Samochód z sportowym zacięciem od/do 24-32 tyś BENZYNA

20 Kwi 2017, 11:48

Witam,
Poszukuję auta Sedan sportowy. Budżet jak w temacie nawet 20-32tyś może być nie obrażę się jak ktoś zaproponuję coś na co w ogóle nie zwróciłem uwagi.
Rejon: Podlaskie (możliwość dojazdu do mazowieckiego lub jeśli coś konkretnego to nawet dalej)
Autko będzie użytkowane przeważnie w mieście lecz raz na tydzień dystans ok.120km będzie robiony.
Modele które mnie zainteresowały:
-Mitsubishi Lancer 1.8 benzyna
-Mazda 3 Sedan 2.0 benzyna / hatchback (ale to już wyjątek)
-Mazda 6 sedan 2.0 benzyna
Proszę o opinie co do tych 3 modeli Częste usterki jakie mogą się zdarzyć oraz koszt części i czy są dostępne zamienniki oraz bezawaryjność. Na co zwracać uwagę.
Bardziej już miejskie autka których nie wykluczam są to:
Renault laguna III hatchback/sedan 2.0 benzyna (bez turbo)
Chevrolet cruze LS 1.8 16v DOHC
Również poproszę o opinie co do usterek oraz koszt części.
Poniżej podrzucam aukcje które wpadły mi w oko:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do aaaauto.pl wygasł]

[link do aaaauto.pl wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam :)
Liczę na komentarze które rozwieją czarne chmury!
Lariq
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai I30
Silnik: 1.4 DOHC 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Kwi 2017, 11:57

Kurcze, tak czytam temat, potem te auta oglądam, jeszcze raz...

I gdzie te sportowe zacięcie? Lancer, który ma przyspieszenie lepszego kompakta?
Laguna zwykła, która jest kanapowozem? Zrozumiałbym Coupe GT 2.0T, ale nie zwykłą w sedanie.

Szukasz normalnego auta jak na moje, które jest "ładne". Żadnego zacięcia sportowego tu nie ma, kompletnie.

Spojrzyj dla przykładu na E46 328/330, coś takiego wyobrażam sobie pod "sportowym zacięciem". Jakiś Civic Type R/S, Focus ST/RS, Megane RS, Cupra... A nie normalne auto z mułem pod maską ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 12:10

Mitsubishi rzuca mi się w oczy jak przejeżdża bardziej niż Hyundai i30 którego posiadam ;P Mazda ma swój urok nie oszukujmy się. Co do renault i chevrolet napisałem że bardziej miejskie podkreśliłem ;)
Co do BMW civic typeR itd itp odpadają są po prostu za małe. Poszukuję Samochodu w którym usiądą na spokojnie 3-4 osoby. Dla mnie osobiście Nawet Toyota corolla ta nowsza ma delikatnie sportową sylwetkę. Każdy ma podzielną opinię. Co do mułów pod maską to 1.8 czy te 2.0 140-160km do miasta wystarczy w zupełności ;)
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 12:26

Czyli tematem wprowadziłeś w błąd po prostu. Szukasz normalnego auta, w którym zmieszczą się 4 osoby i przyciąga wzrok, sportowego zacięcia nigdzie nie ma, bo zadowoli Cię normalny silnik :)

E46 za małe? A Mazda 3 nie?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

20 Kwi 2017, 12:30

napisałeś w wersji coupe ;) E46 moim zdaniem za 30 tyś będzie pomyłką i te auto w moich regionach przez wsie jest źle kojarzone, Białystok stan umysłu.. Nie należę do tego grona społeczeństwa co bokiem rondo robi i zatrzymuje się na latarniach. Myślałem trochę o E90 lecz dalej myślę że części i usterki mogą przebić mój fundusz i to dobrze, chyba że to stereotyp. Co do BMW 3 E90 one np. jeśli kiedyś w życiu zdecyduję się na przełamanie i założę gaz to będą do tego odpowiednie?
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 14:19

Lariq napisał(a):Białystok stan umysłu..

powiedz to mieszkańcowi powiatu Biłgoraj, który wczoraj skosił latarnię i pojechał prosto na rondzie swoim piekielnym Golfem II na czerwonych felgach :mrgreen:

Lariq napisał(a):jeśli kiedyś w życiu zdecyduję się na przełamanie i założę gaz to będą do tego odpowiednie?

silniki przed liftem dobrze na nim działają ale e90 ma... plastikową podłogę bagażnika i trzeba robić konstrukcję pod zbiornik
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

20 Kwi 2017, 14:50

Dzida Czy samochody które pokazałem w tych wersjach i silnikach też są dobre do zagazowania za jakiś czas jeśli to nadejdzie? wiadome rodzina większa czy coś ;) wtedy trzeba bardziej portfel przytrzymać.
Lariq
Nowicjusz

20 Kwi 2017, 16:19

Lariq napisał(a):Co do BMW civic typeR itd itp odpadają są po prostu za małe.

Civic za mały? Większy niż Mazda 3 (mam 3-kę II). W 3-ce nikt za mną nie usiądzie, a w Civicu VIII mogła za mną siedzieć wysoka osoba. Zainteresuj się Civiciem 5-drzwiowym hatchbackiem, bo to naprawdę bardzo przestronne auto w środku, a pozycja za kierownicą, jak i wrażenia ze środką, trochę sportowe - to będziesz miał tego, czego szukasz. A silnik 1.8 140 koni jak trochę pokręcisz, to będzie fajnie chodził.

A Mazda z pierwszego linku trochę dziwna, budżetowa tapicerka, brak tempomatu, a czujniki cofania i automatyczne klima. Musiałbyś wbić w dział Kupuję Mazdę! na forum Mazdy, tam chłopaki by rozkodowali dokładnie:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=35
I obowiązkowo do Marianka z VIN-em, żeby sprawdzić historię serwisową:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=150511&f=92
A ramki od tablic z przodu i z tyłu inne, nie wiem czy dobrze widzę, bo kiepskie zdjęcia, ale czy na tych z przodu nie jest jakiś niemiecki napis?
VIN się zawsze przydaje, sporo informacji można wyciągnąć.
tomekdk

20 Kwi 2017, 18:25

Do LPG z tych zlinkowanych najlepszy będzie Lancer 1,8 ale w wersji z fabrycznie wzmocnioną głowicą (można było kupić to auto z fabryczną instalacją).
Cruze też ok (silnik Opla) ale trzeba pamiętać o reczej regulacji luzów.

Do mazdy 1,6 trochę słaby.
AAA Auto nie polecam - był tu jeden użytkownik i kupił ulepa. No i posiadają jedne z najtańszych aut w PL, a to już dużo mówi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010