Pierwszy samochód do 40 tysięcy

16 Paź 2023, 09:46

Cześć, stoję przed zakupem pierwszego samochodu, jestem w tym zielony dlatego chciałbym was prosić o opinię na temat samochodów/ofert które rozważam.

Samochód będzie mi potrzebny głównie do miasta, czasem na okazjonalne wypady w Polskę.

Rozglądam się za klasą B, hatchbackiem, rocznik >2016. Modele na które patrze:
- Kia Rio
- Hyundai i20
- Renault Clio
- Ford Fiesta
- Kia Ceed
Jestem z Łodzi, dlatego wrzucam oferty z okolicy.
Kluczyk
Nowicjusz

16 Paź 2023, 11:14

Jeśli auto ma być do miasta to szukaj benzyniaka
Im prostszy konstrukcyjnie silnik tym lepiej, rzeczy pokroju 0,9 w renault (lub inne, uturbione odpowiedniki o pojemności kartonu mleka) to nie jest wzór do naśladowania pod względem trwałości i kosztów eksploatacji
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Paź 2023, 13:04

Pierwszy bez oznaczonej bezwypadkowości - wiesz coś więcej na ten temat ?
Diesel kia ? Kieruj się przy wyborze tym co napisał przedmówca.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Paź 2023, 13:55

Dzięki za zwrócenie uwagi co do tej Kii.
Tak ogólnie szukam benzyny, bezwypadkowego. Ogłoszenia które wrzuciłem są częściowo poglądowe - obrazuje cena/jakość samochodów na jakie patrzę się.

Sam do tej pory jeździłem Kio Rio (w szkole jazdy), Hyundaiem i20, Oplem Corsą F. Z resztą samochodów z listy nie miałem do czynienia dlatego zastanawiam się jakie są różnice - jeśli są jakieś znaczące, na co powinienem zwrócić uwagę przy oglądaniu ofert/zakupie.
Kluczyk
Nowicjusz

16 Paź 2023, 14:15

motozakup napisał(a):Pierwszy bez oznaczonej bezwypadkowości - wiesz coś więcej na ten temat ?

A co ma wiedzieć więcej ? Może sprzedający jest oszustem a może sprzedający ma dość Januszy ?

Niestety wychowaliśmy sobie pokolenie domorosłych śledczych bez wiedzy doświadczenia za to z opanowaną teorią przeplatających się z oszustami od zwrotu aut po pojeżdżeniu sobie kilku miesięcy.

A jak był malowany błotnik to co ktoś napisze ?

A jak była wstawiana ćwiartka i jest pod miernik to co ktoś napisze ?

Dlatego ja unikam tego sformułowania a wszystkie auta które ostatnio kupiłem nie miały go i jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Paź 2023, 15:25

Wrzucę tutaj oferty które przeglądam do oceny:

Clio IV z silnikiem 1.2 2017
Clio 1.2 2013
Ford Fiesta 1.25

Co myślicie o Peugeot 208? Yaris III generacji?
Kluczyk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
    Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...
    Jadąc wolniej, szybciej dotrzesz do celu!
    Co można zrobić, by na autostradzie w czasie zwiększonego natężenia ruchu nie tworzyły się korki? W niektórych przypadkach może pomóc… obniżenie dopuszczalnej prędkości! Taką zależność wykazało belgijskie ...

16 Paź 2023, 21:42

Bo może sprzedający potrafi sensownie uzasadnić dlaczego nie zaznaczył opcji bezwypadkowy. Jeżeli jedno auto w ofercie jest oznaczone drugie nie to chyba jest coś na rzeczy zgadza się ?
Są sprzedawcy którzy dla świętego spokoju żadnego nie oznaczają i to też jest uzasadnione ze względu na ,,Januszy,,
Nie uznaję jednak uzasadnienia - nie oznaczyłem bo zapomniałem. Wtedy sprzedawca odsiewa sobie duży procent zainteresowanych którzy w opcjach wyszukiwania oznaczają tylko auta bezwypadkowe.

Co do malowania pod miernik, wstawiania ćwiartek i cynowania - takie rzeczy nie opłacają się w autach za 30 tys. to nie te czasy kiedy maluje się za 300 zł element.

Co do pseudo sprawdzających to fakt jest ich wielu ale gorsze jest kierowanie się liczbami w wycenach raportów internetowych niż rozsądkiem i normalną rozmową + wnioskami z niej.

Tyle w temacie z mojej strony :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

17 Paź 2023, 06:30

Odpowiedz sobie tylko na jedno pytanie czy osoba nieznająca się na motoryzacji będąca "zielona" w tej tematyce przeprowadzi rozmowę, zweryfikuje odpowiedzi a potem zweryfikuje raport z vinem ?

To taki przykład co 99% kupujących powie o tym aucie jak np.znajdzie w raporcie szkodę ?

Jak coś nie mam foty z drugiej strony ale wygląda tak samo :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Paź 2023, 07:46

Dlatego żeby być stolarzem czy specjalistą w danej dziedzinie trzeba się do tego uczyć :) więc albo się uczysz i nim jesteś albo płacisz komuś i robi to za Ciebie.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

17 Paź 2023, 11:53

Chciałbym wrócić dyskusję na oryginalne tory - czyli wybór pierwszego auta.

Zgadzam się motozakup co do kompetencji, dlatego z ich braku rozważam zatrudnienie kogoś kto obejrzy auto przed zakupem i zweryfikuje jego stan.
Jednak w tym momencie nie czuję żebym zawęził moje poszukiwania na tyle że mógłbym wskazać to jedno do oceny, dlatego przyszedłem tutaj.
Kluczyk
Nowicjusz

27 Paź 2023, 13:27

Ostatnio szukałem auta dla rodziców w podobnym budżecie. Obejrzałem Yaris 1.33, Hyundaia ix 20, Kia venga, Kia rio oraz Hyundaia i20. Pierwsze 3 nie przypadły rodzicom do gustu a udało się trafić Hyundaia i 20 w dobrej cenie ze świetnym wyposażeniem i powiem Ci, że to całkiem przyjemne auto. Silnik 1.2 benzyna 84 km ale do miasta w zupełności wystarcza. Na niskich biegach jest dość żwawy, w trasie też da się nim jakoś jechać. Miałem okazję zrobić nim trasę z jednego miasta do drugiego drogami krajowymi i na odcinku 80 km przy włączonym tempomacie na 95km/h spalanie wyniosło 4,7 litra co uważam za bardzo dobry wynik. Po mieście wiadomo pali więcej ale też tragedii nie ma
arq88
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lexus
Paliwo: Hybryda
Typ: Sedan/Limuzyna