Pierwszy samochód do 15K

29 Mar 2016, 03:03

Bry wieczór,

Rozglądam się za autem w budżecie ok 15 000 PLN + 2 000 na ewentualne koszty związane z kupnem używanego samochodu (wymiana filtrów/oleju/etc.)

Podstawowe użytkowanie będzie skupiało się na weekendowych wypadach za miasto, raz na ruski miesiąc możliwa jakaś dłuższa trasa.

W mieście użytkowanie nie na co dzień, tylko na zakupy etc. Do pracy samochodem jeździć nie zamierzam.

Z tego co wiem (a mogę się mylić) diesle w starszych samochodach potrafią sie psuć, stąd raczej preferowałbym benzynę (ewentualne LPG).

Moje typy na chwilę obecną to:

Mazda 6

(np [link do oferty na Olx wygasł]).

W Mazdzie naczytałem się o korozji, czyli jak rozumiem samochód musi być garażowany?

Hyundai Sonata

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tutaj plusem jest rocznik..

Co sądzicie o tych propozycjach?
saforz
Obserwowany

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

29 Mar 2016, 07:42

Opel Zafira A (po liftingu), 1.8 benzyniak (125km)
Za 15 tyś kupisz zadbanego, wymieniasz profilaktycznie rozrząd, oleje, filtry, konserwacja blach i śmigasz.
Te silniki (Z18XE) dobrze znoszą instalacje gazową.
:)
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

29 Mar 2016, 22:18

Dzięki za propozycję ale chyba jednak trochę za duży ten samochód.

Po dalszych przemyśleniach do zestawienia dołożyłbym Vectre C (2006 rok w górę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]).

lub też Mazdę 3.

Teren poszukiwań to Dolny Śląsk i najbliższe okolice..

Ktoś, coś?
saforz
Obserwowany

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Nie mam

30 Mar 2016, 07:39

Ten silnik w vectrze to nieporozumienie,jeśli już to szukaj nawet przed liftem w wersji 1.8 122km jeżeli planujesz założenie lpg. Z innych ciekawych propozycji ode mnie Peugeot 307 Fl z silnikiem 1.6 do miasta jak i poza nim spokojnie sobie poradzi.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001