Samochód z sportowym zacięciem od/do 24-32 tyś BENZYNA

20 Kwi 2017, 10:48

Witam,
Poszukuję auta Sedan sportowy. Budżet jak w temacie nawet 20-32tyś może być nie obrażę się jak ktoś zaproponuję coś na co w ogóle nie zwróciłem uwagi.
Rejon: Podlaskie (możliwość dojazdu do mazowieckiego lub jeśli coś konkretnego to nawet dalej)
Autko będzie użytkowane przeważnie w mieście lecz raz na tydzień dystans ok.120km będzie robiony.
Modele które mnie zainteresowały:
-Mitsubishi Lancer 1.8 benzyna
-Mazda 3 Sedan 2.0 benzyna / hatchback (ale to już wyjątek)
-Mazda 6 sedan 2.0 benzyna
Proszę o opinie co do tych 3 modeli Częste usterki jakie mogą się zdarzyć oraz koszt części i czy są dostępne zamienniki oraz bezawaryjność. Na co zwracać uwagę.
Bardziej już miejskie autka których nie wykluczam są to:
Renault laguna III hatchback/sedan 2.0 benzyna (bez turbo)
Chevrolet cruze LS 1.8 16v DOHC
Również poproszę o opinie co do usterek oraz koszt części.
Poniżej podrzucam aukcje które wpadły mi w oko:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do aaaauto.pl wygasł]

[link do aaaauto.pl wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam :)
Liczę na komentarze które rozwieją czarne chmury!
Lariq
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.4 DOHC 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Kwi 2017, 10:57

Kurcze, tak czytam temat, potem te auta oglądam, jeszcze raz...

I gdzie te sportowe zacięcie? Lancer, który ma przyspieszenie lepszego kompakta?
Laguna zwykła, która jest kanapowozem? Zrozumiałbym Coupe GT 2.0T, ale nie zwykłą w sedanie.

Szukasz normalnego auta jak na moje, które jest "ładne". Żadnego zacięcia sportowego tu nie ma, kompletnie.

Spojrzyj dla przykładu na E46 328/330, coś takiego wyobrażam sobie pod "sportowym zacięciem". Jakiś Civic Type R/S, Focus ST/RS, Megane RS, Cupra... A nie normalne auto z mułem pod maską ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 11:10

Mitsubishi rzuca mi się w oczy jak przejeżdża bardziej niż Hyundai i30 którego posiadam ;P Mazda ma swój urok nie oszukujmy się. Co do renault i chevrolet napisałem że bardziej miejskie podkreśliłem ;)
Co do BMW civic typeR itd itp odpadają są po prostu za małe. Poszukuję Samochodu w którym usiądą na spokojnie 3-4 osoby. Dla mnie osobiście Nawet Toyota corolla ta nowsza ma delikatnie sportową sylwetkę. Każdy ma podzielną opinię. Co do mułów pod maską to 1.8 czy te 2.0 140-160km do miasta wystarczy w zupełności ;)
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 11:26

Czyli tematem wprowadziłeś w błąd po prostu. Szukasz normalnego auta, w którym zmieszczą się 4 osoby i przyciąga wzrok, sportowego zacięcia nigdzie nie ma, bo zadowoli Cię normalny silnik :)

E46 za małe? A Mazda 3 nie?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 11:30

napisałeś w wersji coupe ;) E46 moim zdaniem za 30 tyś będzie pomyłką i te auto w moich regionach przez wsie jest źle kojarzone, Białystok stan umysłu.. Nie należę do tego grona społeczeństwa co bokiem rondo robi i zatrzymuje się na latarniach. Myślałem trochę o E90 lecz dalej myślę że części i usterki mogą przebić mój fundusz i to dobrze, chyba że to stereotyp. Co do BMW 3 E90 one np. jeśli kiedyś w życiu zdecyduję się na przełamanie i założę gaz to będą do tego odpowiednie?
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 13:19

Lariq napisał(a):Białystok stan umysłu..

powiedz to mieszkańcowi powiatu Biłgoraj, który wczoraj skosił latarnię i pojechał prosto na rondzie swoim piekielnym Golfem II na czerwonych felgach :mrgreen:

Lariq napisał(a):jeśli kiedyś w życiu zdecyduję się na przełamanie i założę gaz to będą do tego odpowiednie?

silniki przed liftem dobrze na nim działają ale e90 ma... plastikową podłogę bagażnika i trzeba robić konstrukcję pod zbiornik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nie bój się odebrać kluczyków
    Często wahamy się lub nie chcemy reagować, gdy widzimy, że ktoś z naszych bliskich chce wsiąść za kierownicę po tym, jak spożywał alkohol. Jednak pamiętajmy, że kierowca pod wpływem alkoholu zawsze stanowi zagrożenie i może ...

20 Kwi 2017, 13:50

Dzida Czy samochody które pokazałem w tych wersjach i silnikach też są dobre do zagazowania za jakiś czas jeśli to nadejdzie? wiadome rodzina większa czy coś ;) wtedy trzeba bardziej portfel przytrzymać.
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 15:19

Lariq napisał(a):Co do BMW civic typeR itd itp odpadają są po prostu za małe.

Civic za mały? Większy niż Mazda 3 (mam 3-kę II). W 3-ce nikt za mną nie usiądzie, a w Civicu VIII mogła za mną siedzieć wysoka osoba. Zainteresuj się Civiciem 5-drzwiowym hatchbackiem, bo to naprawdę bardzo przestronne auto w środku, a pozycja za kierownicą, jak i wrażenia ze środką, trochę sportowe - to będziesz miał tego, czego szukasz. A silnik 1.8 140 koni jak trochę pokręcisz, to będzie fajnie chodził.

A Mazda z pierwszego linku trochę dziwna, budżetowa tapicerka, brak tempomatu, a czujniki cofania i automatyczne klima. Musiałbyś wbić w dział Kupuję Mazdę! na forum Mazdy, tam chłopaki by rozkodowali dokładnie:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=35
I obowiązkowo do Marianka z VIN-em, żeby sprawdzić historię serwisową:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=150511&f=92
A ramki od tablic z przodu i z tyłu inne, nie wiem czy dobrze widzę, bo kiepskie zdjęcia, ale czy na tych z przodu nie jest jakiś niemiecki napis?
VIN się zawsze przydaje, sporo informacji można wyciągnąć.
tomekdk

20 Kwi 2017, 17:25

Do LPG z tych zlinkowanych najlepszy będzie Lancer 1,8 ale w wersji z fabrycznie wzmocnioną głowicą (można było kupić to auto z fabryczną instalacją).
Cruze też ok (silnik Opla) ale trzeba pamiętać o reczej regulacji luzów.

Do mazdy 1,6 trochę słaby.
AAA Auto nie polecam - był tu jeden użytkownik i kupił ulepa. No i posiadają jedne z najtańszych aut w PL, a to już dużo mówi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010