17 Cze 2008, 22:53
20tys to kwota za która możesz znaleśc "dobre" auto, ale wszystko zalezy czego od tego samochodu oczekujesz.
Audi A3 1.6 benzyna do 20tys zmieścisz się rocznik np. 97r napewno nieźle wyciszone wnętrze o typowych wadach czy zaletach musisz spytać użytkowników tego auta ja nie wiem, wiem natomiast z opinii innych ze to dobre auto. Silnik 1.6 jest do "normalnej" jazdy, niestety A3 swoją wage ma i 1.6 poprostu tam nie jedzie...napewno lepszym wyborem będzie TDI min. 110KM ale za 20tyś hmmm ciekawy w jakim stanie by było...nie wiem jak tam jedzie 1.8 ale jeździłem 1.8T i to juz jest ok. z tym że spalanie dosyć spore.
Honda Civic 95-00 czyli 6gen. i tu jeśli trafisz na bardzo zadbany egzemplarz (o co dość trudno szczególnie w mocniejszym wersjach) to będziesz cieszył się niemal że 100% niezawodnością( niezawodnościa także cieszył byś się w A3 choć może nie taką, tu za dużo zalezy od konkretnych modeli). W Hondzie polecam silnik 1.5 VTEC-E 115KM dynamiczna jednostka a jesli potraktujesz ją do 3500rpm spali tyle co disel...tj. 5l jedyną dość mała wadą w tym przypadku jest skrzynia biegów wystepująca w modelach z silnikiem 1.5 vtec-e, jest ona troszke za długa co skutecznie pogarsza osiągi tego auta, choć i tak 10s do "setki" wyraźnie czuć w tym autku, jest dużo lżejsze od A3 ale i slabiej wyciszone do 20tys możesz powybrzydzać i to bardzo w rocznikach 99-2000. Jesli chodzi o mocniejsze silniki to praktycznie nie spotykane 1.6 125KM a jesli nawet to w automacie...
rarytasem jest wersja VTi z kultowym silnikiem b16, 160KM +lekkie nadwozie i charakterystyka silnika sprawi że nie będziesz chcial przestaj ciągnąć do odcinki (8300rpm), ale znaleść taki egzemplarz (choc na rynku są lecz raczej 99% to padaki) w dobrym stanie jest trudno i do 20tys będzie problem.