Pierwszy samochód do 14 tys. zł

20 Wrz 2009, 13:43

Niedługo kończę 18 lat i jestem w trakcie robienia prawa jazdy. Jak zdam egzamin planuje zrobić mały zakup. Dostane 14 tys na samochód w prezencie pod warunkiem że nie będę jeździł nim do szkoły (tankowanie). Tak więc myślałem o benzynie z większą mocą w końcu to ma być samochód na weekend. Z drugiej strony nie długo zacznę pewnie studia albo pracę i na dłuższe trasy portfel trochę oberwie dla tego od niedawna oglądam diesle. Jeżeli chodzi o benzynę mam na oku Peugeota 406 3.0 V6 Coupe a diesla Mazde 626 2.0 TDVI i Alfe Romeo 2.4 JTD. Co o tym myślicie? Jakieś inne sugestie? Z góry dzięki pozdrawiam.
Pawel_eM
Nowicjusz

Miejscowość: Braniewo

20 Wrz 2009, 14:11

1.Błędem jest kupowanie przez Ciebie auta o tak dużych pojemnościach.
2.Jeżeli już chcesz duże benzyny to może Peugeot 605 3.0 V6 (moc trochę poniżej 200 KM), wsadzasz gaz i masz spalanie w normalnym cyklu 13-15 litrów.
3.Ja Tobie bym polecił coś bardziej normalnego, jak np. Focus Mk1 1.8 TDDI (90 KM), ewentualnie benzynę 2.0 (136 KM)
4.Rozsądnym wyborem byłby też Seat Ibiza II FL 1.9 TDI lub Opel Astra 1.7 DTI (82 KM) lub w benzynie 1.6 16v (101 KM).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Wrz 2009, 14:15

Na pierwszy samochód to zastanów się dobrze czy potrzeba Ci aż tak mocnego samochodu a zarazem w utrzymaniu droższego niż przeciętne z silnikami 1.6 czy nawet 2.0 chociażby pod względem ubezpieczenia.
Polecam Ci jakiegoś diesla, za 14 tyś Alfę 156 2.4 JTD w Dobrym stanie musisz dobrze poszukać i mieć oczy naprawdę otwarte.
Natomiast ja zastanowiłbym się np. nad Astrą II 2.0 w dieslu lub Vectra z tym samym motorem.

Poleciłbym też passata z sprawdzoną jednostką TDi 110 koni jednak ciężej znaleźć coś nadającego się do jazdy, z przebiegiem mniejszym niż 300 tyś ( oczywiście tym rzeczywistym).
stasiowski121

20 Wrz 2009, 14:34

Wiem że dla świeżego kierowcy 190km pod maską jest średnio dobrym pomysłem ale jestem wyjątkowo spokojny nie mam zamiaru się popisywać czy robić wyścigów po mieście. Lubie po prostu czuć moc podczas wyprzedzania i dynamiczną jazdę po pustych ekspresówkach (w mojej okolicy trochę ich jest). Jeździłem (co prawda jako pasażer) 200 KM Hondą i to było coś wspaniałego ;) No ale nie upieram się przy dużej mocy. Szukam samochodu eleganckiego i dynamicznego. Bardzo mi się podoba Alfa Romeo tylko słyszałem masę złych wypowiedzi na temat tej marki jeżeli chodzi o żywotność. Wydaje mi się że w Dieslu nie będzie tak źle :) A co do Opla Vectry jak najbardziej, tato bardzo mile wspomina A 1.6 1991 tylko że jest taka... pospolita :D

Edit: Passata również bardzo chętnie ;)
Pawel_eM
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 17:36

Za 14 tyś wszystkie wymienione przez Ciebie auta będą mocno dojechane... Poszukaj sobie jakiegoś w miarę nowego samochodu segmentu B lub C z silnikiem 1,6-1,8. Mocy będziez miał dość do sprawnego poruszania się w mieście i na trasie a jest większa szansa, że trafisz na niezajechaną sztukę.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Wrz 2009, 17:41

Ja na początek na twoim miejscu na pierwsze autko kupił sobie Deawoo Lanos bądż Nubira nabierzesz doświadczenia w tym wozie i później będziesz mógł pomyśleć o czymś lepszym ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2009, 18:02

Chciał bym zaznaczyć że sporo będę poruszać się poza miastem nie raz na długich trasach i nienawidzę miejskich compactów. Mama porusza się Fordem Fiestą a tato VW Polo więc tego mamy w domu dość :roll: Jak już mówiłem samochód ma być elegancki i trochę luksusu nie zaszkodzi tak więc segment D to minimum ale i tak dzięki za rade ;)

