Pierwszy samochód do 2,5tys. (Suzuki Swift) - dylemat

28 Lip 2012, 14:43

Witam serdecznie.
Chce za jakieś 2-3 miesiące kupić pierwszy samochód. Budżet w jakim chce się zmieścić to około 2-2,5tys. (chętniej 2 tys, żeby 500zł zostało na części które będą wyeksploatowane). Auto musi być ekonomiczne i dość dynamiczne. W grę wchodzą jedynie 3 samochody, a właściwie to jeden w różnych wersjach :P
Mianowicie Suzuki Swift, rocznik nie gra dużej roli, mk2, mk3, mk4, wszystko pasuje.
Dylemat mam co do silnika: 1.0, 1.3 8V, 1.3 16V (gti). (tylko hatchbacki 3 drzwiowe.)
1.0 straszny muł, niskie spalanie (5-6l miasto) łatwo znaleźć w tej cenie w ładnym stanie, ale radość z jazdy znikoma.
1.3 8V, ciut większe spalanie niż w 1.0 (okolo +1l), trochę trudniej znaleźć w dobrym stanie i dobrej cenie, lepsza dynamika i osiągi, ale to jeszcze nie szczyt marzeń.
1.3 GTI - ww. szczyt marzeń :roll: , jednak znaleźć ładnego (nie tylko w tej cenie, ale ogólnie) to cud, części troszkę droższe, jak i sam model, spalanie na poziomie 9litrów. Ale z drugiej strony 101KM przy tej masie :twisted:
Myślę nad LPG, 1.0 z LPG znaleźć w tej cenie nie jest trudno, 1.3 już gorzej. A co do GTI to w ogóle prawie nierealne. Instalacji do 1.0 i 1.3 - ~1,5tys., GTI, ze względu na 16 zaworów krzyknęli mi 2,5tys... i podobno GTI za gazem nie przepada. A na GTI mogę pozwolić sobie tylko z podtlenkiem LPG, ze względu na finanse :(
Proszę doradźcie, która droga będzie najlepsza. (nie proponujcie mi Lanosa, Cienkiego etc. jak prawie każdemu na tym forum z taką gotówka do dyspozycji :P
kuba210
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Lip 2012, 12:54

Według mnie GTI wybij sobie z głowy. Będzie to auto już 20 letnie, które lubi trochę podgnić, a z racji swoich osiągów i niskiej ceny większość egzemplarzy była maksymalnie upalana. Jak chcesz LPG to szukaj auta już z instalacją. Bo chyba nie opłaca się pchać instalacji za 1,5k do auta wartego 2,5 ;)
Śpiewaczek
Nowicjusz

30 Lip 2012, 12:11

Jeśli chce się takim autem jeździć ponad czas w którym to się zwróci i dalej będzie oszczędzać to się opłaca. Wartość auta nie ma tu znaczenia.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

30 Lip 2012, 12:20

A nie lepiej znaleźć całkiem niezawodnego, taniego w eksploatacji i łatwego w naprawie Poloneza? W tej cenie znalazłbyś w bardzo dobrym stanie.
Offro
Początkujący

30 Lip 2012, 18:43

To, że podgniją trochę progi w sumie nie przeszkadza - warunkiem jest to, że wtedy auto musi być adekwatnie tańsze. Reparaturki progów wew. i zew. to koszt poniżej 100zł na stronę, a spawanie mogę sobie też tanio załatwić. Jednak, co prawda, autka te ( mowie o GTI) zazwyczaj są troszkę 'zużyte' i mało kto jeździ nimi 'po zakupy'. Co do instalacji to chyba właśnie wolałbym założyć sam. Wyjdzie trochę drożej, ale mam nową instalację i auto nie będzie tak zamulone jak jeżdżące na gazie już jakiś czas.
Samochodzik ma być w moim posiadaniu raczej dłuższy okres czasu bo chciałem przejeździć nim ostatni rok liceum i potem kilka lat studiów.
A nie lepiej znaleźć całkiem niezawodnego, taniego w eksploatacji i łatwego w naprawie Poloneza? W tej cenie znalazłbyś w bardzo dobrym stanie.

Ale przecież Swift jest jeszcze bardziej mniej awaryjny również tani w eksploatacji, naprawy też są proste i większość dam radę zrealizować we własnym zakresie. Spalanie swifta na gazie będzie wiele niższe. A i silnik mniejszy, przez co OC tańsze. Na dodatek Swift to mała puszka którą wszędzie się zmieszczę i nie będzie problemu w mieście, a polonez to już spora krowa.
Naprawdę bardzo istotne są dla mnie takie rzeczy jak wysokość nawet OC, czy spalanie 8 litrów gazu (swift), a 13 litrów gazu(polonez), bo z jakiegoś dorywczego dorobienia kasy ciężko mi będzie utrzymać samochód.
Nadal nie wiem co zrobić, ale póki co najbardziej się skłaniam ku zwykłemu 1.3 8v w wersji z fotelami z GTi.
:roll:
kuba210
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...