Pierwszy samochód do +-20 tys.

17 Cze 2017, 14:03

tomekdk napisał(a):Wygląd wyglądem, a wsiądziesz ... i to nie pojedzie. Ewentualnie podjedź, zobacz jak to jedzie, a teraz patrzę na przód tej za 22400 i:
https://img39.otomoto.pl/images_otomoto ... obacz-.jpg
szpary między atrapą a światłami jakieś różne z jednej i drugiej strony, także też trzeba prześwietlić auto (jak każde).

A ten czerwony - brak zaznaczonej opcji bezwypadkowy, z lewej strony zdjęcia między atrapą a lampą masz szparę, z prawej nie ma:
https://img39.otomoto.pl/images_otomoto ... elblag.jpg
także coś krzywo się schodzi. Szpary na tylnej klapie z lewej i prawej strony też trochę różne, także by trzeba prześwietlić całe auto.
No i tak jak piszesz, atrapa z polifta.
Tamto ogłoszenie z marca 2017, może kupił handlarz i on teraz sprzedaje.
Historię auta możesz sprawdzić na:
https://historiapojazdu.gov.pl/

Niebieską ogładałem i na żywo ta atrapa też jest źle spasowana... brakuje śrub na pasie pod maska... i też jakiejś śruby nie ma przy otwarciu drzwi koło zawiasu ( nie wiem coś ona tam trzymała- nie zawias tylko coś innego ( osłonę obudowę)

Kilka dni temu jeździłem toyotą yaris 1.0 70km i jakoś tam dało się wyprzedzać... szału nia było ale jechało
cycinho9292
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Cze 2017, 14:29

cycinho9292 napisał(a):Oglądałem jedną mazde 3 w sedanie u mnie ale robione były nadkola i troche progi z tyłu więc odpada
no faktycznie dramat i świetny powód, aby nie kupować samochodu (zwłaszcza takiego, który znany jest z tego, że właśnie w tych miejscach pojawia się rdza) :cry:
cycinho9292 napisał(a):Skoro odradzacie Cicic VIII to co innego? Audi a3 8p/a4 b7?
Bmw 3 E90?
Passat b6?
Golf V?
Honda Accord VII?
Fiesta MK7? ( jaka benzyna?)
Mondeo MK4?
Laguna III?
jesteś świadom tego, że błądzisz pomiędzy trzema, a nawet czterema segmentami? (liczę oddzielnie segment D Mondeo/Accord/b6 i "premium" D e90/a4)
Pogubiłem się już jaki jest budżet, czy nadal 22 czy 26k, ale za 22 nie znajdziesz dobrego e90, mk4, Laguny, o b7 z sensownym silnikiem też będzie ciężko.

Kompromisem jest tutaj a3 z prehistorycznym 1.6, bo nie gnije, nie psuje się, części tanie, znajdziesz w budżecie (choć jest masa sprowadzonego szrotu), no tylko silnik łasy na paliwo na trasie i dynamika czterech liter nie urywa
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Cze 2017, 14:34

mike napisał(a):
cycinho9292 napisał(a):Oglądałem jedną mazde 3 w sedanie u mnie ale robione były nadkola i troche progi z tyłu więc odpada
no faktycznie dramat i świetny powód, aby nie kupować samochodu (zwłaszcza takiego, który znany jest z tego, że właśnie w tych miejscach pojawia się rdza) :cry:
cycinho9292 napisał(a):Skoro odradzacie Cicic VIII to co innego? Audi a3 8p/a4 b7?
Bmw 3 E90?
Passat b6?
Golf V?
Honda Accord VII?
Fiesta MK7? ( jaka benzyna?)
Mondeo MK4?
Laguna III?
jesteś świadom tego, że błądzisz pomiędzy trzema, a nawet czterema segmentami? (liczę oddzielnie segment D Mondeo/Accord/b6 i "premium" D e90/a4)
Pogubiłem się już jaki jest budżet, czy nadal 22 czy 26k, ale za 22 nie znajdziesz dobrego e90, mk4, Laguny, o b7 z sensownym silnikiem też będzie ciężko.

Kompromisem jest tutaj a3 z prehistorycznym 1.6, bo nie gnije, nie psuje się, części tanie, znajdziesz w budżecie (choć jest masa sprowadzonego szrotu), no tylko silnik łasy na paliwo na trasie i dynamika czterech liter nie urywa

Wiem że to kilka segmentów ale nie ma upierać się na jednym bo i miesiącami można szukać. Jeżeli coś się trafi w dobrym stanie i fajnej cenie to biorę.

Budżet to nadal 22tys ale jeżeli coś się trafi w fajnym stanie to i 26 mogę wydać.
cycinho9292
Nowicjusz

17 Cze 2017, 20:19

cycinho9292 napisał(a):Jeżeli coś się trafi w dobrym stanie i fajnej cenie to biorę.

Nawet pomimo tego, że E90 będzie nawet 2x droższe w utrzymaniu od Gulfa? To bez znaczenia prawda?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Cze 2017, 20:22

cycinho9292 napisał(a):Wiem że to kilka segmentów ale nie ma upierać się na jednym bo i miesiącami można szukać.
tylko że jak wtedy mamy Ci pomóc, doradzić?
A drugie to tak jak napisał @galakty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

19 Cze 2017, 19:52

A co myślicie o tych samochodach?
1. Mazda 3 II [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. Citroen C5 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (cena nie jest za niska?)
3, Renault Laguna III [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(nie za niskie te ceny?)
4. Audi A3 II Lift [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
cycinho9292
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co powinien zrobić świadek wypadku?
    W ramach cyklu Piątek ze Szkołą Auto, prezentujemy kolejny materiał dotyczący bezpieczeństwa na drodze. W tym tygodniu instruktorzy doradzają, jak zachować się będąc świadkiem wypadku. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły ...

19 Cze 2017, 20:08

Nie było żadnych w "nie idealnym" stanie?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Cze 2017, 20:25

Invi napisał(a):Nie było żadnych w "nie idealnym" stanie?

Heh Wysłałem tylko te auta z mojej okolice którymi jestem zainteresowany.
Połowa to i tak na siłe tutaj jest.
Może coś więcej o tych autach?
cycinho9292
Nowicjusz

19 Cze 2017, 20:58

Data produkcji tej Mazdy to
"27.08.2009"
Tak ... 2009 po VIN-ie.
Była pierwotnie przeznaczona na rynek duński, ale po 3 miesiącach od daty 1-j rejestracji (marzec 2011) wyeksportowana (pewnie do Niemiec, jako nowe auto).

Napisz co Cię skusiło by zainteresować się taką ofertą :naughty:
I bez sprawdzenia wierzysz, że tam jest 193000km nakulane a nie np. 393000km?
Jeśli dalej jesteś zainteresowany to może będzie jakaś historia z ASO, Marianek ma dostęp do baz danych Mazdy:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 50511&f=92

P.S. pierwszy właściciel tam nie jest, bo w Danii auto jeździło przez 3 miesiące w 2011 roku.
tomekdk

19 Cze 2017, 21:02

Wejdź na mobile.de, wklep parametry tych aut i zobacz ile kosztuje takie coś w Niemczech. Dodaj koszty sprowadzenia, opłaty, detailing, marżę handlarza i pomyśl ile to auto mogło kosztować w DE.
Laguna 2k12 za 21k?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Cze 2017, 21:06

Z takim podejściem do kupna auta to od razu sugeruję dowiedzieć się czy masz zdolność kredytową, jak przyjdzie ci brać kredyt na naprawę swojego diesla w okazyjnej cenie.

Laguna III, sprowadzona (dolicz marżę sprzedawcy), w dieslu, z magicznym przebiegiem 198 tys. km brzmi mniej więcej jak "Polacy już niedługo będą wracać z emigracji, do dobrze płatnej pracy u siebie, w Polsce, nasze szpitale będą wysokiej klasy zaś Wisłą popłynie czysta wódka z lodem".

Innymi słowy chcę ci dać do zrozumienia, że albo się napaliłeś albo jesteś oderwany od rzeczywistości i trzeba zejść na ziemię i ochłonąć.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

19 Cze 2017, 21:09

Killaz napisał(a):Z takim podejściem do kupna auta to od razu sugeruję dowiedzieć się czy masz zdolność kredytową, jak przyjdzie ci brać kredyt na naprawę swojego diesla w okazyjnej cenie.

Laguna III, sprowadzona (dolicz marżę sprzedawcy), w dieslu, z magicznym przebiegiem 198 tys. km brzmi mniej więcej jak "Polacy już niedługo będą wracać z emigracji, do dobrze płatnej pracy u siebie, w Polsce, nasze szpitale będą wysokiej klasy zaś Wisłą popłynie czysta wódka z lodem".

Innymi słowy chcę ci dać do zrozumienia, że albo się napaliłeś albo jesteś oderwany od rzeczywistości i trzeba zejść na ziemię i ochłonąć.

Powiem szczerze że z tymi lagunami to chciałem się utwierdzić w moim przekonaniu że coś jest z nimi nie tak.
Citroen też pewnie nie te pieniądze.
A te Audi A3?
cycinho9292
Nowicjusz

19 Cze 2017, 21:26

Wrzuć tego linka na A3 Club, tam ci szybciej pomogą. Po mojemu - za tanio jak na A3 po drugim lifcie z tym wszystkim, czym Audi przyciąga klientów - LED, duży grill i TDI :mrgreen:

Zrób tak: jeśli oglądasz auto sprowadzone, wejdź na mobile.de, ustaw na górze język polski, w formularzu wyszukiwania wpisz dane auta, tzn. marka, model, rocznik, moc, silnik i na samym dole zaznacz pole "Sprzedawca prywatny" - będziesz miał pogląd ile kosztuje zadbane A3 w Niemczech, do tego dolicz parę tysiaczków które są zarówno marżą jak i kosztem uzyskania przychodu sprzedawcy i zastanów się czy to realne.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

19 Cze 2017, 22:03

Same szroty.
C5 powypadkowe i ze słabym (moc) silnikiem. Ceny takich są niższe, bo nikt nie chce kupować 1.6 do c5, no ale bez przesady. Podobnie sytuacja ma się z Laguną 1.5 dci
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Cze 2017, 11:45

A co myślicie o tym audi a3? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2.0 FSI to dobry silnik? Jak wyglądają w nim koszty eksploatacji? Jest dużo droższy w utrzymaniu od 1.6 MPI?
cycinho9292
Nowicjusz