Pierwszy samochód do 16~17 tyś

20 Sie 2023, 20:47

Niestety z toyoty nici, wczoraj jeszcze tato był zdecydowany jechać, dzisiaj już jest za daleko, za "tanio" oraz za często sprzedawany, a w ogóle to za mechanika i paliwo trzeba zapłacić. Niestety nie wyperswaduje mu że może być ok, i warto sprawdzić, a szkoda bo spoko się zapowiadało. Inne z listy też nie pasują, a jako że dopiero skończyłem szkołę to nie mam własnych środków i jestem zdany na rodziców. Tak czy inaczej dzięki wszystkim za pomoc, chyba po prostu poczekam aż sam coś znajdzie, co będzie mu odpowiadało. Jeszcze raz dzięki :D
adamczyk1
Nowicjusz

20 Sie 2023, 20:52

adamczyk1 napisał(a):a w ogóle to za mechanika

A po co płacić? Skoro ktoś jest wszechwiedzący to niech bierze bez weryfikacji. Zawsze można zwiększyć budżet do 100k i kupić nówkę, wtedy nie trzeba stówy dać mechanikowi
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sie 2023, 21:11

No racja :D , w 5 minut znalazł jakąś fieste, spodobała mu się z bolącego w oczy opisu i podpicowanych zdj, wysłał wujkowi i jak sprawdzi to chce jechać kupić. po co ja marnowałem tyle czasu na szukanie czegokolwiek, skoro można to zrobić od tak :ok: . Ale nic niestety z tym nie zrobię :/ . Z plusów tyle że mogę mieć tańsze ubezpieczenie jak będzie zostawiany w garażu w warsztacie :D
adamczyk1
Nowicjusz

20 Sie 2023, 22:16

adamczyk1 napisał(a): 5 minut znalazł jakąś fieste, spodobała mu się z bolącego w oczy opisu i podpicowanych zdj, wysłał wujkowi i jak sprawdzi to chce jechać kupić.

To podeślij testowego fiestowego linka :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Sie 2023, 23:44

To podeślij testowego fiestowego linka

Znalazł coś takiego, nie twierdzę że to złe auta(fiesta w ogóle), bo się nie przyglądałem, jakoś mnie nie interesowały. Jeszcze coś wspominał o Civicu 8 1.8 za 16k, ale według mnie nie ma bata żeby był ok, w szczególności że sprowadzany.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FL1Wj.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FKb3G.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... Fv4Xw.html
adamczyk1
Nowicjusz

21 Sie 2023, 08:40

Moim zdaniem Civic z 1.8 to poniżej 20k nie ma co nawet oglądać. Chyba że w ciągu ostatniego roku staniały jako jedyne na rynku :mrgreen:

Z tych trzech to na pewno nie pierwsza, trzecia od handlarzyny więc na zdjęciach wygląda super, trzeba by obejrzeć. Ja bym chyba na drugą spojrzał ze względu na silnik.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

21 Sie 2023, 16:20

Aż przypomniał mi się mój były teść,wiedział wszystko najlepiej jak szukaliśmy auta dla jego córki a mojej ex. Było do wzięcia pewne Grande Punto od moich znajomych,oglądaliśmy i wszystko było ok ale jak się dowiedział że kiedyś był niegroźnie uderzony przód (zderzak,lampa i błotnik) to od razu powiedział że nie.. :roll:

Fiesta 1.4 warta uwagi,Civic Ufo 1.8 za 16k kiepsko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2023, 21:23

No niestety, niektórzy myślą jakby mieli 50 doktoratów, wszystko wiedzą i koniec kropka :roll:
Zadzwonię o tą fieste 1.4, mam nadzieję że się znowu nie rozmyśli.
Dzięki :D galakty i Barol
adamczyk1
Nowicjusz

25 Sie 2023, 16:06

Niestety nie kupiłem tej fiesty, pierw po rozmowie okazało się że jest bita z przodu w nadkole, ok, mała stłuczka nie szkodzi, przyjechałem, ja patrze, wujek patrzy, no i jak nic był malowany cały bok, otwieram drzwi i widzę ewidentnie ciemniejsze progi, z efektem cytryny, trochę niekształtne, na słupku dodatkowo pomalowane szprejem, chyba z żoną się nie zgrali, bo mąż mówił że nic nie było tłuczone :/ . Kilka brakujących śrub, ruszające się mocowania na podsufitce z śladami po śrubokręcie, masło na korku, prostowana podłużnica i kilka innych rzeczy. Słyszałem że we wrześniu pojawia się więcej ofert, nie wiem jakie to ma pokrycie z prawdą, ale może warto jeszcze poczekać z 2 tygodnie i wtedy szukać?
adamczyk1
Nowicjusz

25 Sie 2023, 16:51

A dlaczego akurat we wrześniu?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Sie 2023, 17:18

adamczyk1 napisał(a):Słyszałem że we wrześniu pojawia się więcej ofert, nie wiem jakie to ma pokrycie z prawdą, ale może warto jeszcze poczekać z 2 tygodnie i wtedy szukać?

Taa tak jak mówią że auto najlepiej kupować początkiem roku bo jest rok starsze.. głupi stereotyp wymyślony przez Polaczków.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Sie 2023, 17:20

A poza tym syndrom pechowca sprawia, że gdy już kupimy samochód, to nagle wszędzie dookoła pojawiają się lepsze oferty :)
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Sie 2023, 17:26

adamczyk1 napisał(a):Słyszałem że we wrześniu pojawia się więcej ofert

gdzie te oferty?
Panie czekam do września :lol: i kupuję hurtem na cały sezon :lol:
Totalna bzdura.
Nie ma samochodów od 2-3 lat na rynku
Albo inaczej, to co dobre kosztuje.
W tej chwili 16-17 tys za auto to jest takie samo jak za 8-9 tys 2 lata wstecz za to samo czyli w zasadzie większość to mnieszy lub większy śmietnik.
toyman40
Stały forumowicz

25 Sie 2023, 20:11

A dlaczego akurat we wrześniu?

Kolega mamy sprowadzający auta powiedział że we wrześniu ludzie więcej samochodów sprzedają bo kończą się wakacje czy coś takiego

mówią że auto najlepiej kupować początkiem roku bo jest rok starsze

Coś typu witanie się z kimś 1 stycznia i mówienie że się rok nie widzieliśmy :lol:

Panie czekam do września :lol: i kupuję hurtem na cały sezon :lol:

No jeszcze kilka dni i 10 topielców z niemiec kupuje 8)

A na serio, znalazłem jeszcze takie oferty, czy któraś mogłaby być?
1.4 vvt-i też miało problemy z shortblockiem i brało olej?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/t ... FLzpX.html
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/v ... FLs25.html
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Jeszcze coś takiego z AAAauto, często jeżdżę do makro dosłownie obok i mogę zerknąć, ale nie wiem czy ten komis jest godny zaufania, kilka opinii przeczytałem, podobno wady ukryte przedstawiają dopiero na umowie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/k ... FJZBR.html
adamczyk1
Nowicjusz

25 Sie 2023, 20:25

adamczyk1 napisał(a):A na serio, znalazłem jeszcze takie oferty, czy któraś mogłaby być?
1.4 vvt-i też miało problemy z shortblockiem i brało olej?

A jakie to ma znaczenie ? I tak najważniejsza jest bajka którą usłyszy Twój tata przez telefon.

Więc obstawiam że wszystko jest ok, bezwypadek i oleju nie bierze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe