REKLAMA
Cześć, witajcie!
Najpierw się porządnie przywitam - dopiero co założyłem konto na forum
Zacząłem niedawno poszukiwania swojego pierwszego samochodu (zakup planuję pod koniec maja/początek czerwca) i mam przewidziany budżet do 25k.
Trochę już poszukałem na własną rękę, czytałem też podobne tematy/pytania na tym forum, ale że moja wizja pierwszego samochodu jest bardzo konkretna, postanowiłem założyć oddzielny wątek.
Otóż upodobałem sobie bardzo hothatche i marzy mi się nieduży samochód (klasa B/C) z silniejszym silnikiem, który też nie puści mnie totalnie z torbami (wiem, że w sumie te 2 rzeczy się wykluczają, ale pozwolę sobie podać konkretne przykłady o jakich myślałem).
Przede wszystkim jedną drogą byłby jakiś diesel - nie jestem cały czas w trasie, ale też nie jestem kompletnie mieszczuchem (często będę potrzebował przejeżdżać trasę Wawa-Krk, więc...), stąd zacząłem rozważać zakup Fiata Bravo z silnikami MultiJet (słyszałem o nich same dobre rzeczy, znajomy ma i jest zadowolony)
Drugą opcją o jakiej myślałem to kupienie czegoś szałowego a la Ibiza Cupra, może Corsa OPC a nawet Focus ST (?!) i "zbeszczeszczenie ich instalacją LPG, żeby jednak jeżdżąc po mieście nie zbankrutować.
Trzecią opcją byłoby znalezienie kompromisu między dodatkową mocą a zapotrzebowniem na paliwo - tutaj myślałem o Suzuki Swift Sport 1.6 (raporty spalania nie są złe, do 8-8,5 da się utrzymać a samochodzik jest zrywny, dynamiczny, nie wbija w fotel jak te co pisałem wcześniej, ale gdzieś kompromis trzeba znaleźć, no nie?).
Co sądzicie o tych propozycjach? Standardowo, jako że to auto używane, to oczywiście interesuje mnie ich żywotność, potencjalne naprawy/wymiany (cennik) i popularność/dostępność (na zasadzie 100% modeli to jakieś podejrzane sprowadzane, a realnie musiałbym wydać 5-10k więcej żeby znaleźć coś porządnego). Będę bardzo wdzięczny za rady!