Pierwszy samochód do 14 tys

25 Paź 2013, 14:32

Witam wszystkich,

chciałbym uzyskać porady co do zakupu mojego pierwszego samochodu. Budżet jaki chcę przeznaczyć na niego oraz jego ewentualne wstępne naprawy to 14 tys, który można trochę podnieść w sytuacji, gdy samochód jest na prawdę dobry.
Podróżować będę głównie na uczelnię (30km drogi w jedną stronę 50%/50% trasa/miasto) więc wychodzi to około 1500km w sumie na miesiąc.
Przy zakupie auta podstawową kwestią jest ekonomiczność. Zastanawiałem się nad dieselem lub benzyna+ założenie instalacji LPG, choć po opiniach sądzę, iż ta pierwsza opcja będzie lepsza.
Zależy mi także na małej awaryjności samochodziku, stosunkowo niskich cenach napraw oraz w miarę bogatym wyposażeniu. Chciałbym także aby rocznikowo samochód był w okolicach 2001/2001+. Wiadomo wygląd to ostatnia kwestia na jaką należy patrzeć, ale chcę także, aby samochód wyjątkowo źle nie wyglądał.
Modele nad którymi się zastanawiałem to w sumie sama grupa VW z silnikami 1.9 90/110km w Hatchback:
- WV Golf IV
- Seat Leon I
- Audi a3

Prosiłbym o opinię oraz propozycję innych samochodów.
Pozdrawiam
seba992
Nowicjusz

Auto: -

25 Paź 2013, 20:48

Myślę że lepiej sprawdziło by się zasilanie gazem, warto znaleźć polecanego gazownika w okolicy na forum poświęconym instalacji lpg i przy oględzinach auta telefonicznie powiedzieć mu jakie podzespoły od instalacji gazowej są zainstalowane gdyż zdarzają się takie kwiatki że w samochodzie 160KM zakładają reduktor 90KM.

Co do wymienionych aut są one ze sobą silnie spokrewnione. Różnice będą wynikały z filozofii marki:
Seat - tańsze ze sportową duszą(hiszpański temperament)
VW - jak sama nazwa wskazuje, zwykły samochód, auto dla ludu
Audi - klasa premium
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2013, 20:52

Audi w 1,9 TDI znajomy ma ten samochód,świetnie się spisuje,raz wymieniał tylko chyba przepływomierz z tego co pamiętam i do teraz ma spokój,fajny samochód,nie dużo pali i w ogóle.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1994

25 Paź 2013, 20:56

a myślałeś nad A4 B5 np?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Paź 2013, 10:56

@KonradMB
Policzyłem sobie, że gaz w porównaniu z dieselem zwróci się za około 1,5-2lata. Zniechęcają mnie do tego częstsze przeglądy i problemy, które mogą być związane z oddziaływaniem LPG na silnik itd. Co do różnic w samochodach czytałem dużo na ten temat. W obecnej chwili najbardziej interesuje mnie Leon ale spotkałem się z dużą ilością negatywnych opinii na temat blachy.. :(

@mobileIS
Audi też strasznie mi się podoba poza ceną. Fakt faktem marka się ceni. Co do A4 to czytałem trochę na jej temat, lecz autko za duże jak dla mnie (przy parkowaniu na politechnice każdy cm się liczy), a dodatkowo przerażają mnie ceny napraw.
seba992
Nowicjusz

27 Paź 2013, 17:22

Ceny napraw uzależnione są w duzej mierze od egzemplarza,nie możesz brać pod uwage,że każde będzie wymagało od razu wielkiego wkładu finansowego,warto poszukać w dobrej kondycji,Ty mówisz o Audi A4 B5 z lat 94-01???
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowy samochód Lexusa przyłapany na testach?
    Wodorowa Toyota Mirai może mieć wkrótce bardziej luksusowego kuzyna. Spotterzy przyłapali na amerykańskich ulicach nietypowego sedana Lexusa w kamuflażu, napędzanego najpewniej wodorowymi ogniwami paliwowymi. Auto ...

29 Paź 2013, 18:23

Rozumiem to, jednak porównując ceny napraw a4 / leon to jednak jest różnica.
A4 (94-01) to już taka limuzyna, mi wystarczy coś mniejszego i mniej prestiżowego.
Wciąż szukam w dobrym stanie leona ale jest ich jak na lekarstwo.
seba992
Nowicjusz

29 Paź 2013, 18:52

Rozumiem w porządku,a A3 8L?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika