Samochód do 17 tys.

20 Cze 2017, 14:40

Cześć, aktualnie kończę studia i potrzebuję kupić swój pierwszy samochód. Niestety jestem kompletnie zielony w branży motoryzacyjnej, dlatego pozwoliłem sobie poprosić o pomoc tutaj. Zasadniczo nie mam żadnych uprzedzeń co do marek/modeli; interesuje mnie zakup samochodu w kwocie do 17 tys. zł (na pakiet startowy mam pieniądze odłożone osobno). Raczej na pewno samochód będzie kupowany w Niemczech, gdyż część mojej rodziny tam mieszka i pracuje. Tak więc, jakimi samochodami (z jakimi silnikami) powinienem się zainteresować, jeżeli codziennie będę pokonywał ok. 40 km do pracy drogą ekspresową w jedną stronę, co drugi/trzeci weekend ok. 200 km, a także raz na jakiś czas wyjazd gdzieś dalej (wakacje etc.). Celuję raczej w hatchbacki, sedany (na pewno nie kombi)
cejuss
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

20 Cze 2017, 18:49

jakieś pomysły?
cejuss
Nowicjusz

20 Cze 2017, 18:57

Focus mk2, astra h
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Cze 2017, 06:55

Focus mk2 to ciekawa propozycja, polecam szukać benzyny 2.0 lub ewentualnie diesla jeżeli robisz większe przebiegi, trasy głównie poza miastem. Z komfortowych sedanów możesz zerknąć na Vectre C ( tutaj raczej 2.0T chociaż ciężko będzie go dostać), Citroen C5, Mazda 6.
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Cze 2017, 08:59

dzięki, podobają mi się wspomniane propozycje, skupię się na nich przy poszukiwaniach. Jeszcze jedna kwestia mnie interesuje, mianowicie, przy przedstawionym przeze mnie korzystaniu z samochodu oraz przebiegach - powinienem brać pod uwagę benzynę czy raczej diesla?
cejuss
Nowicjusz

21 Cze 2017, 18:05

Generalnie nada się zarównno Pb jak i ON, musisz tylko brać pod uwagę, że ewentualne naprawy diesla będą sporym % wartości auta.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cusco tuninguje nową Toyotę Suprę
    To było pewne. Na rynku tuningowym pojawia się coraz więcej części do nowej Toyoty GR Supry. Tym razem coupé Toyoty na warsztat wzięło japońskie Cusco. Firma nie postawiła jednak na poszerzone nadkola czy wielkie skrzydło, ...