Pierwszy samochód do +-20 tys.

05 Cze 2017, 10:44

Witam.
Chciałbym kupić auto do hmm max 20 tys. ( sedan lub hatchback )
Rocznie pewnie będe robił z 10 tys km
Nie wiem benzyna czy diesel?
Elbląg i okolice do 25km

Znalazłem takie:
Honda Civic [link do oferty na Allegro wygasł]
Audi A3 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Opel Astra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o nich sądzicie?
Może macie jakieś inne propozycje?
cycinho9292
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Cze 2017, 10:59

1. UFO, które coś sobą reprezentuje to min 25-27k
2. Nie wiem jak pokonujesz te 10k rocznie, ale diesel nie nadaje się na krótkie dystanse.
3. Żadna z Twoich propozycji jakaś powalająca nie jest.
4. 20k to budżet na samo auto, czy również na opłaty i pakiet startowy?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Cze 2017, 11:32

1. Bez różnicy czy diesel czy benzyna to ze 25 koła trzeba mieć?
2. Raczej 80% trasa 20% miasto
3. Srebrne Audi A3 oglądałem. Niby lakier oryginał. Prawa tylna opona jest zdarta od zew strony. Drążek zmiany biegów nie wraca sam na pozycję zero. Przy trzecim świetle stop widać pęcherzyk.
4. No już budżet że wszystkim to max 21 tys
cycinho9292
Nowicjusz

05 Cze 2017, 12:12

Civic VIII to bardzo ceniony model w PL, a więc ceny będą wysokie. Najtańsze będą 1.4, ale one nie jadą. Jeśli ten z ogłoszenia byłby faktycznie ładny, a przebieg byłby oryginalny, kosztowałby o wiele więcej, bo silnik jest bardzo udany, pozbawiony większych wad. Popatrz sobie po ile chodzą takie wozy [link do mobile.de wygasł] i odpowiedz sobie sam na pytanie, czy warto. Pragnę tylko zaznaczyć, że handlarzowi raczej nie opłaca się jechać kilkaset km, żeby poprawić na aucie kilkaset zł...

W Twoim przypadku lepiej celować w benzynę + LPG, nawet kupić tańsze auto i samemu zamontować gaz na porządnych podzespołach. Zawsze to wyjdzie taniej od diesla, gdzie masz drogie wtryski, dwumas (uwaga, w benzyniakach też są, ale trwalsze niż w dieslach). Przy zakupie diesla i tak pewnie doszłyby Ci te wydatki + regeneracja turbo (tutaj stosunkowo niedroga zabawa, bo ok 1k dla zwykłego turbo, a 1.5k dla VTG).

Jeśli na wszystko masz 21k, to ja bym szukał benzyny za 16-17k, zrobił porządny pakiet startowy (olej, filtry, rozrząd), co wyniesie już ok 18k, a za resztę zamontował porządne LPG. Ew można szukać auta, które stosunkowo niedługo jeździ na gazie, wtedy można pozwolić sobie na trochę droższy zakup.
Zatem jeśli przyjmujemy ostrożną kalkulację 16k za samo auto to niejako powyższe trzy modele z automatu odpadają, bo w tej kasie są absolutnie nie do kupienia (chąda), albo będą to "perełki" niewiadomego pochodzenia, sprzedawane przez handlarzy (Audi, które osiąga na rynku wtórnym ceny takie, jakby było ze złota), albo będzie to biedna wersja (Astra GTC też ceniona jest trochę z d.py)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Cze 2017, 12:22

Raczej w gaz bym się nie bawił. Jeżeli już benzyna to coś około 100km ewentualnie do 140
Wiem właśnie że diesel może generować duże koszty;(
Audi A3 8p w wersji 5-drzwiowej do 18tys znajdę?
cycinho9292
Nowicjusz

05 Cze 2017, 13:04

Popatrz na Mazdę 3 / Mazdę 6, w tym budżecie do dostania dobre egzemplarze z rocznika 2006-2007 (polifty).
Z tym, że uważaj na korozję.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo S60 Cross Country
    Volvo swoją ofertę wzbogaci o kolejny samochód typu crossover. Oprócz licznych zmian stylizacyjnych, S60 Cross Country będzie miał powiększony prześwit podwozia o ponad 6 cm w stosunku do zwykłego modelu S60. ...

14 Cze 2017, 18:02

Znalazłem w moim mieście taką Hondę Civic: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Warta zainteresowania? Co myślicie czy w tej kwocie to dobry pomysł?
Najsłabszy silnik i brak podgrzewanych foteli to tez pewnie ma uzasadnienie w cenie.
Jak jest z tym łańcuchem rozrządu? Wymienia się albo jakieś inne części z tym związane?

Bardzo proszę o opinie.
cycinho9292
Nowicjusz

14 Cze 2017, 20:30

Ten silnik jest słaby, a zainteresowanie na rynku wtórnym - minimalne. Za kilka lat auto niesprzedawalne.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Cze 2017, 20:33

No i cała ścieżka weryfikacji - czyli od kogo kupił, skąd auto, itp. ... bo po roku czasu to ... średnio.
Jeśli kupił od jakiegoś handlarza, nie zweryfikował, to teraz ta weryfikacja spoczywa na Tobie.
Napisałeś 80% trasa, a na czym ta jazda ma dokładnie polegać? - autostrada, czy poza terenem zabudowanym? - bo 90 koni w Civicu to będzie cienizna.
Jeździsz przeważnie sam?
tomekdk

14 Cze 2017, 21:51

mike napisał(a):Ten silnik jest słaby, a zainteresowanie na rynku wtórnym - minimalne. Za kilka lat auto niesprzedawalne.

