Pierwszy samochód do +-20 tys.

21 Cze 2017, 15:08

Jaka powinna byc grubosc lakieru w audi a8p?
W tym za 22300 pokazuje od 120 do 320
Plus jest troche szpachli przod prawe nadkole miernik pikazuje 800
Co myslicie?
cycinho9292
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Cze 2017, 15:41

Skoro pokazuje od 120 ... to znaczy, że oryginalna powłoka powinna być cała na ok. 120.
Nie wiem czy wiesz, ale przednie błotniki to element wymienialny, tak samo maskę można zdemontować, drzwi, tylną klapę i podmienić ... 320 to ... jak był powtórnie malowany, albo wzięty od innego auta i na nowo polakierowany - to może być +-300. Nawet z lekką ilością szpachli też może pokazywać +-300 i w górę.
Dlatego należy jeszcze sprawdzić czy śruby były ruszane i jak wyglądają okolice miejsc, gdzie jest podwójny lakier, bo nie zawsze oznacza to "tylko malowanie".
tomekdk

21 Cze 2017, 16:09

tomekdk napisał(a):Skoro pokazuje od 120 ... to znaczy, że oryginalna powłoka powinna być cała na ok. 120.
Nie wiem czy wiesz, ale przednie błotniki to element wymienialny, tak samo maskę można zdemontować, drzwi, tylną klapę i podmienić ... 320 to ... jak był powtórnie malowany, albo wzięty od innego auta i na nowo polakierowany - to może być +-300. Nawet z lekką ilością szpachli też może pokazywać +-300 i w górę.
Dlatego należy jeszcze sprawdzić czy śruby były ruszane i jak wyglądają okolice miejsc, gdzie jest podwójny lakier, bo nie zawsze oznacza to "tylko malowanie".

Spasowanie elementów myślę że jest ok.
Śruby po otwarciu drzwi nie były kręcone
Śruby w nadkolach trzymające osłony może były kręcone...
Na zdj widać że na przednim pasie pod maską są różne śruby
Nie działa szyba od str pasażera...
cycinho9292
Nowicjusz

21 Cze 2017, 16:15

Wiesz, musisz też sobie zadać pytanie ... po co badasz auta miernikiem, czy żeby poznać ile gdzie jest mikrometrów, czy żeby nie kupić jakiegoś powypadka (wtedy analizujesz ile, gdzie, i badasz potencjalne strefy, ewentualnie eliminujesz auto ze szpachlą bo wiadomo, że handlarz coś tam grzebał).
tomekdk

21 Cze 2017, 16:21

Czyli co jak widać że w kilkunastu miejscach na całym aucie jest wynik 240-320 to od razu skreślać auto?
Szpachli jest hmm z 15cm gdzie pokazuje ponad 350-800
Może warto jechać do warsztatu?
cycinho9292
Nowicjusz

21 Cze 2017, 16:42

Ja Tobie tego nie powiem na odległość, bo nie wiem co, gdzie i ile wyszło.
Poza tym mam dosyć ostre podejście do tych spraw, swoje auto mam całe w oryginalnym lakierze, w Danii masz dostęp do duńskiej bazy, gdzie szkody są odnotowywane ... a wiadomo jaki jest polski rynek ... i przyjmować jakieś pozytywne założenia na tym rynku - to może ktoś inny ;)

W Polsce badasz miernikiem chyba po to, żeby odrzucić auto powypadkowe (bo nie ma innego źródła które Cię w tej kwestii uświadomi), a nie po to, żeby poznać wartości ... je zaakceptować, albo dorobić sobie do tego jakąś teorię. Jeśli auto jest kupowane od handlarza to pytasz co tam było - bo pewnie wie. Jeśli mówi, że drobne zarysowanie, a nie ma zdjęć ... no to nie wiem czego więcej tam szukać. Chyba, że jesteś uparty i sprawdzasz auto dogłębnie, podnośnik, oględziny tych miejsc ... bo sobie zakładasz, że nic poważnego pewnie nie było i może się to potwierdzi. No, ale to już Twoje ryzyko, bo jak coś było grzebane, bez zdjęć, to nigdy nie wiesz co tam było, coś zawsze można przegapić, nie wiadomo czy poduszki były wystrzelone, czy jakieś są zamontowane, itp. Nie ma lekko, i nikt nie mówi, że jakieś z np. następnych 10 aut, które sprawdzisz ... będzie w oryginalnym lakierze ... taki rynek.
Zależy czego oczekujesz od auta, 100% pewności, czy żeby jeździć.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

21 Cze 2017, 16:46

cycinho9292 napisał(a):Szpachli jest hmm z 15cm gdzie pokazuje ponad 350-800

Troszkę poplątałeś temat.
350 mikronów to będzie 0,035cm
500 mikronów to 0,05cm
a więc 15cm to będzie 150 000 mikronów
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

21 Cze 2017, 16:59

Pewnie chodzi o szpachlę na odcinku 15cm ;)
tomekdk

21 Cze 2017, 17:25

tomekdk napisał(a):Pewnie chodzi o szpachlę na odcinku 15cm ;)

tak dokładnie na odcinku 15 cm jest szpachla :)

Sprzedający mówi że żadnych usterek nie naprawiali... tylko wymienili rozrzad i płyny
cycinho9292
Nowicjusz

21 Cze 2017, 17:34

Piękna historia z tym rozrządem i ogólnie perełka... Ja bym już dawno odpuścił, dawać tyle pieniędzy na auto ze szpachlą... Ehhh.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2017, 17:52

galakty napisał(a):Piękna historia z tym rozrządem i ogólnie perełka... Ja bym już dawno odpuścił, dawać tyle pieniędzy na auto ze szpachlą... Ehhh.

Pytam typa czy ma jakieś faktury na ten rozrząd i inne to mówi że nie... Bo jakoś w koszta to wrzucone na firmę itd ale jakoś tam może to pokazać w papierach.

Też mi się to nie podoba tyle kasy za takiego golasa to lakier oryginał powinien być... Chociaż nie wiem jak brać pod uwagę np te 200-270 mikronów
Może w fabryce coś było robione albo coś?
cycinho9292
Nowicjusz

21 Cze 2017, 17:53

Aż tak się napaliłeś na ten samochód, serio? Tyle wątpliwości, szpachla, historia nieznana a Ty dalej brniesz? Zastanów się dwa razy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

21 Cze 2017, 17:55

galakty napisał(a):Aż tak się napaliłeś na ten samochód, serio? Tyle wątpliwości, szpachla, historia nieznana a Ty dalej brniesz? Zastanów się dwa razy.

Niby napalony ale głowa też myśli dlatego zadaje pytania :)

Zapomniałem go poprosić o : AUTO POSIADA KSIĄŻKĘ SERWISOWĄ,, DODATKOWO MAM PRZEGLĄDY TECHNICZNE TÜV ORAZ RÓŻNE RACHUNKI, POTWIERDZAJĄCE HISTORIĘ AUTA.
bo w ogłoszeniu to jest.
cycinho9292
Nowicjusz

21 Cze 2017, 18:08

https://allegro.pl/listing?string=ksi%C4%85%C5%BCka%20serwisowa%20audi&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-aut-1-2-0614

Wybierz sobie potrzebny rocznik :ok:

Gdyby głowa myślała to nie kupowałbyś jednego z najbardziej przepłacanych aut w tym kraju. Pomijam szpachlę, silnik, wyposażenie, ten nieszczęsny rozrząd
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Cze 2017, 19:01

Glowa mysli dlatego sie rozgladam za czyms innym.
Tzn jakos mi sie podobaja a3-ki i nic na to nie poradze:D akurat w tej kwocie nie znajde nic ladniejszego...
Inne ciekawe auta sa w okolicy 30+ np insignia, c5 III, focus, a to nie moj budzet

Nastepne auto obejrze to a3 8p 2.0fsi
Pozniej 1.9tdi

Do 25 cos fajnego macie? Elblag i okolice?

Kolejne dwa auta sprawdzone:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
łyse opony, malowana maska i prawa część przedniego nadkola, źle spasowany przedni zderzak albo lewa lampa, jedno wgniecenie w drzwiach i lekko pokrzywione nadkole... Oczywiście właściciel nic nie wie o żadnych naprawach
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Odkręcana maska, nadkola, i chyba przedni zderzak. Maska że szpachną (300-400 pokazuje miernik ) Lewe przednie nadkole ze szpachlą ( pokazuje nawet 1300 ), malowane tylne prawe drzwi- tylko o nich sprzedający wspomniał o reszczie oczywiście nie wiedział

Poszukiwań ciąg dalszy:/
cycinho9292
Nowicjusz