Pierwszy samochód do 4 tys zł

11 Kwi 2018, 10:36

Witam
Szukam pierwszego auta do 4tys zł. głównie jazda po mieście i dojazdy do pracy ale od czasu do czasu jakieś dłuższe trasy. Nie znam się zbytnio na motoryzacji więc jak ktoś by mógł coś mi podpowiedzieć do byłbym wdzięczny. Prawo jazdy mam od miesiąca i 21 lat to wiem że za oc będę musiał zapłacić 3 tys. mieszkam w Dzierżoniowie 60km od Wrocławia
Xem9
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Kwi 2018, 16:07

Xem9 napisał(a):Prawo jazdy mam od miesiąca i 21 lat to wiem że za oc będę musiał zapłacić 3 tys

Najlepiej znaleźć współwłaściciela

W tej kasie ma nie ma sensu skupiać się na konkretnym modelu, ważniejszy jest stan, wrzuć co masz na oku i zobaczymy czy chociaż z zewnątrz się do czegoś nadaje
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Kwi 2018, 09:57

Znalazłem takie:

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł] trochę powyżej budżetu
Xem9
Nowicjusz

12 Kwi 2018, 14:25

Najbardziej to ten ostatni opel się podoba
Xem9
Nowicjusz

12 Kwi 2018, 15:34

Ibiza nie wygląda źle
Chąda niby spoko ale uwaga na rdzę (no i 11 letnie lpg też bez szału)
Na focusie sporo odcieni lakieru + silnik bez szału
1 astra nawet nie wiadomo co pod maską
Ostatnia astra spoko
Invi
Forumowicz VIP

12 Kwi 2018, 16:55

Ostatnia Astra zalatuje handlarzem (sposób pisania ogłoszenia i jeszcze drugie auto ma na sprzedaż) i uwaga bo te silniki lubią wcinać olej.
Ibiza ok ale te silniki mają problem z zamarzającą odmą w zimie (wywala olej przez bagnet) i tylne prawe nadkole wcina już powoli ruda.
Pierwsza Astra warta uwagi,sądząc po tablicach długo w jednych rękach i uwaga na rdzę (tylne prawe nadkole widać że ruda powoli wychodzi) no i napis CDX na listwach na drzwiach sugeruje silnik 1.8/2.0 ale dopytaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przegląd samochodu przed zimą - co warto sprawdzić?
    Okres zimowy jest trudny i nasze samochody żeby były w pełni sprawne w tym czasie to powinniśmy dokładnie przejrzeć samochód i usunąć wszystkie te usterki, które mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy ...

14 Kwi 2018, 19:36

1 astra dzwoniłem ale nikt nie odbiera
2 astra byłem oglądać i rzeczywiście od handlarza trochę rdza na przednim nadkolu chyba powierzchowna (gościu mówił że od kamieni), pęknięte lusterko, rozwalony plastikowy próg, felgi w opłakanym stanie (ale mówił że da mi namiary na mechanika to mi odnowi za 100zł od sztuki) brak dodatkowych kół, wnętrze nawet utrzymane oprócz kierownicy (jakieś dziury obok klaksonu) i pękniętego przełącznika do klimy, pokazał mi jeszcze cały plik co było robione w tym aucie. Dziwne było to że od razu zszedł z 4800 na 4200 ot tak.
Xem9
Nowicjusz

14 Kwi 2018, 20:00

4200zł to za ile musiał kupić żeby jeszcze na tym zarobić,szkoda zachodu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Maj 2018, 19:12

W dalszym ciągu szukam samochodu ale budżet wzrósł do 6 tys. i znalazłem dwa takie autka:

Xem9
Nowicjusz

13 Maj 2018, 07:31

Jeśli nie chcesz płacić dużego oc to trzymałbym się jednak z daleka od ałdi (bmw, ar też). Te auta mają prawie najdroższe ubezpieczenie ze wszystkich marek.
IMO nie ma sensu szukać tak starych i tak wyeksploatowanych diesli do jazdy po mieście.
O wiele lepiej wygląda ta z pierwszego linku. Z drugiego ma każdy element w innym kolorze i niedługo chyba zacznie produkować paliwo.
Licz się z tym, że przednie zawieszenie w tym modelu nie jest wybitnie trwałe (szczególnie, że w PL używa się najtańszych zamienników) a jego remont, czyt wymiana całego bo inaczej nie ma sensu to bardzo duży % wartości auta.
Invi
Forumowicz VIP

13 Maj 2018, 13:11

Ta pierwsza znośnie wygląda.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2018, 18:12

Dzisiaj znalazłem takie:

Xem9
Nowicjusz

14 Maj 2018, 20:11

Cześć,

Kupiłem kiedyś "pierwsze auto" - 15 letni VW Polo. Cena 6 tys. Przez rok jeździł, potem zaczęło sypać się wszystko. Wydałem na to g. prawie drugie tyle co koszt zakupu, potem poszedł na złom. Odpuściłbym sobie takie "szroty", dozbieraj do minimum 10tys., rozejrzyj się za czymś od prywatnej osoby (Golfy, BMW, Audi zapomnij). Pamiętaj, im taniej kupisz auto, tym więcej będzie kosztowała eksploatacja.

Pozdrawiam i szerokiej drogi
newzeland3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 01 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat
Silnik: 1.9 JTD 120KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Maj 2018, 16:51

Nie ma reguły,nawet za 20k da się kupić hebla..

1.Stilo takie sobie.
2.Mondeo od handlarza i obstawiam stary 10letni gaz do tego sporo wyświetleń więc nic specjalnego.
3.Civic ładny i najlepszy z całości do tego długi przegląd i opłaty.
Barol
Awatar użytkownika