Domyślam się że demon prędkości to nie jest.

tomekdk napisał(a):No i cała ścieżka weryfikacji - czyli od kogo kupił, skąd auto, itp. ... bo po roku czasu to ... średnio.
Jeśli kupił od jakiegoś handlarza, nie zweryfikował, to teraz ta weryfikacja spoczywa na Tobie.
Napisałeś 80% trasa, a na czym ta jazda ma dokładnie polegać? - autostrada, czy poza terenem zabudowanym? - bo 90 koni w Civicu to będzie cienizna.
Jeździsz przeważnie sam?

Właśnie dziwne trochę bo te auto stoi w komisie na placu.
Oglądałem to niby drzwi kierowcy malowane... Szyby wszystkie oryginał.
Trochę krzywo spasowana środkowa część przedniej lampy + jest tam kawałeczek ułamany i jakby czymś zalepiony... Dodatkowo we wnęce drzwi przy zawiasach widać ze coś luźne jest...
Teraz widzę że na zdjęciach brakuje śrub pod maską...

Raczej sam ewentualnie z dziewczyną.
Z tymi dojazdami to różnie... bym powiedział że może 50/50
cycinho9292
Nowicjusz

14 Cze 2017, 23:29

No to raczej auto byś musiał sprawdzić bardziej profesjonalnie (miernik, dokładniejsze oględziny), bo to chyba teraz najważniejsze.
Jak jeździsz spokojnie to pewnie byś jakoś dał radę, ale to byś musiał się nastawić od początku na spokojną jazdę bez wariacji.

Popatrzyłem na auta z Danii w Twoim rejonie i jest 6-tka:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sprawdziłem ją i w systemie brak szkody na aucie.
Auto wymeldowane z Danii w listopadzie 2014.
W Danii było 2 właścicieli, pierwszy do 2009, drugi od 2009 do listopada 2014.
Przebieg:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... F671659377
Przechodziła badanie techniczne w listopadzie 2014 w związku z eksportem, także była cała.

Myślę, że za 15000-17000zł jest do wyrwania, i masz dobre wyposażenie (tempomat, podgrzewane fotele, klimatyzacja automatyczna, etc.), a jakoś dużo więcej palić nie będzie (6-biegowa skrzynia w trasie robi), tym bardziej, że Civica byś pewnie wkręcał wyżej na obroty, by ... to jechało. No i komfort jazdy całkiem inny.
tomekdk

15 Cze 2017, 12:03

Ja już głupieje z tymi samochodami...
Na początku myślałem wydać do 17 tyś poźniej do 20 teraz myślę że do 25 albo 29 tys
Masakra!
29 koła wydać to już serce boli tylko że za bardzo i tak nic nie ma w moim mieście Elbląg

Szukam Hondy Civic VIII UFO ( teraz to 1.8 140km benzyna albo 1.4 100km )
Audi A3 8P 4drzwi ( chyba tylko 1.6 102km)
Audi A4 B7 ( też 1.6. 102km)
VW Passat B6 ( też 1.6 102km )
Wszystko sedan albo hotchatch 4 drzwi
Mazda 6 tak sobie mi się podoba... Już ładniejsza jest 3 w sedanie przed liftem z czerwonymi lampami z tyłu...

Macie jakieś ciekawe propozycje ? Elbląg i okolice hmm no już niech będzie że do 50km?

Bardzo proszę o pomoc
cycinho9292
Nowicjusz

15 Cze 2017, 12:08

Wydanie 30k nie boli, ale wydanie 30k na auto z silnikiem sprzed 2000 roku, który jest mułem i dużo pali to już zawał gwarantowany. :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

15 Cze 2017, 12:11

Przy tych nowszych rocznikach płacisz też za nowszy design, poza tym to są auta, które jako nowe kosztowały 70000-80000zł, także też trochę, a wszystko zależy od stanu, rocznika, przebiegu, także nie ma co tak się finansowo przejmować, bo za 22400zł masz Civica z 2007, ale 1.4 w słabym wyposażeniu, a za np. 33000zł możesz mieć pewną z 2009, 1.8, z pełnym wyposażeniem, itp., także cena rośnie, ale nie bez powodu.

No przy Maździe 6 jest ten plus, że dobre wyposażenie, a ze względu na to, że auto trochę jest na rynku - także cena, oczywiście ważne, żeby się podobało, to był tylko taki przykład z Twojej okolicy.
tomekdk

15 Cze 2017, 12:33

galakty napisał(a):Wydanie 30k nie boli, ale wydanie 30k na auto z silnikiem sprzed 2000 roku, który jest mułem i dużo pali to już zawał gwarantowany. :D

To jaki inny silnik? Ten jest prosty i tani w eksploatacji.
tomekdk napisał(a):Przy tych nowszych rocznikach płacisz też za nowszy design, poza tym to są auta, które jako nowe kosztowały 70000-80000zł, także też trochę, a wszystko zależy od stanu, rocznika, przebiegu, także nie ma co tak się finansowo przejmować, bo za 22400zł masz Civica z 2007, ale 1.4 w słabym wyposażeniu, a za np. 33000zł możesz mieć pewną z 2009, 1.8, z pełnym wyposażeniem, itp., także cena rośnie, ale nie bez powodu.

No przy Maździe 6 jest ten plus, że dobre wyposażenie, a ze względu na to, że auto trochę jest na rynku - także cena, oczywiście ważne, żeby się podobało, to był tylko taki przykład z Twojej okolicy.

A co było jeszcze na wyposażeniu w civic-u?
Jest jeszcze u mnie taki civic : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Już po lifcie... ciekawe ile Sprzedający może zejść z ceny? Co myślicie?

A może lepiej dać komuś żeby sprowadził na zamówienie auto z zagranicy?
cycinho9292
Nowicjusz