może nie będę szalał i przeznaczę trochę mniej pieniążków, a coś w późniejszym czasie kupię lepszego, aczkolwiek nie wiem czy coś z poniższych ofert jest warte waszym zdaniem uwagi? Ogólnie no to nic lepszego nie zauważyłem w swojej najbliższej okolicy.

[link do oferty na Olx wygasł]
kwakus18
Nowicjusz

27 Cze 2021, 22:13

Szczerze? Z Ibizą FR za tą cenę dałbym sobie spokój, warto obejrzeć tego Leona za 8k 1,6 ewentualnie coś ponegocjować
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2021, 15:59

Ten pierwszy Leon jeśli faktycznie w super stanie to warto się zastanowić ale tak czy tak będzie ciężko sprzedać bo sprzedający na pewno już miał jakieś telefony panie dam 5-6k i jutro jestem.
Drugi już nieaktualny.
Ibiza.. beznadziejne zdjęcia i cena mocno okazyjna.. odpuść.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

04 Lip 2021, 10:41

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, naprawdę sporo mi to pomogło, i właśnie myślę że na dniach pojadę oglądać znalezione autka. Jeszcze mam takie jedno pytanko, bo troszkę nie jestem w temacie, a nadarzyła się okazja kupić Seata Altea 2.0 Diesel rocznik 2004. Przebieg 280tys, aczkolwiek ponoć po generalnym remoncie silnika. Mam zamiar jechać ją obejrzeć, aczkolwiek zastanawiam się na co zwrócić uwagę, czy ktoś z was miał styczność z takim autkiem, i czy waszym zdaniem warto by było taki auto kupić za 6 tys? Zdjęć niestety aktualnie nie posiadam, bo to taka oferta znajomego znajomego :D
kwakus18
Nowicjusz

04 Lip 2021, 14:03

No ja bym uważał, po 1) to nie są dobre jednostki, po 2) Altea z takiego rocznika to tak okolice bardziej 10-11 tys, lepszym wyborem jest 1,9 tdi albo później 2,0 TDI ale CR nie PD
reasumując odpuściłbym bo znajomy znajomego ale potem sam się będziesz bujał jak coś nie wypali.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lip 2021, 22:10

Średnio to wygląda,silnik po remoncie i chcę tylko 6k? Ktoś się chcę pozbyć póki jeszcze jeżdzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Lip 2021, 22:19

Dokładnie tak jak mówicie, samochód nie warty był uwagi, niestety ale remont przeprowadzony przez jakiegoś "dobrego kolegę" niestety również nie potwierdzony jakimikolwiek fakturami także więc samochód do odstawki i poszukuję dalej, bo niestety te najlepsze sztuki to uciekają szybciej niż czasem się uda zadzwonić :D
kwakus18
Nowicjusz

04 Lip 2021, 22:28

Ten pierwszy Leon jest dalej aktualny,spróbuj go obejrzeć.
Barol
Awatar użytkownika

15 Lip 2021, 21:08

Powiem tak, obejrzałem z 6 samochodów w okolicy, i jednym słowem jest porażka, strasznie dobite, zgnite, wykończone sprzęgła, zaniedbane, ogólnie wymagające dosyć sporego wkładu finansowego na start. Obejrzałem takie samochody jak:
- Ford Focus
- Ford Focus C-MAX
- Nissan Almera
- Ford Fusion
I ogólnie tylko jedna almera miała zdrowy silnik, aczkolwiek reszta osprzętu troszkę porażka. Zastanawiam się nad obejrzeniem jeszcze jedego nissana almera, ale dopiero w niedzielę. Jest to wersja benzynowa 1.5. Waszym zdaniem na co najbardziej uważać w tych samochodach? Widziałem że bardzo lubi je rdza, wyczytałem że najczęściej w okolicach bagażnika. Aczkolwiek może ktoś z was miał ten samochód i orientuje się czy jest on drogi w utrzymaniu pod względem napraw? Jak aktualnie z nim sytuacja wygląda, bo wpisów w Internecie nie ma za wiele, i ogólnie ciężko znaleźć jakieś aktualne opinie.
Znajomy też planuje sprzedać Kie Carens, rocznik 2004 z silnikiem 2.0 CRDI 113 koni. Ogólnie autko wygląda nie najgorzej, ale zastanawiam się jak z jego awaryjnością, bo na temat tego samochodu też niestety nie ma za wiele informacji, czy ktoś z was korzystał i może się wypowiedzieć?
No i oczywiście, jeżeli ktoś z was chciałby sprzedać samochód do 8tys w okolicach do 70km od Nowego Sącza, to bardzo chętnie się przyjrzę, bo coś aktualnie nie miałem szczęścia do wiarygodnych sprzedawców. Może tutaj trafi się ktoś wiarygodny, i chciałby sprzedać swój utrzymany samochodzik.
kwakus18
Nowicjusz

16 Lip 2021, 14:50

1.5 w Almerze nie jedzie a swoje pali ale jest jedną z najlepszych jednostek pod względem nie zawodności, jaką Nissan wypuscił na rynek.
Co do utrzymania to nie jest jakiś drogi w utrzymaniu,w sam raz dla przeciętnego Kowalskiego.
No i ruda,lecą progi,podłoga i tylna klapa.

Kia Carens nie wypowiem się bo nie miałem styczności.

A coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - jeśli przebieg Cie nie odstrasza.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - przegląd i opłaty do przyszłego roku.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lip 2021, 15:34

Barol napisał(a):ale jest jedną z najlepszych jednostek pod względem nie zawodności, jaką Nissan wypuscił na rynek.

Dokładnie na odwrót. Silnik sporo gorszy niż seria sr. Dużo awarii wokół silnika. Lubi chlapnąć olej.
Do tego w n16 trzeba uważać na skrzynie biegów i rdzę. Rdza pojawia się praktycznie wszędzie od dołu do góry. Jak coś oprócz miejsc widocznych trzeba zobaczyć progi, wnęki tylnych nadkoli, pod uszczelkami drzwi, przedni pas / dolne wzmocnienie, śruby zawiasu.
Z opcji jdm o wiele lepsza corolla e11 przed liftemz każdym silnikiem albo e12 fl.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe