Witam serdecznie.
Chce za jakieś 2-3 miesiące kupić pierwszy samochód. Budżet w jakim chce się zmieścić to około 2-2,5tys. (chętniej 2 tys, żeby 500zł zostało na części które będą wyeksploatowane). Auto musi być ekonomiczne i dość dynamiczne. W grę wchodzą jedynie 3 samochody, a właściwie to jeden w różnych wersjach
Mianowicie Suzuki Swift, rocznik nie gra dużej roli, mk2, mk3, mk4, wszystko pasuje.
Dylemat mam co do silnika: 1.0, 1.3 8V, 1.3 16V (gti). (tylko hatchbacki 3 drzwiowe.)
1.0 straszny muł, niskie spalanie (5-6l miasto) łatwo znaleźć w tej cenie w ładnym stanie, ale radość z jazdy znikoma.
1.3 8V, ciut większe spalanie niż w 1.0 (okolo +1l), trochę trudniej znaleźć w dobrym stanie i dobrej cenie, lepsza dynamika i osiągi, ale to jeszcze nie szczyt marzeń.
1.3 GTI - ww. szczyt marzeń
, jednak znaleźć ładnego (nie tylko w tej cenie, ale ogólnie) to cud, części troszkę droższe, jak i sam model, spalanie na poziomie 9litrów. Ale z drugiej strony 101KM przy tej masie
Myślę nad LPG, 1.0 z LPG znaleźć w tej cenie nie jest trudno, 1.3 już gorzej. A co do GTI to w ogóle prawie nierealne. Instalacji do 1.0 i 1.3 - ~1,5tys., GTI, ze względu na 16 zaworów krzyknęli mi 2,5tys... i podobno GTI za gazem nie przepada. A na GTI mogę pozwolić sobie tylko z podtlenkiem LPG, ze względu na finanse
Proszę doradźcie, która droga będzie najlepsza. (nie proponujcie mi Lanosa, Cienkiego etc. jak prawie każdemu na tym forum z taką gotówka do dyspozycji