Pierwszy samochod do 37000zł

14 Gru 2012, 02:29

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów jest to mój pierwszy post na tym forum wiec wypada się przedstawić, tak wiec jestem Mateusz :)
Interesuje się motoryzacja odkąd pamiętam mam dopiero 20lat wiec może wydawać się to nie wiele ale swoje już wiem, pieniądze które mam na samochód zarobiłem sam za granica wiec uprzedzam wszelkie pytania skąd mam tyle na auto. Na utrzymanie samochodu też juz zarabiam posiadając stała prace w naszym pięknym kraju.
Zacznijmy wiec temat który mnie nurtuje. Postanowiłem zakupić swoje pierwsze wymarzone auto po długich poszukiwaniach typ padł na kilka modeli i chciałbym sie dowiedzieć co było by najlepszym wyborem.
1. Subaru Legacy 07-08- 2.0 benzyna+gaz lub diesel
2.BMW e90 320d 05+
3.Audi a4 b6 lub b7 1.9TDI lub 2.0TDI odpowiednio do modeli
4.Wasza propozycja
Chciałbym wiedzieć przede wszystkim jak to jest z awaryjnością w tych samochodach a także z kosztami utrzymania i wiadomo, komfort,osiągi, spalanie takie podstawowe rzeczy uwagi i zastrzeżenia wobec tych aut. Przeszukałem sporo forów, widziałem wiele opinii ale na tym forum z tego co wiem największym forum samochodowym chciałbym zaprzestać i podjąć ostateczna decyzje.
Dziękuje tym którzy przeczytali moją lekturę i czekam na opinie i porady :)
z góry dziękuje i pozdrawiam
Mateusz
mateuszis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam :(
Paliwo: Inne
Typ: Inny

14 Gru 2012, 15:27

Subaru ogolnie mocne auta, jak to sie mowi "nie do zdarcia" , przynajmniej forester wiec sadze ze z legacy jest podobnie, silnik ciezko zj...ć ,dynamiczne ,spalanie dosc wysokie ogolnie subaru jako marke polecam ,smigalem wlasnie czasem w.w foresterem 2.5 litra i jest bardzo fajnie :D Co do BMW to oczywiscie komfort z prowadzenia najwiekszy z wszystkich wymienionych, nie wiem jak z silnikiem diesla, moja becia w benzynie ma z nim troche problemow ale moze trafilem na wadliwa sztuke . Z audi nie mialem do czynienia wiec sie nie wypowiadam. Serwis bmw i subaru dosyc drogi i nie ma sie co oklamywac na ten temat. Osobiscie z tych propozycji szukalbym wlasnie Subaru, BMW uwielbiam ale wlasnie przez ostatnie figle mojej sztuki zamierzam kupic cos innego.
Sutener
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: BMW 1
Silnik: 1.6 130
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

15 Gru 2012, 16:14

Ja mam BMW i złego słowa nie mogę powiedzieć. Jestem strasznie zadowolony, wykonanie, bezawaryjność, radość z jazdy. Nie żałuję na nic, wymieniam na czas wszystko co potrzeba i autko odwdzięcza się bezawaryjnością. Autko ma ponad 250 000km i 8 lat, a ja jestem mega zadowolony :ok: .
Ale wracając do tematu:
Miałem przyjemność jeździć trójką E90 320d 2005r w manualu, Autkiem jeździ się bardzo przyjemnie jest dużo bardziej zwarte niż np. moje E60. Zbiera się ładnie jak na dieselka, w zasadzie nie stwarza problemów. Miejsca nie za dużo jak to w trójce, ale póki nie masz rodziny to Ci wystarczy. Trzeba kupić zadbaną sztukę, a potem samemu o nią dbać. Choć jeśli nie jeździsz dużo, polecam benzynkę. Pozdrawiam !
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

18 Gru 2012, 20:10

A co możesz mi powiedziec o swoim bmw e60 jak z awaryjnościa, spalaniem ogólnymi kosztami utrzymania? 2.5D w BMW to dobra jednostka napedowa? Myśle ze w tych pieniądzach byłbym w stanie zakupić godne e60 :) co wy na to?
mateuszis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1992
Auto: Nie mam :(
Paliwo: Inne
Typ: Inny

18 Gru 2012, 20:51

Subaru za to ma 4x4 :) choć BMW napewno wygodniejsze ja bym brał subaru! U mnie w okolicy kilka osób ma A4 B6 i jest to podobno bardzo mało awaryjne auto , chociaż jak dla mnie Audi jest takie oklepane , praktycznie co drugi samochód to audi :cry:
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

28 Gru 2012, 19:38

Za 37 000zł nie kupisz zadbanego E60. Jeśli chodzi Ci o 2.5d CR to w zasadzie to samo 3.0d czyli bezawaryjna, dobra jednostka napędowa.
Co mogę Ci powiedzieć o moim E60 ? Auto mam od lutego tego roku, przejechane ma ponad 250 000km.
To zrobiłem:
-Nowe amortyzatory Sachs tył: 798zł
-Końcówka drążka LEMFORDER (obie strony):368zł
-Filtr paliwa,powietrza,oleju, kabinowy: 468zł
-Oryginalne Tarcze Hamulcowe tył: 778zł
-Oryginalne Tarcze Hamulcowe przód; 998zł
-Klocki przód BOSCH - 230zł
-Klocki tył BOSCH- 200zł
-XENON (obie storny) - 480zł
-BMW Quality LongLife-04 5W30 - 306zł
-Wymiana oleju w skrzyni biegów, dyferencjale +filtr = 1000zł

Więc jak widzisz sama eksploatacja. Nie dotknąłem się małym palcem do turbiny, wtrysków, pompy wtryskowej itd. Co ciekawsze elementy te nie wskazują na to, że zaraz się posypią. Sam sobie oceń czy to dużo, czy mało. Ja na samochodzie nie oszczędzam, dzięki czemu daje mi on sporo radości z jazdy i nigdy mnie nie zawodzi.
Spalanie ? Zależy od stylu jazdy. Ze względu na moją specyfikę pracy, każdego dnia tym samochodem jeździ moja żona. Po Warszawie auto to pali przy jej jeździe jakieś 10l/100km, jak dla mnie wynik :ok:. Na trasie schodzi do 7l/100km. Jak ja jeżdżę to w mieście przeważnie jakieś 12-13l/100km. Na trasie 9-10l.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

03 Sty 2013, 09:57

W takim samochodzie spalanie się nie liczy .. To kawał auta, wiadomo że będzie więcej pić od zwykłych samochodów. I tak jak na tę pojemność to spala bardzo ładnie, skoro w mieście przy ciężkiej nodze dochodzi do 12-13 litrów. Tyle to mój kumpel Volvo 1.9 spala a moc nieporównywalna ..

Bardziej patrz czy na części będzie Cię stać, bo tu wychodzi drożej, a silnikowo 3.0D to chyba najlepszy diesel BMW jaki powstał.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007