Większy sedan na średnie trasy. Około 30 tysięcy.

14 Maj 2018, 12:09

Witam wszystkich obecnych :)

Życie zmusza mnie do zakupu kolejnego samochodu, ale ciężko samemu coś wybrać, liczę że coś pomożecie.

Wymagania:
- Sedan, sporo miejsca w środku. (Bmw serii 3, opel astra, lexus is, audi a4 wydają mi się za małe w środku, lekko niekomfortowo się w nich czuje). Komfortowy na trasie dla 4 osób. Do jazdy po mieście mam inne wozidełka.
- Lekko sportowy charakter będzie na plus.
- Aktualnie jeździłem około ~210 koni i nie chciałbym schodzić poniżej, wręcz chętnie wszedłbym na wyższe wartości.
- Rocznik / przebieg nie są jakimś wyznacznikiem ale ograniczmy się do 2000+.
- Eksploatacja, koszty serwisowe nie są priorytetem, ale nie chce się zaprzyjaźniać z mechanikami. Spalanie powiedzmy do 20l.
- Jakiś zabójczych przebiegów rocznych nie przewiduje, najczęściej trasy 200-500km.

Na plus:
- Napęd rwd na plus, 4x4 (nigdy nie miałem) też chętnie spróbuje, fwd rozważę ale wstępnie mniej mnie interesują.
- V8 takie marzenie które może uda się spełnić.
- Benzyna, nie musi być gaz, ale diesle mnie lekko odrzucają.

Opcje które rozważam:
- Lexus gs430 mk2. Chyba da się znaleźć sensowny egzemplarz, tylko podaż mała i lekko mnie roczniki demotywują. Nie wiem czy nie jest zbyt komfortowy, pływający.
- Subaru legacy IV 3.0 H6, brak v8 ale jednak boxer :) tylko słyszałem skrajne opinie o serwisowaniu :) Patrz punkt przyjaźni z mechanikiem.
- Audi a6c6 4.2 - tu się chyba sam oszukuje że da się dostać sensowny egzemplarz w tej cenie.
- Bmw e60 545i - chyba tak samo jak audi. Za mały budżet prawdopodobnie.

Mniej ale jednak biorę pod uwagę:
- Ford Mondeo mk4 2.5T - miałem kiedyś mondziaka starszego i w sumie dobrze wspominam, tylko fwd i nie wiem jak z prowadzeniem.
- Honda Accord VII 2.4 - nie wiem jak z miejscem w środku i prowadzeniem. Trochę mniejsza moc. Ale wygląd fajny.
- Bmw e39 540i - chyba staruszek, ale w sumie to konkurent Gs'a 430 mk2. Ale prowadzenie podobno super i mam szanse na "perełkę" w tej cenie.
misza666
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zmieniam

14 Maj 2018, 13:13

Moim zdanie tylko ta trójka powinna się liczyć:
1. Lexus GS430
2. BMW E39 540i
3. Mercedes W210 E55 AMG

Kupujesz to co znajdziesz w najlepszym stanie, chociaż Lexus wydaje się najrozsądniejszy z tej trójki.

Tu masz filmik o E55 AMG:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Maj 2018, 14:41

Misza Twoje typy są ok.kaska też ok.tylko zastanów się czy jesteś gotowy na pewien wymiar serwisowy który już jest naprawdę konkretny. Jeżeli nie...to myśl o gs v8 bezpieczny sposób na mega tanie v8 bez specjalnej utraty wartości. Jeżeli jesteś gotowy żeby np. W mb v8 kupić 16świec, wyjąć silnik do rozrządu za jedyne 4k, zalać to 8litrami oleju i borykać z usterkami zwanymi przez fanów niemieckiej motoryzacji serwisem to myśl tylko o świętej trójcy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Maj 2018, 14:46

szybki napisał(a):zalać to 8litrami oleju

ch...a, do mojego 1.6 wchodzi 5 litrów, a tu V8 :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Maj 2018, 15:22

Do gs 5l i 8 świec :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

15 Maj 2018, 08:43

Ok, dzięki, to teraz trzeba poszukać jakiegoś fajnego gs'a :)
misza666
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2008
Auto: Zmieniam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...
    Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...