Pierwszy samochód do 15tyś

05 Kwi 2011, 21:24

Witam,

Wreszcie nadszedł ten czas, w którym trzeba rozejrzeć się za samochodem. Budżet jakim dysponuje to max. 15tys. Samochód powinien być:
* ekonomiczny
* mało awaryjny
* części zamienne powinny być łatwo dostępne
* musi posiadać instalacje LPG
* sedan/hatchback
* rocznik od 2000

Jestem młodą osobą więc fajnie byłoby, gdyby samochód dość ciekawie wyglądał. Silnik nie powinien mieć większej pojemności niż 2.0l, optymalny to 1,6-1,8l
Rozglądałem się za takimi modelami:
* Opel Vectra B
* Opel Astra G (wersja sport)
* Mazda 323f
* Honda Accord
* Audi A3
* VW Golf IV
* Seat Leon

W tym przedziale cenowym jest sens sprowadzać samochód, czy lepiej rozglądać się tylko w PL?
bartosz.ma
Nowicjusz

Miejscowość: Malbork

06 Kwi 2011, 16:15

trudno zgrać twoje wymagania aby każde auto spełaniało wszystkie wymogi. Szukałbym dobrego accorda z silnikiem 1.8 tylko że pewnie średnie spalanie by oscylowało na poziomie 9-10 l. Vectry dobrze znoszą gaz, ogólnie musisz jeździć sprawdzać osobiście dany model najlepiej utrrzymany bo podałeś praktycznie same dobre modele
tedzikooo
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

06 Kwi 2011, 17:50

Dzięki za odp. A gdybym do listy dodał jeszcze Alfę 147?Wygląda całkiem przyzwoicie, tylko czy nie będzie skarbonką?
bartosz.ma
Nowicjusz

06 Kwi 2011, 19:11

bartosz.ma napisał(a):Dzięki za odp. A gdybym do listy dodał jeszcze Alfę 147?Wygląda całkiem przyzwoicie, tylko czy nie będzie skarbonką?

Dodać możesz ale jeśli już to z silnikiem 1.9 JTD który jest najmniej kłopotliwy, no ale Ty diesla nie szukasz.
Od siebie zaproponowałbym jeszcze Focusa 1.6 bądź 1.8 16V. Powinieneś znaleźć coś ładnego z lat 2002 może nawet 03.
Przykładowo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

06 Kwi 2011, 19:58

Czyli Alfa odpada. Focus ciekawy, ale słyszałem trochę złego o silnikach. Co powiecie o Seacie Leonie, warto się nim interesować w tej cenie?
[link do oferty na Allegro wygasł]
bartosz.ma
Nowicjusz

06 Kwi 2011, 20:23

Pierwszy moim zdaniem odpada ze względu na silnik : 1.4 +LPG w Leonie to nie jest zbyt dobre połączenie, powiedziałbym nawet że ekonomiczne raczej też nie, o jakiejkolwiek dynamice zapominając. Drugi z silnikiem 1.8 już lepszy.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Tutaj mój znajomy sprzedaje Leona, prócz małego zadrapania samochód jest w naprawdę przyzwoitym stanie, zadrapanie to kwestia 100-150 zł u dobrego lakiernika.
Tylko zbyt daleko od Ciebie :grin:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna podróż na ferie zimowe
    Ferie są dla kierowców okresem wyjazdów rodzinnych w góry, na narty czy na wypoczynek. Wypadające w okresie zimowym podróże oznaczają trudne warunki na drogach, a co za tym idzie wymagają dobrego ...

06 Kwi 2011, 20:38

Nie zauważyłem, że to 1,4. Najlepiej 1,6/1,8. Znajomy chwalił sobie Leona?

[ Dodano: 15 Kwiecień 2011, 20:55 ]
Z tych dwóch, który waszym zdaniem będzie lepszym wyborem:
Seat Leon
Audi A3
Jaki silnik najlepiej wybrać w danym modelu (mowa tylko o benzynie)
bartosz.ma
Nowicjusz