Edit: Ten samochód będzie mi służył dość długo więc bez urazy ale "nabierz doświadczenia" sobie daruje xP Po prostu rozchodzi się o to kolego że dla mnie samochód jest czymś więcej niż transportem :smile:
Pawel_eM
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 21:07

jak masz możliwość sprowadzenia z Niemiec to proponuje Audi A4. Tam samochodziki staniały i wychaczysz od prywatnej ręki fure za 2,500€ i to bedzie luksus:) jak nie to proponuje golfa 1.9tdi. W Peugeota i alfe bym się nie pchał...
oscar
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń/Berlin

20 Wrz 2009, 21:35

Właśnie myślę nad wyjazdem do Niemiec bo możliwości raczej mam ;) Audi A4 podoba mi się ale za hatchbackiem nie przepadam :D A do Audi jaki silnik benzynowy proponujesz?
Pawel_eM
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 22:05

A4 to sedan albo kombi, a co do silników to ja bym wybrał diesla 1,9 TDI a jak benzyna to 1,8
V12
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

21 Wrz 2009, 07:12

zgadzam się z kolegą wyżej:) powiem ci że 1.9tdi spali ok. 5l ale proponuje jeszcze kupienie np benzynki 1.8 i założyć gaz, koszt nie jest duży a z czasem się zwróci:) ja też wybieram się na studia nie długo i mam podobny kłopot...
oscar
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń/Berlin

21 Wrz 2009, 11:03

Piszesz, że portfel za niedługo trochę oberwie także Audi Ci odradzam. Alfa Romeo też nie jest dobrą opcją za te pieniądze. Osobiście brałbym Astre II lub Focusa, ale skoro nie chcesz segmentu C to proponuję Mondeo MK2 z 2000r. z full opcją w dobrym stanie znajdziesz za te pieniądze (prawdopodobnie jeszcze Ci zostanie) i będziesz miał super wygodne, komfortowe autko :) Możesz spróbować poszukać Vectry, ale wg. mnie lepiej brać Mondeo ;)
I raczej weź benzyniaka, z dieslem może wiązac się większy wydatek, a przecież dużo nie jeździsz :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

21 Wrz 2009, 12:42

Jeżeli auto ma być tylko na weekend i dawać przyjemność z jazdy to Alfa będzie dobrym rozwiązaniem. Tylko rozważ silnik 1.9 bo 2.4 jest ogólnie trochę droższy w utrzymaniu. Jest mniej popularny, rosną koszty ubezpieczenia itd. (np. ostatnio jak wymieniałem zawieszenie to czytając forum większość uzytkowników pod silnik 2.4 poleca orginalne (droższe) wahacze ponieważ silnik jest cieższy a pod 1.9 można zamontować zamienniki i też powinny sporo posłużyć. Zwłaszcza że piszesz że do jazdy po ekspresówkach których masz sporo to napewno Ci długo wytrzyma:-) Ja mam bardzo podobną sytuacją ponieważ od pażdziernika idę na studia i kupiłem Alfę tylko dlatego że będe nią robił symboliczne przebiegi (na zimę odstawiam ją do garażu). Przez miesiąc zrobiłem nią ok. 500km, teraz trochę jeszcze pojeżdze i odstawiam auto i wezmę dopiero na wiosnę (ewentualnie jak śniegu nie będzie to przegonie ją trochę po obwodnicy ale jak narazie nie mam opon zimowych więc jak będzie śnieg jeździł nie bede. A silnik 1.9 jest również bardzo fajny, dobrze się zbiera więc z wyprzedzaniem nie będzie problemów. Zobacz jeszcze że 2.4 ma 136km i jest o 100kg cięższy więc 1.9 115km nie wiele odstaje osiagami.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Wrz 2009, 13:08

a myslales moze nad a3 ? uwazam ze bardzo fajny jak na pierwszy samochod ale bys musial dobrze poszperac zeby maly przebieg znalezc...
Audi z Niemiec
ale jak sie uprzesz to moze Vectra lub Alfa :p
Alfa
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez klaudi00, 22 Wrz 2009, 23:42, edytowano w sumie 1 raz
klaudi00
Nowicjusz

Miejscowość: fg

21 Wrz 2009, 21:17

A3 nie bo nie przepadam za Hatchbackami ale Vectra i Alfa bardzo fajna. Niestety klamka już zapadła bo tato zrobił mi niespodziankę i praktycznie już kupił 406 coupe 3.0 V6 po okazjonalnej cenie (elektronika siadła - fotele, szyby) z przebiegiem 165 tys. Mimo to wszystkim bardzo serdecznie dziękuje za pocmoc :grin:

PS. W czwartek napisze wam o wrażeniach związanych z Peugeotem :)
Pawel_eM
Nowicjusz