REKLAMA
Witam szanownych kierowców
Nadszedł czas by kupić sobie pierwsze własne auto i zwracam się z prośbą o porade do Was. Mój budżet wynosi 15 tyś. Podobają mi się samochody typu sedan (a najbardziej Ford Mondeo) lub hatchbacki jednak bardziej skłaniał bym się ku tym pierwszym. Jestem niedoświadczonym kierowcą i raczej spokojnym, nie będe pojazdu "katował" ani brawurowo jeździł, także nie zależy mi na takich parametrach jak moc/czas do 100ki/prędkość maxymalna/moment obrotowy etc. Zależy mi przede wszystkim na wyglądzie(lubie sportowe, opływowe kształty) i ekonomi użytkowania, paliwo, ubezpieczenie etc. Chciałbym także aby samochód był 4/5 drzwiowy ale nie jest to priorytetem. Doradzano mi bym kupił samochód na olej napędowy, jednak im więcej czytam tym różniejsze opinie na ten temat spotykam. Podobno diesle są tańsze jeżeli chodzi o paliwo i bardziej wytrzymałe-długowieczne. Byłbym wdzięczny za jakieś info na ten temat od bardziej doświadczonych użytkowników. Chciałbym dowiedzieć się także jak podejść do całej sprawy już podczas zakupu. Czy powinienem pamiętać o czymś więcej niż przegląd samochodowy oraz sprawdzanie warstw lakieru w serwisie, czy samochód był bity etc. oraz sprawdzeniu dokumentów czy nie był kradziony ? Wybrałem parę ofert z allegro i otomoto, dołączam je poniżej. Najbardziej atrakcyjne dla mnie są 2 pierwsze linki (Mondeo i Focus). Z góry dziękuję za wszelkiem porady.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pozdrawiam