REKLAMA
Cześć, przejrzałem trochę tematów, przewertowałem nie jedno forum i naczytałem się często pseudo opinii. Przyszedł czas założyć własny temat i trochę podyskutować.
Liczę, że dołączycie i pomożecie
Poszukuję swojego pierwszego samochodu, koniecznie kombi i benzyniak. Doświadczenie za kółkiem mam spore, ale do tej pory nie było potrzeby kupowania własnego autka bo na co dzień jeździłem innym.
Najpierw w planach były samochody typu:
- Audi a6 c5 z silnikiem 2.8,
- BMW 520i/525i e39,
Następnie uznałem, że audi mi nie leży i byłem zdecydowany w 100% na e39. Przejrzałem sporo ofert, zarówno Polskich jak i zagranicznych, i doszedłem do wniosku, że lepiej poszukać czegoś z niższej półki ale młodszego i świeższego. Sam wychodzę z założenia, że rocznik nie jeździ ale jednak 3/5 lat różnicy robi sporo, nawet stylistycznie.
Mówiąc o półce niższej mam na myśli:
- Peugeot 307 sw II z roczników po lifcie,
- Ford Focus Mk2,
- Opel Astra H.
Teraz problem jest taki, że te samochody z klasy niższej nie brylują w kwestii bezawaryjności... Najbardziej podoba mi się 307 i najlepiej się w nim czuję. Dużo osób poleca focusa, jednak przez 4 lata jeździłem Fordem Fiestą z 2004 r. i niestety było z nią bardzo dużo problemów.
Także moje pytanie do Was. Na jaki samochód się zdecydować? Czy półśrodki typu e46, a4 lub Passat były by lepsze?
Ewentualnie pytanie do właścicieli 307 sw II: jak wygląda sprawa utrzymania tego samochodu? Części nie są drogie zarówno do 307 jak i focusa jednak wolał bym uniknąć częstych unieruchomień samochodu.